Afbeelding
Foto: Twitter Koen de Kort

WIELRENNER UIT LIEMPDE BELEEFT ACHTTIENDE GROTE RONDE

Koen de Kort nestor in Giro d’Italia

MARC CLEUTJENS

In het voorjaar van 2006, alweer vijftien jaar geleden, stond Koen de Kort (38) aan de start van zijn eerste grote rittenkoers, de Giro d’Italia. Nu is de Liempdenaar terug en is hij de nestor in een peloton dat 30 mei finisht in Milaan. Van slijtage is nog geen enkele sprake…

In etappe vier maakt De Kort met ploeggenoten Amanuel Gebreigzabhier en Jacopo Mosca deel uit van een groep vluchters die lang voor het peloton uitrijdt. De foto die hij later deelt op Instagram, laat een doorweekte maar ook gedreven wielrenner zien. ‘Just showing off’ is zijn korte commentaar. ‘Gewoon even pronken.’

Inmiddels is de Giro d’Italia anderhalve week onderweg en Trek-Segafredo, De Korts Amerikaanse werkgever, heeft een reeks boeiende aanvallen en solo’s tentoongespreid. Bauke Mollema reed in de negende etappe lang mee in een kopgroepje. Uiteindelijk greep Egan Bernal de macht en was het De Korts ploegmaat Giulio Ciccone die de tweede plek voor zich opeiste.

OPA DE KORT

De Kort kan bogen op een enorme staat van dienst. Na acht deelnames aan de Tour de France en zeven Vuelta’s (de ronde van Spanje) beleeft de Liempdenaar zijn derde Giro d’Italia. En dat doet hij als nestor. ,,Best apart omdat er meestal wel een paar renners ouder zijn dan ik”, vertelde De Kort bij Omroep Brabant. ,,Op zich ben ik er wel trots op. Het geeft aan dat ik het al lang op het hoogste niveau volhoud.”

Grinnikend bekende hij dat ploeggenoot Ciccone hem wel eens plaagt. Met andere renners in het peloton noemt hij De Kort regelmatig ‘opa’. ,,Ik kan er goed om lachen.” De Liempdenaar, die al enkele jaren in Andorra woont, vertelde voor de start extra te willen genieten van deze ronde van Italië. ,,Ik heb er echt zin in.”

Trek Segafredo is blij met De Korts inzet. Het team omschreef de wegkapitein - samen met zijn zes ploeggenoten - in de aanloop naar de Giro d’Italia als ‘The Magnificent Seven’. Daarmee werd pal voor de start van de proloog een mistgordijn opgetrokken rond de achtste renner, wiens naam pas op het allerlaatst bekend werd gemaakt. Wielerkenners konden die naam trouwens makkelijk invullen. Geen Giro zonder Trek-Segafredo’s Italiaanse raspaard Vincenzo Nibali…

Of de Giro d’Italia De Korts laatste grote ronde is, staat nog niet helemaal vast. Maar bij Omroep Brabant gaf de Liempdenaar aan er stiekem rekening mee te houden. Dat sluit aan bij wat hij vorige maand in Brabants Centrum zei toen de Ronde van Vlaanderen zich aandiende. ,,Ik denk dat het vandaag de laatste is.”


p Koen de Kort zit in de vierde etappe van de Giro d’Italia mee in een ontsnapping. De Kort plaatste deze foto na de koers op Instagram en schreef er grinnikend bij: ‘Just showing off’. (Foto: eigen collectie).


BOXTELSE RACER VIJFDE NA EERSTE RACEWEEKEND TALENT CUP

Beekmans snel overeind na schuivertje

De Boxtelse motorracer Kas Beekmans heeft ondanks een crash een vijfde plaats behaald in het openingsweekend van de Northern Talent Cup op het circuit van Le Mans in Frankrijk. In de eerste race kwam de deze week 17 jaar geworden coureur als zevende aan de finish, gevolgd door een vijfde positie in race twee. Daarmee behaalde hij in totaal twintig punten.

Het Northern Talent Cup seizoen 2021 ging dit weekend van start tijdens de Grand Prix van Frankrijk op het beroemde circuit van Le Mans. Voor Beekmans een nieuw parcours, maar desondanks wist hij een vijfde en zesde tijd op de klokken te zetten in de vrije training, ondanks een schuivertje.

LASTIG

Het was vrijdag direct een drukke dag voor de rijders in de talentencompetitie want naast de training, stond aan het einde van de dag ook al de kwalificatie op het programma. De weersomstandigheden waren de coureurs niet gunstig gezind. Aan het slot van de kwalificatie begon het namelijk te regenen. Toch zette Beekmans een prima tijd neer en stond hij er goed bij met een positie op de tweede startrij.

Ook tijdens de eerste race zaterdagmiddag waren de omstandigheden lastig. De baan kende nog veel natte plekken die pas gedurende de wedstrijd zouden opdrogen. De Boxtelaar kende geen goede start, hij viel terug naar een tiende positie.

Door een sterke openingsfase wist de jonge coureur zich al snel terug te knokken naar een zesde plaats. Vervolgens reed Kas lang alleen op een vijfde plek en kwam hij in het laatste deel van de race terecht in een groepje dat streed om de vierde positie. Beekmans moest die rijders in de slotfase echter laten gaan en kwam daardoor als zevende over de finish. Dat leverde hem nog negen punten op voor het klassement.

KNAP HERSTEL

In de tweede race veranderde er qua weer niet veel voor de deelnemers. De baan was zelfs nog wat natter. Dit keer startte Beekmans wel goed en dook hij als vijfde de eerste bocht in. Al snel klom hij op naar de vierde plaats en wist hij aan te haken bij de kopgroep van vier rijders. Nadat een van de coureurs net voor Beekmans gecrasht was, viel de groep uit elkaar en kwam de jonge Boxtelaar alleen in derde positie te rijden.

Hij leek op weg naar een podiumplaats, want de voorsprong op zijn achterligger was ruim. Beekmans nam dan ook niet te veel risico's. Maar het begon harder te regenen en bij het uitkomen van een bocht sloeg de wind onder zijn motor. Hij kwam op de witte lijn en ging zonder enige waarschuwing onderuit. Door snel te handelen kreeg Beekmans zijn motor snel weer overeind om nog als vijfde te finishen. Al met al een knappe uitslag, al overheerste het gevoel dat er meer in had gezeten met een podiumplek zo dichtbij.

Komend weekend staat de tweede ronde van de Northern Talent Cup op het programma. De talentencompetitie rijdt dan van vrijdag 21 tot en met zondag 23 mei op het circuit van Oschersleben tijdens de eerste ronde van het Duitse IDM kampioenschap.

q De regen speelde Kas Beekmans uit Boxtel in Le Mans parten. Hij zag zijn podiumkansen na een schuiver verdwijnen, maar finishte alsnog als vijfde. (Foto: Northern Talent Cup).

Afbeelding