Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

LARS BERTENS UIT LIEMPDE BRENGT EERSTE SINGLE UIT

'Wat Zanger Kafke doet, kan ik ook'

RENS VAN DEN ELSEN

Zingen doet hij graag, ook als er geen alcohol in het spel is. Het kostte echter wel de nodige biertjes voordat Lars Bertens uit Liempde de stap durfde te zetten om ook daadwerkelijk een nummer op te nemen. Hij liet zich overhalen door zijn vrienden en dat resulteerde afgelopen week in de single 'Als de vogeltjes weer fluiten'.

Als volkszanger moet je het aan het begin van je carrière vooral hebben van (familie)feestjes en kroegjes. Wat dat betreft is de coronacrisis wel een sta-in-de-weg voor de 19-jarige Lars. Toch heeft hij zich daar niet door laten tegenhouden. Lars schakelde de hulp in van Jan van den Biggelaar (,,D'n Biggel, voor intimi") die zelf ook regelmatig een liedjes opneemt en actief is voor Radio JND. Hij schreef de tekst en regelde een opnamestudio.

Er werd gekozen voor de melodie van het nummer 'Van je binke banke bonke' van Gerrit Golf uit 1982. ,,Jan gaf aan dat een hedendaagse cover maken veel lastiger is. Je moet dan van een goed liedje een nog betere versie maken en dat gaat bijna niet. Daarom hebben we een wat ouder nummer gebruikt", vertelt de jonge zanger. Het liedje werd opgenomen in The Boom Music studio in Utrecht van volkszanger Frank Verkooyen. ,,Hij werkt samen met grote namen als Django Wagner en Frans Duijts, dus dat was best gaaf."

MICROFOON

Lars begon een jaar of drie geleden met zingen. Dat gebeurde min of meer spontaan tijdens een après-skifeestje in café 't Hart van Boxtel. ,,Ik had wat biertjes op en besloot om de microfoon eens te grijpen. Dat beviel goed, want in no-time stond de tent op z'n kop." Dat gaf hem zo'n kick dat hij vaker ging zingen, zoals op verjaardagen van vrienden of tijdens het stappen. ,,Het is best verslavend om ergens binnen te komen en er dan een groot feest van te maken. Wat iemand als Zanger Kafke kan, kan ik ook, maar dan beter", grinnikt Lars vol zelfvertrouwen.

De Liempdse zanger heeft de feest- en zangkwaliteiten overigens niet van een vreemde: ,,In de familie van mijn vaders kant moet ook altijd iedereen even de microfoon in handen hebben gehad als er een feestje is. Keigezellig altijd."

POLITIE

Na lange tijd alleen wat bekende Nederlandstalige hits zingen, haalden zijn vrienden hem over om toch eens een eigen nummer uit te brengen. Dat lukte, maar bij een eigen single hoort ook een videoclip. En dus riep Lars onlangs zijn maten bij elkaar en werd het filmpje opgenomen op het terras van café 't Huukske in Liempde. De zanger woont sinds vorig jaar zelf achter deze kroeg, dus de locatie was niet moeilijk.

De opname verliep niet helemaal vlekkeloos. Natuurlijk mogen de terrassen weer open zijn, maar er gelden nog wel coronaregels voor de horeca. ,,Een paar vrienden gingen binnen even een shirtje halen, maar ineens liep iedereen de kroeg in. Ja, toen stond er ineens snel politie voor de deur", vertelt Lars. ,,Maar het is allemaal met een sisser afgelopen hoor."

OPTREDEN

Nu er een eigen lied met videoclip is, mag het wat Lars betreft los qua optredens. Door corona kan dat niet altijd, maar toch is hij al diverse keren gevraagd om te komen zingen. Niet alleen bij vrienden, maar ook bij lokale radiostations en piratenzenders. ,,We pakken het professioneel aan en nemen eigen geluid mee. Ik zing natuurlijk 'Als de vogeltjes weer fluiten' en daarnaast nog een aantal echte Nederlandstalige meezingtoppers."

Kijk voor de clip op YouTube en zoek op Lars Bertens: www.youtube.com/watch?v=TmjvXJycxAg.


t Lars Bertens voor café 't Huukske in Liempde, waar hij niet alleen woont, maar ook de videoclip opnam die bij zijn eerste single hoort. (Foto: Hans van Doorn).