Zicht op de ‘examenhal’ in De Braken. Het Jacob-Roelandslyceum neemt bijna alle eindexamens af in het sportcomplex. Maandagmiddag stond wiskunde A/B als eerste op het vwo-examenrooster.
Zicht op de ‘examenhal’ in De Braken. Het Jacob-Roelandslyceum neemt bijna alle eindexamens af in het sportcomplex. Maandagmiddag stond wiskunde A/B als eerste op het vwo-examenrooster. Foto: Bas van den Biggelaar

SCHOLIEREN JRL ZIJN BEGONNEN AAN EINDEXAMENS IN SPORTCOMPLEX DE BRAKEN

‘Iedereen legt de pen neer als het regent’

MARC CLEUTJENS

De vwo- en havo-scholieren van het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel leggen het eindexamen deze maand grotendeels af in sportcomplex De Braken. Maandagmiddag schoven 96 leerlingen aan voor het vwo-examen wiskunde A en B. Van het vooraf zo gevreesde vaccinatierumoer was in de sporthal geen sprake. ,,Maar als het regent hoor je de druppels op het dak kletteren.”

JRL-rector Marieke Bittner was naar De Braken gekomen om de scholieren succes te wensen. ,,Kijk om je heen. Jullie hebben het allemaal verdiend om hier te zijn en eindexamen te doen. Zes jaar lang hebben jullie naar dit moment toegewerkt. Vertrouw erop dat je het kunt.” Bittner wilde de eindexamenkandidaten een hart onder de riem steken. ,,Omdat we de toetsweek ook in De Braken hebben gehouden, is het niet helemaal nieuw. Maar het blijft een bijzondere situatie.”

Het JRL heeft alles in het werk gesteld om de eindexamens rustig te kunnen laten verlopen. ,,De coronacrisis heeft ons geleerd te improviseren. Dus zijn we met de gemeente, de beheerder van De Braken en daarna ook de GGD oplossingsgericht aan de slag gegaan”, lichtte Bittner toe. Door de eindexamens in de sporthal te houden, kan de school aan de Grote Beemd open voor meer leerlingen. ,,Alle zorgen rondom de vaccinatiedrukte hebben we weg kunnen nemen. We merken in deze hal niets van het prikken.”

KABAAL

Dat bevestigden Fleur van Haaren (17) en Gijs Lagerweij (18) die aanschoven voor hun wiskunde-examen. ,,Ik heb niets gehoord. Alleen de treinen", vertelde Fleur na afloop. ,,En als het regent, kletteren de druppels keihard op het dak. Dat was even wennen.” Gijs: ,,Het is wel duidelijk dat De Braken heel gehorig is. Toen het ging regenen, legde iedereen de pen even neer. Wat een kabaal.” Hij had net als Fleur geen ongemakken van de prikdrukte in de andere sporthal.

Giel Langerwerf (16) had dinsdagmiddag zijn eerste examen: Engels. ,,Ik heb gelukkig helemaal geen last gehad van de coronavaccinaties. Examen doen in De Braken is wel anders dan anders hoor. En Engels is best pittig, al sta ik er goed voor. Ik vond het spannend, maar ik heb er alle vertrouwen in.” Giel vervolgt: ,,Wat ik tof vond was dat mijn docent, meneer Otten, ons allemaal een succesmailtje heeft gestuurd.”

Gijs’ eerste examen verliep prima. ,,Het is best lekker gegaan. Nog zes examens voor de boeg. Ik was best goed voorbereid, maar toen ik naar De Braken fietste, ging hart toch wat sneller kloppen. Toen ik eenmaal zat, ebde de examenstress weg.” Fleur was ook opgelucht. ,,Het ging heel goed en ik heb zeker een voldoende. Morgen heb ik Frans, woensdag Latijn. Dat examen is in de mediatheek omdat er niet zoveel kandidaten zijn.” Naast Latijn worden ook de examens Grieks en kunst op school afgenomen.

NIET BLIJVEN KLETSEN

Sam van Rooij (19) stond maandag als eerste voor de deur. Lachend: ,,Ik was veel te vroeg. Ik dacht dat we al om één uur begonnen, maar het is dus een halfuur later.” ,,Wiskunde is niet het gemakkelijkste vak om mee te beginnen”, gaf Frank Meerstadt (17) aan. ,,Nu we in De Braken examen doen, zie ik er toch wat meer tegenop. We hebben driekwart van alle lessen online moeten volgen en dat baart me zorgen.”

Josje Maas (18) en Bente van Laarhoven (19) arriveerden even later. ,,Ik vind het heel spannend”, pufte Josje. Bente: ,,Ik hoop dat iedereen die hier gevaccineerd wordt straks niet blijft kletsen, maar lekker naar huis gaat.”

GEEN CORONA

Eenmaal binnen kreeg het viertal - met alle andere scholieren - een instructie van eindexamensecretaris Dorine Wijgergangs. Ze gaf een seintje wanneer de grafische rekenmachine aangezet mocht worden en vroeg jassen en tassen onder de stoel te leggen. ,,Als je eten of drinken bij je hebt waarvan de verpakking ritselt, moet je die nú openmaken.” Prompt werden alle koeken en mueslirepen uit de folie gehaald.

,,Omdat we eindexamen doen in De Braken, denk ik dat we alles minstens drie keer gecontroleerd hebben”, lachte Wijgergangs kort voordat de examenkandidaten de sporthal betraden. ,,Er kan dus eigenlijk niets mis gaan. De afstand tussen de rijen tafels is drie meter, zodat de surveillant er veilig tussendoor kan lopen. En héél fijn: op dit moment zijn er geen coronabesmettingen. Iedereen kan dus eindexamen doen.”



t Zicht op de ‘examenhal’ in De Braken. Het Jacob-Roelandslyceum neemt bijna alle eindexamens af in het sportcomplex. Maandagmiddag stond wiskunde A/B als eerste op het vwo-examenrooster. (Foto: Bas van den Biggelaar).


EINDEXAMENS OP BAANDERHERENCOLLEGE IN VOLLE GANG

‘Leraren hebben ons heel goed begeleid’


MARC CLEUTJENS

In de aula wordt gewerkt aan het mavo-eindexamen aardrijkskunde. In de hal oefenen de leerlingen van vmbo-b procentsommen voordat ze beginnen aan hun allerlaatste krachtproef voor het vak wiskunde. Welkom in het Baanderherencollege (BHC) in Boxtel, dat helemaal in het teken staat van het centraal schriftelijk eindexamen. ,,Wat me dit jaar opvalt? Alle examenleerlingen werken heel geconcentreerd”, zegt teamleider mavo Willem Voets.

In de aula kun je een speld horen vallen. ,,Bijna iedereen gebruikt de volledige tijd die voor het eindexamen staat”, legt Voets uit. ,,In andere jaren zijn ze vaak toch wat eerder klaar, nu lijkt het erop alsof ze alles eruit willen halen en dit gekke coronajaar tot een goed einde willen brengen.” Als het aardrijkskunde-examen erop zit, komen Jens de Jong (16) en Eva Sanders (15) uit Liempde en Esmée van Oers (16) uit Boxtel monter naar buiten. ,,Het was makkelijk te doen”, lacht Eva. ,,Ik heb alles ingevuld”, vult Jens aan. ,,De vragen over China vond ik wel pittig”, zegt Esmée.

Het drietal begon maandag aan het mavo-eindexamen op het BHC. ,,Ik ben op tijd begonnen met leren. Daardoor valt het met de stress wel mee”, meent Jens. Hij omschrijft zijn examenjaar als ‘saai’. ,,Vooral in de periode waarin we thuisonderwijs volgden, duurden de dagen wel eens lang.” Eva: ,,Het jaar is voorbijgevlogen, maar ik vind het jammer dat leuke dingen niet door konden gaan, zoals het schoolreisje naar Berlijn.”

EXTRA ONDERSTEUNING

Esmée heeft door de vele onlinelessen haar klasgenoten gemist. ,,Ik had vaak het gevoel dat ik helemaal niet in mijn eigen klas zat.” De Boxtelse vertelt dat ze ondanks de coronacrisis veel lessen op school kon volgen. ,,Ik kan me thuis niet zo goed concentreren en vond het heel tof dat de school voor ons open was. Op school kon ik wél geconcentreerd werken waardoor ik nu beter voorbereid ben op het eindexamen.”

Volgens mavo-teamleider Voets maakten een kleine veertig eindexamenleerlingen gebruik van de mogelijkheid om lessen op school te volgen. ,,Ik was erg blij met die extra ondersteuning”, reageert Esmée. Jens: ,,De leraren hebben ons heel goed begeleid. Ik had vaak het gevoel dat ik een-op-een les kreeg.” Eva: ,,De leraren waren ook begripvol en snapten dat we het soms best moeilijk hadden door corona.”

Jens en Eva gaan na de zomervakantie naar het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch waar ze de opleiding onderwijsassistent gaan volgen. Esmée kiest op dezelfde school voor verpleegkunde.

ZEKER HUILEN

Selinay Saygin (17) uit Boxtel bekent dat ze zich niet zo goed heeft voorbereid op haar eindexamen vmbo-b. ,,Ik heb in de meivakantie ook veel leuke dingen gedaan”, lacht de scholier. ,,Maar ik ben positief hoor. Ik heb in mijn vier jaren op het BHC een goede basis gelegd en verwacht dat het wel goedkomt.”

Selinay vond het volgen van onlinelessen vaak lastig. ,,Ik was blij dat ik op school welkom was. Niet alleen omdat ik er geconcentreerd kon werken, maar ook omdat het voelde als een soort uitje. Ik was heel blij toen ik weer naar school mocht en mijn vriendinnen kon ontmoeten.” Ze is stiekem al bezig met afscheid nemen van het BHC. ,,Ik heb een hele fijne schooltijd achter de rug. Ik ga straks zeker huilen.” Na de zomervakantie kiest Selinay voor de opleiding secretariaat/receptie aan het Summa College.

VOORUITWERKEN

Luna Schellekens (17) uit Oisterwijk is op het BHC bezig aan de laatste loodjes van het Praktijkonderwijs. ,,Het coronajaar was soms best lastig, bijvoorbeeld omdat ik mijn stage bij een kinderdagverblijf niet kon afmaken. Ik had er eigenlijk zeshonderd uren moeten werken, maar het werden er maar tweehonderd. Hopelijk krijg ik toch een voldoende van de stagebegeleider.” In plaats van de stage was Luna vaker op school, waar ze extra opdrachten kreeg van mentor Thom Baars. ,,Daardoor kon ik lekker vooruitwerken.”

De Oisterwijkse heeft de examens Nederlands, rekenen en burgerschapsvaardigheden erop zitten en heeft half juni nog het theorie- en praktijkexamen zorg. Dat levert haar een felbegeerd entreediploma op waarmee ze doorstroomt naar het Koning Willem I College. ,,Ik kies voor de opleiding beveiliging. Misschien word ik later gevangenisbewaarder. De fysieke test heb ik al gehaald.” Luna kijkt nog met enige spanning uit naar het zorgexamen. ,,Ik maak me er soms een beetje druk over. Maar ik weet ook dat ik er goed voor sta.” Dat beaamt mentor Baars. ,,Jij gaat gewoon slagen, Luna!”


t Jens de Jong, Esmée van Oers en Eva Sanders (v.l.n.r.) poseren na hun aardrijkskunde-eindexamen in de hal van het Baanderherencollege. Ze kiezen na de zomer voor een beroepsopleiding aan het Koning Willem I College. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Jens de Jong, Esmée van Oers en Eva Sanders (v.l.n.r.) poseren na hun aardrijkskunde-eindexamen in de hal van het Baanderherencollege. Ze kiezen na de zomer voor een beroepsopleiding aan het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch.