Gerard van Dun reed vorig jaar nog tweewekelijks met zijn tractor langs verschillende Essche senioren om hun groenafval naar de milieuwagen aan de Haarenseweg te brengen. (Foto: Pål Jansen).
Gerard van Dun reed vorig jaar nog tweewekelijks met zijn tractor langs verschillende Essche senioren om hun groenafval naar de milieuwagen aan de Haarenseweg te brengen. (Foto: Pål Jansen). Foto: Pål Jansen

PEP INVENTARISEERT WENSEN OVER INZAMELPUNT HAARENSEWEG

Esch levert groenafval liever zaterdag in


RENS VAN DEN ELSEN

Esschenaren vinden het maar niets dat de tweewekelijkse inzameling van groenafval is verplaatst van zaterdag naar vrijdagmiddag. Dat blijkt uit een onderzoekje dat Platform Esch' Perspectief (PEP) heeft gehouden.

In de tijd dat Esch nog onder de gemeente Haaren hoorde, konden de inwoners eens in de twee weken op zaterdagmiddag hun groenafval storten op de parkeerplaats aan de Haarenseweg. De gemeente Boxtel, waar het dorp sinds 1 januari deel van uitmaakt, heeft het inzamelmoment naar vrijdagmiddag verplaatst. Veel inwoners willen echter weer terug naar de oude situatie. Dankzij het inzamelpunt konden de Esschenaren zich een trip naar de gemeentewerf in Haaren besparen.

PEP inventariseerde de voorkeur onder inwoners over deze extra afvalservice. Op een korte enquête via haar nieuwsbrief, reageerden zo'n zestig mensen. Het gros van hen vindt vrijdag een lastige dag om tuinafval weg te brengen en prefereert de oude situatie.

KRUIWAGEN

Momenteel zorgt afvalverwerker Baetsen er namens de gemeente Boxtel voor dat er eens in de twee weken op vrijdagmiddag een container op de betreffende parkeerplaats staat. Dat was voorheen een zogeheten kraakwagen, waarbij er ook assistentie aanwezig was. Nu dienen inwoners hun kruiwagen met groenafval zelf in de bakken te kieperen. Uit de enquête blijkt dat velen de vuilniswagen graag weer zouden zien, maar de kans dat die ook terugkeert lijkt klein. Volgens Baetsen is dat namelijk te duur.

PEP denkt dat de vragenlijst vooral is ingevuld door gebruikers van het inzamelpunt en erkent dat de uitkomsten zodoende een wat vertekend beeld geven. Desalniettemin denkt het platformbestuur dat de resultaten bruikbaar zijn in verdere onderhandelingen met de gemeente.


p Gerard van Dun reed vorig jaar nog tweewekelijks met zijn tractor langs Essche senioren om hun groenafval naar de milieuwagen aan de Haarensweg te brengen. (Foto: Pål Jansen).