In de nieuwe wachtruimte met op de achtergrond drie prikunits geeft projectleider Christ Goossens uit Gemonde uitleg over de interne verbouwing van de Boxtelse JBZ-vestiging Liduina. Unithoofd Hélène van der Zandt heeft hoge verwachtingen van de dienstverlening in de vernieuwde buitenpoli. (Foto's: Hans van Doorn).
In de nieuwe wachtruimte met op de achtergrond drie prikunits geeft projectleider Christ Goossens uit Gemonde uitleg over de interne verbouwing van de Boxtelse JBZ-vestiging Liduina. Unithoofd Hélène van der Zandt heeft hoge verwachtingen van de dienstverlening in de vernieuwde buitenpoli. (Foto's: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

VERBOUWING LIDUINA NADERT VOLTOOIING

Meer ingrepen mogelijk in vernieuwde JBZ-poli

HENK VAN WEERT

De verbouwing van de poliklinieken van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in het Boxtelse Liduina is op een haar na klaar. Morgen, vrijdag 21 mei, leggen de werklui van bouwbedrijf Hazenberg de laatste hand aan de modernisering en kan worden gestart met het inrichten. Dat duurt nog tot eind juni.

Volgens planning worden de eerste patiënten maandag 28 juni op de vernieuwde JBZ-afdeling in Liduina ontvangen. ,,Voorheen hadden we drie verdiepingen in het voormalige ziekenhuis in gebruik. Straks zijn alle achttien disciplines geconcentreerd op één etage", vertelt unithoofd Hélène van der Zandt. Liduina is de grootste buitenpoli van het JBZ en de voorlaatste locatie die wordt verbouwd. ,,Rosmalen en Drunen zijn al klaar, Zaltbommel volgt na Boxtel."

Projectleider Christ Goossens, woonachtig in Gemonde, vertelt dat de inrichting qua materiaalkeuze en kleurstelling straks overeenstemt met de hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch. ,,Het zorgt voor herkenbaarheid als mensen van de ene naar de andere plek moeten. Net als in het hoofdziekenhuis komen ook hier XL-prints op de diverse wanden, maar dan natuurlijk niet van Bossche plekjes, maar van Boxtelse."

BEHANDELKAMERS

Van der Zandt geeft aan de mensen uit Boxtel voortaan vaker in hun eigen gemeente terechtkunnen voor een kleine medische ingreep. ,,Daarvoor hebben we straks de beschikking over twee behandelkamers. Zo hoeven mannen voor een sterilisatie bijvoorbeeld straks niet meer naar 's-Hertogenbosch. Maar ook wordt een lichtcabine geïnstalleerd om mensen met psoriasis (een huidaandoening - red.) te helpen en kunnen kleine huidafwijkingen verwijderd worden."

Een rondgang over de Boxtelse buitenpoli van JBZ leert dat deze ruim van opzet is. Met gescheiden gangen voor patiënten en medewerkers. ,,Voorheen hadden we meer ruimten van Liduina in gebruik, maar dat was erg inefficiënt. In de nieuwe situatie zitten de specialismen die veel met elkaar te maken hebben, dicht bij elkaar. Zodat er korte lijntjes ontstaan en er snel geschakeld kan worden", verduidelijkt Van der Zandt.

De beschikbare spreek- en onderzoekskamers zijn multifunctioneel ingericht, zodat verschillende soorten specialisten er gebruik van kunnen maken. Bovendien is er meer aandacht voor de privacy van patiënten. ,,Voorheen werd een vrouw door de gynaecoloog onderzocht in de spreekkamer waar ook haar eventuele begeleider aan de spreektafel zat. Voortaan hebben we daarvoor een aparte onderzoekskamer", wijst unithoofd Van der Zandt.

In Liduina voert JBZ veel diagnostische handelingen uit, onder meer op het gebied van laboratorium, radiologie, urologie, gynaecologie en oogheelkunde.

De entree blijft op dezelfde plek. Wie de centrale hal van Liduina inloopt, gaat met de trap of de lift naar boven en komt op de eerste verdieping in een wachtruimte waaraan ook drie prikunits grenzen. ,,Speciaal op deze plek gesitueerd omdat hier veel mensen voor komen", aldus Goossens. Hij vertelt dat het gebouw van de poliklinieken in oktober vorig jaar nagenoeg helemaal is gestript. ,,Vervolgens zijn alle gevels verbeterd en zijn alle installaties volledig vernieuwd. ,,Die waren écht helemaal op." Zo is onder meer een moderne luchtbehandeling aangebracht, maar ook een koelingssysteem.

VRIENDENDIENST

De ontvangstbalie bevindt zich nu meer centraal op de afdeling en is ook ingericht voor rolstoelgebruikers. Daar vlakbij krijgt volgens Van der Zandt de Vriendendienst een plekje. ,,Liduina is de eerste JBZ-locatie waar deze zo prominent wordt ingericht. Bezoekers worden er geholpen met het raadplegen of opvragen van digitale informatie. Maar ook mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal kunnen er aankloppen."

Tijdens de verbouwing waren de JBZ-poli's tijdelijk gehuisvest op de leegstaande afdelingen van het vroegere ziekenhuis aan de Bosscheweg. Alleen in de laatste week voor de heropening op maandag 28 juni zijn de poli's (met uitzondering van bloedafname en radiologie) gesloten. In die week wordt getest of alles werkt zoals het zou moeten.

,,Graag hadden we ook nog een open dag gehouden voor de Boxtelse bevolking, maar dat zit er door corona natuurlijk niet in", vertelt Goossens. Door een film te maken wil JBZ de inwoners van deze regio toch een blik in de vernieuwde poliklinieken bieden. ,,En de huisartsen krijgen een avondrondleiding", vult Van der Zandt aan.




Een van de centrale ontvangstbalies is ingericht voor rolstoelgebruikers.
Blik in de kast met daarin de meter van de technische installaties.
Dit wordt de entree van de JBZ-poli. De foto is genomen vanuit het restaurant op de eerste verdieping.
Impressie van de verbouwde poliklinieken in de Boxtelse JBZ-vestiging Liduina.
Afbeelding
Impressie van de verbouwde poliklinieken in de Boxtelse JBZ-vestiging Liduina.