Rector Mireille van der Kracht vertelt hoe het er in haar eerste weken op het JRL en BHC aan toeging, hoe ze tegen de scholen aankijkt en wat haar visie is op onderwijs. (Foto: Hans van Doorn).
Rector Mireille van der Kracht vertelt hoe het er in haar eerste weken op het JRL en BHC aan toeging, hoe ze tegen de scholen aankijkt en wat haar visie is op onderwijs. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

RECTOR MIREILLE VAN DER KRACHT ROEMT VEERKRACHT VAN DOCENTEN EN LEERLINGEN IN CORONATIJD

'Leren minder dan ooit gebonden aan plaats of tijd'

JAN HERMENS

Dat Mireille van der Kracht (48) vorige zomer met haar gezin vanuit Santpoort-Noord naar Liempde verhuisde, staat los van haar huidige baan. ,,Maar het is wel heel fijn dat ik nu op twee scholen werk, waar ik op de fiets naartoe kan." Van der Kracht is 1 april begonnen als rector van het Baanderherencollege (BHC) en het Jacob-Roelandslyceum (JRL).

,,Mijn schoonouders wonen in Liempde. We wilden graag dichter bij onze familie wonen en in een groenere omgeving. Ik zegde mijn baan in Beverwijk op, waar ik rector was van het Kennemer College. Eenmaal in Liempde heb ik een paar maanden gebruikt om iedereen te laten landen. Onze kinderen, twee zoons van veertien en twaalf en een dochter van acht moesten natuurlijk wennen."

Het gezin ontdekte de weelderige natuur rondom Liempde en geniet daar regelmatig van. ,,We wandelen graag en dat kan hier heel goed. Als je het dorp uitloopt, sta je tussen de weilanden of in het bos. Daarnaast houd ik van lezen en van koken en bakken."

HART LIGT IN ONDERWIJS

Dat er vorig jaar zo dicht bij haar nieuwe woonplaats een rector gezocht werd, was toeval. De vacature sloot naadloos aan bij Van der Krachts achtergrond. ,,Mijn hart ligt in het onderwijs. Op een school is altijd reuring en het is bijzonder om leerlingen te zien groeien. Als ik eindexamenkandidaten op hun afscheidsgala trof, dan dacht ik: ja, jullie zijn er klaar voor, jullie zijn toe aan een volgende stap."

Eerste weken op een nieuwe werkplek zijn meestal bijzonder, in dit geval maakte corona alles nog eens anders dan gebruikelijk. Van der Kracht: ,,Een kennismaking in levenden lijve met de teams was er in eerste instantie niet bij. Dat is op een creatieve manier opgelost. Docenten hebben mij geïnterviewd en dat gesprek werd online aan alle collega's vertoond."

De kersverse rector roemt de veerkracht van de teams, maar vooral ook van de leerlingen. ,,Zij kregen het ene moment fysiek les op school, dan weer online en soms was er sprake van een tussenvorm. Ze hebben veel moeten schakelen. Ik vind het heel knap dat ze zo flexibel zijn."

Ook van de eindexamenkandidaten wordt door de coronaperikelen het nodige gevraagd, beseft Van der Kracht. ,,Ik ben in De Braken geweest om te kijken hoe het de leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum daar vergaat. De laatstejaars van het Baanderherencollege doen eindexamen op school. Zij zitten in de aula of in kleine groepen in een leslokaal. Het is voor alle eindexamenkandidaten spannend. Ze hebben ondanks alle coronamaatregelen gelukkig veel lessen op school kunnen volgen. Maar ook zij moesten soms improviseren. Het is hoe dan ook een uitzonderlijk examenjaar."

Alle maatregelen rondom Covid-19 maken dat de 'binnenwereld' van de school vermengd is geraakt met de buitenwereld. Onderwijs en thuis lopen voor leerlingen soms door elkaar, meer dan ooit zijn ouders betrokken bij lessen en leerstof. Een aspect dat aansluit bij de visie van Van der Kracht op de toekomst van het onderwijs. ,,Hoe lastig en soms pijnlijk ook, de coronacrisis is niet alleen maar negatief. Een school is geen eiland en leren houdt niet op buiten de muren van het klaslokaal. Dat is niet tijd- en plaatsgebonden. De vermenging van het onderwijs met de buitenwereld zorgt volgens mij voor een betere aansluiting van jongeren op de maatschappij."

ECHTE OPLOSSINGEN

School en arbeidsmarkt vloeien samen in het Technasium van het JRL en eveneens in de praktijklessen van het BHC, waar bijvoorbeeld het vak techniek midden in de toekomst staat door volop aandacht te geven aan elektrische vervoermiddelen. Van der Kracht: ,,En binnen het Technasium bedenken leerlingen oplossingen voor echte problemen waar echte bedrijven mee worstelen. Dat hun ideeën in de praktijk van nut zijn, motiveert hen enorm."

Ze vervolgt: ,,Ik geloof in samenwerking. In samen met het bedrijfsleven, ouders, basisonderwijs, gemeente, jeugdzorg en andere partijen werken aan zo goed mogelijk onderwijs voor de leerlingen. De teams op beide scholen zitten vol ideeën en talenten. Die wil ik zoveel mogelijk tot hun recht laten komen, ten gunste van het onderwijs. Daar moet het nodige voor georganiseerd worden en dat is een van mijn taken."

De neerlandica die aan het begin van haar loopbaan zelf voor de klas stond in het voortgezet onderwijs, leidt drie verschillende scholen op twee locaties. ,,In de praktijk hebben we het meestal over twee scholen, maar formeel zijn het er drie: BHC praktijkonderwijs, BHC vmbo en JRL. Ze vullen elkaar aan, maar hebben hun eigen identiteit en dat blijft ook zo."

Binnen het BHC zijn de lijnen tussen leerlingen en docenten kort en wordt er snel en soepel met ouders geschakeld, vindt Van der Kracht. ,,Leerlingen worden er echt gezien en dat voelen ze."

Het JRL was al voor corona het dagelijks leven beïnvloedde, ver met laptops en digitaal onderwijs. ,,Keuzes bieden aan leerlingen door bijvoorbeeld de profileringen is een absolute kwaliteit van de school. En er is gerichte aandacht voor hoe jongeren leren. De weg naar een toets is zeker zo belangrijk als de test zelf. Samen vormen BHC en JRL een sterke scholengroep."


Bridge


Bridgeclub BReL

Uitslagen dinsdag 18 mei

Frank v.d. Schans/Bert v. Ruremonde         62.04

Bert Hermkens/Ad v. Os         61.11

Joke & Jan v.d. Meerendonk         58.56


DRIE EVENEMENTEN VOOR VELDER

Boxtel neemt vergunningen voor festivals alvast in behandeling

Organisatoren van evenementen en festivals in de gemeente Boxtel kunnen alvast een vergunning aanvragen. Ook al zijn de coronaversoepelingen nog niet zover dat grote bijeenkomsten plaats mogen vinden, toch kunnen onder meer brand- en verkeersveiligheid alvast beoordeeld worden. Zo kan er snel actie ondernomen worden als straks weer meer mogelijk is.

De Boxtelse CDA-fractie wilde onlangs weten hoe de gemeente omgaat met vergunningaanvragen in coronatijd, zeker nu er langzaam meer van het slot gaat. Om te voorkomen dat bij een volledige openstelling alles tegelijk komt, vroegen de christendemocraten om duidelijkheid voor organisatoren.

SEIN

Het college van B en W antwoordt dat tot 5 mei geen aanvragen in behandeling zijn genomen. Dit zou ook bekend zijn bij organisatoren. Sinds enkele weken toetst Boxtel vergunningsverzoeken weer op alle voorschriften. Een vergunning wordt pas daadwerkelijk afgegeven als landelijk het sein op groen gaat voor evenementen.

Burgemeester en wethouders hebben een drietal aanvragen ontvangen voor grote festivals op het Liempdse landgoed Velder. Hoewel deze inhoudelijk alvast worden bekeken, zal het dagelijks bestuur van de gemeente dus pas zijn fiat geven als er meer duidelijkheid is over de voorwaarden waaronder dergelijke evenementen plaats mogen vinden. Onder meer de christelijke zomerconferentie New Wine en dancefestival Jungle staan nu op de (voorlopige) agenda.

KERMIS

Ook voor de kermissen in de gemeente gaat deze regel op. Zodra evenementen weer zijn toegestaan, bekijkt het college op welke manier en of deze door kunnen gaan. Kermisexploitanten krijgen hierover nog bericht, volgens B en W.


q Evenementenorganisaties zoals die van Jacht en Buitenleven op landgoed Velder in Liempde kunnen sinds 5 mei weer een vergunning aanvragen. Dat wil echter nog niet zeggen, dat deze ook verleend wordt. (Foto: Albert Stolwijk, 2019).

Afbeelding