Jo Verberk (links) en Gerard Elissen kregen vorige week een gouden FNV-insigne opgespeld. De twee Boxtelaren zijn zeventig jaar lid van de vakbond. (Foto: Hans Verberk).
Jo Verberk (links) en Gerard Elissen kregen vorige week een gouden FNV-insigne opgespeld. De twee Boxtelaren zijn zeventig jaar lid van de vakbond. (Foto: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

MAN APPTE: 'I'M GONNA KILL YOUR FATHER'

Boxtelaar krijgt werkstraf voor bedreigen minister


RENS VAN DEN ELSEN

Een negentienjarige man uit Boxtel stond maandag voor de politierechter omdat hij (demissionair) minister Hugo de Jonge had bedreigd via Instagram. Dat deed hij via het account van de dertienjarige dochter van de politicus. De Bossche politierechter legde 25 uur werkstraf op, waar het Openbaar Ministerie (OM) veertig uur had geƫist.

De verdachte stuurde in de nacht van 10 januari een bericht met de tekst I'm gonna kill your father' ('Ik ga je vader vermoorden') naar het Instagramprofiel van Sarah de Jonge. Daarop deed de minister direct aangifte.

OPGEJUT

Het politieonderzoek leidde naar de man uit Boxtel die in zijn verhoor al snel bekende en zei het bericht in een dronken bui te hebben verstuurd, daarbij opgejut door zijn vrienden. Hij gaf tevens aan zijn dreigement nooit daadwerkelijk uit te hebben willen voeren. In een brief heeft de man zijn excuses aangeboden aan de minister en diens dochter.

Daarmee was de kous voor het OM echter niet af. De officier van justitie gaf aan zeer zwaar te tillen aan de bedreiging omdat de impact ervan voor iemand van dertien jaar enorm is. Zij vindt dat de Boxtelaar een grens heeft overschreden en gaf ook aan dat politici in alle vrijheid hun werk moeten kunnen doen, maar daarin beperkt worden door intimidaties zoals die van de verdachte.

GEEN CELSTRAF

Buiten een werkstraf, eiste het OM ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken met een proeftijd van twee jaar. Voorwaardelijk, omdat meeweegt dat de Boxtelaar een blanco strafblad heeft. Wanneer hij de werkstraf niet uitvoert, zou hij volgens het OM nog twintig dagen de cel in moeten. In die eis ging de rechter niet mee.

Politici worden vaker bedreigd, maar de laatste maanden zien zij, naar eigen zeggen, het aantal op de persoon gerichte intimidaties toenemen.


TWEE BOXTELAREN 70 JAAR TROUW LID FNV

'Vakbond was simpelweg nodig voor goed salaris'


HENK VAN WEERT

Tegenwoordig stappen werknemers zelf naar hun baas als ze meer loon willen en worden daarover onderhandelingen gevoerd. ,,Maar dat was er in onze jonge jaren niet bij. Alleen samen kon je - via de vakbond - iets bereiken", vertelt Jo Verberk (93). Samen met de twee jaar jongere Gerard Elissen ontving hij vorige week een gouden insigne met oorkonde van de FNV. De twee rasechte Boxtelaren zijn zeventig jaar lid van de vakbond.

Verberk en Elissen werden aan het begin van de week gebeld door een vakbondsbestuurder. Met de vraag of ze woensdag thuis waren om hun speldje in ontvangst te nemen. ,,Ik wist wel dat ik onderhand weer jubilaris zou zijn, maar toch kwam het als een verrassing", vertelt Elissen.

Verberk knikt en grinnikt: ,,Vroeger kreeg je ook nog wel eens een envelopje met wat geld erin als je gehuldigd werd, maar dat is er blijkbaar niet meer bij." ,,Ja, maar zo'n extraatje kreeg je alleen bij de bouwbond waar jij lid van was", weet Elissen. Hij vervolgt: ,,Ik was bij de voedingsbond en daar kenden we zoiets niet. Wel was er een feestavond. Die komt er misschien ook nog eentje, maar niet nu vanwege corona."

Het lidmaatschap van de vakbond was voor het tweetal min of meer vanzelfsprekend. ,,Ons moeder was al lid en dus werd ik dat automatisch ook", herinnert Verberk zich. Hij sjouwde als opperman bakstenen de steiger op voor de metselaars. ,,Zwaar werk..."

Nadat hij midden in de Tweede Wereldoorlog de lagere school verliet, werkte Elissen acht jaar voor bakker Hazenberg, vervolgens enkele jaren bij de Encebe en tien jaar bij Philips. Maar het langst was hij in dienst bij de plaatselijke sigarenfabriek Van Susante. Hij vertelt dat hij in zijn werkzame leven eenmaal heeft gestaakt voor een beter salaris: ,,We legden twee dagen het werk neer en kregen toen onze zin."

BUURTGENOTEN

Als het over de vakbond gaat, weet Elissen waar hij over praat. Jarenlang zat hij in het bestuur van de lokale FNV-afdeling. Die bestaat nu niet meer, de vakbond is tegenwoordig regionaal georganiseerd. En dus kwam regiobestuurder Antoon van Uden woensdag naar Boxtel om de twee jubilarissen te eren. Het insigne werd - vanwege corona - opgespeld door een van de familieleden.

Verberk woont sinds enkele jaren in wijkhuis Simeonshof en Elissen al wat langer in de aanleunwoningen van Ten Bruekelen, twee seniorencomplexen aan de Annastraat. Maar voorheen woonden ze ook dicht bij elkaar: aan de Sint-Sebastiaanstraat.