Doordat de grijze container minder vaak aan straat hoeft, daalt de rekening en wordt afval beter gescheiden, verwacht het gemeentebestuur. (Foto: Albert Stolwijk, 2019).
Doordat de grijze container minder vaak aan straat hoeft, daalt de rekening en wordt afval beter gescheiden, verwacht het gemeentebestuur. (Foto: Albert Stolwijk, 2019). Foto: Albert Stolwijk

ILLEGAAL DUMPEN WORDT MOEILIJKER

Ondergrondse afvalbak bij wooncomplexen


RENS VAN DEN ELSEN

De afvalbakken die tot voor kort bij onder meer de appartementencomplexen Stapelen en Sint-Ursula stonden, zijn vervangen voor ondergrondse containers die alleen door eigen bewoners met een pasje geopend kunnen worden. In de oude bakken werd nogal eens iIlegaal afgeval gedumpt door mensen uit de buurt. Zij konden op die manier besparen op hun afvalheffing omdat ze de kliko minder vaak aan de straat hoefden te zetten of om een ritje naar de milieustraat te vermijden. Dat gaat nu niet meer.

Na een proef in 2018 in de wijk Boxtel-Oost (zie ook artikel elders op deze pagina) en het verder invullen van het nieuwe Grondstoffenplan in 2019, heeft het nog tot dit jaar geduurd voor de plannen helemaal uitgerold konden worden. Deels heeft dat met de coronacrisis te maken gehad, zo schrijven B en W aan de gemeenteraad. ,,Tijdens deze periode was het niet goed mogelijk om ingrijpende wijzigingen op de afvalinzameling door te voeren." Volgens hen zaten inwoners er op dat moment niet op zaten te wachten en zou de wijziging niet genoeg aandacht krijgen. Maar het gemeentebestuur constateerde ook dat er tijdens de lockdowns meer afval aan werd opgehaald dan een jaar eerder.

TERUGDRINGEN

Het doel van de afvalpilot was om de hoeveelheid afval terug te dringen. De gemeente streeft nog steeds naar vijf kilo per inwoner per jaar in 2030. Daar moet nog hard aan getrokken worden, want op dit moment zamelt de afvalverwerker per jaar zo'n 117 kilo per inwoner in. Dat was in 2019 echter nog 122 kilo en die hoeveelheid moet op korte termijn terug naar honderd kilo.

De ondergrondse containers bij hoogbouw en appartementencomplexen moeten bijdragen aan het streven naar minder afval. Vanaf begin dit jaar zijn bij de complexen Den Bongerd (Armmeesters), Moorwijk (Molenwijkseweg), Sint-Ursula, Stapelen en Brouwershof ondergrondse containers grond geplaatst. Ook in de Meidoorngaard is er een ingegraven. De bewoners van de appartementen op die locaties kunnen er alleen iets in gooien als zij een pasje hebben.

Nog niet op alle beoogde plekken zijn al ondergrondse containers te vinden. Voor de adressen aan de Berkengaard en voor de bovenwoningen in de omgeving van de Rechterstraat, Stationsstraat en Prins Hendrikstraat worden momenteel door de gemeente voorbereidingen getroffen om hier deze maand nog een exemplaar te plaatsen.

DIFTAR

De gemeente Boxtel houdt de komende maanden bij wat er aan afval wordt aangeboden bij de nieuwe containers. Later dit jaar worden er nog een chipsysteem geïnstalleerd, waarbij automatisch een melding wordt gemaakt als de bakken vol zitten of als er een storing is. Het is de bedoeling dat de ondergrondse kliko's vanaf 2022 ook aansluiten op het bestaande diftarsysteem van de gemeente, vanaf dat moment wordt op de persoonlijke pasjes waar de containers mee te openen zijn geregistreerd hoe vaak er gebruik van wordt gemaakt.


GFT VAKER LEEG, RESTCONTAINER MINDER

Boxtel halveert ledigen van grijze kliko's


RENS VAN DEN ELSEN

In de strijd om het terugdringen van de afvalstapel voert de gemeente Boxtel binnenkort een aantal wijzigingen door. Zo wordt vanaf maandag 7 juni de groene gft-container in de zomermaanden wekelijks in plaats van tweewekelijks geleegd. Het restafval in de grijze kliko kunnen inwoners vanaf dat moment nog maar eens in de vier weken aan straat zetten. Hiermee wil de gemeente ervoor zorgen dat inwoners hun afval beter gaan scheiden.

Boxtel volgt met deze wijziging het voorbeeld van veel andere gemeenten in Nederland. Die hebben met deze werkwijze al goede ervaringen opgedaan. Daarnaast hield Boxtel in 2018 zelf ook een proef in de wijk Oost, waarbij het restafval slechts eens in de vier weken werd opgehaald. Het college was destijds van plan om de werkwijze in 2020 in heel Boxtel uit te rollen, maar vanwege de coronacrisis is dat een jaar opgeschoven.

Doordat de grijze container minder vaak aan straat kan, moeten mensen beter gaan nadenken wat ze in welke kliko gooien. ,,Er belanden nog steeds herbruikbare materialen bij het restafval. Dat is zonde, want dat gaat de verbrandingsoven in. Door beter te scheiden, worden waardevolle grondstoffen behouden zodat deze weer gebruikt kunnen worden voor nieuwe producten. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee", aldus het gemeentebestuur.

MADEN

Nu wordt de grijze kliko nog elke twee weken geleegd. De gemeente denkt niet dat minder vaak legen voor problemen gaat zorgen bij de Boxtelse huishoudens. De ervaring uit andere gemeenten leert volgens het college dat de containers juist minder snel vol raken bij een betere scheiding. ,,Wanneer je dat niet doet past dat het niet meer in de grijze container, zeker niet als deze nog maar eens in de vier weken wordt geleegd."

Een tweede wijziging is het vaker legen van de gft-kliko in de zomermaanden. Als het buiten warmer wordt, krijgt de gemeente vaker meldingen van geuroverlast en maden in de groene containers. Door groente-, fruit- en tuinafval vaker op te halen, moet dit euvel verholpen worden.

APP

Lennisheuvel krijgt het eerst te maken met de wijziging in het afvalsysteem, namelijk vanaf maandag 31 mei. Voor de rest van de gemeente Boxtel gaan de nieuwe regels een week later gelden. Op sommige adressen wijzigt de dag dat het afval opgehaald wordt. De nieuwe data is binnenkort te zien in de app Afvalwijzer en op de website mijnafvalwijzer.nl.

Iedereen die een afvalcontainer bezit, krijgt binnenkort een brief en een nieuwe kalender met de ophaaldata thuisgestuurd. Het inzamelen van oud papier en plastic blijft zoals het nu is, respectievelijk eens per maand en iedere twee weken.



p Doordat de grijze container minder vaak aan straat kan, gaan mensen hun afval beter scheiden. De nieuwe werkwijze treedt vanaf maandag 7 juni in werking. (Foto: Albert Stolwijk, 2019).

Afbeelding