Terwijl Sjef van Kessel uit Sint-Michielsgestel zich aanmeldt, geeft Waylon van Son (links) uitleg over hoe het er in de vaccinatielocatie aan toegaat. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Terwijl Sjef van Kessel uit Sint-Michielsgestel zich aanmeldt, geeft Waylon van Son (links) uitleg over hoe het er in de vaccinatielocatie aan toegaat. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

NOG GEEN HEEL GROTE VACCINATIEDRUKTE IN 'DE BRAKEN'

‘Hé, het lijkt hier wel Schiphol'

JAN HERMENS & LINDA VAN DE WIEL

Bij sportcomplex De Braken liepen gisteren mensen af en aan, maar chaotisch werd het nooit. ,,Het is net Schiphol", vond burgemeester Ronald van Meygaarden, die woensdag een kijkje kwam nemen bij de Boxtelse vaccinatielocatie van de GGD. Hij heeft een punt, want in de grote sporthal bevinden zich achttien loketten en is de looproute uitgezet met rood lint en paaltjes, vergelijkbaar met een luchthaven of de Efteling. De volledige capaciteit van de priklocatie wordt nog niet benut, daarvoor zijn meer vaccins nodig.

GGD Hart voor Brabant mikt vooralsnog op 1.100 inentingen per dag. Er is ruimte om op te schalen, want de maximale capaciteit van De Braken ligt op 2.500 dagelijkse vaccinaties. Thérèse Claassen, directeur publieke gezondheid van GGD-afdeling: ,,We zijn afhankelijk van de levering van vaccins. Hoe meer vaccins, hoe meer we kunnen prikken. Maar ik vind het al geweldig dat we zo druk aan het inenten zijn. We hadden anderhalf jaar geleden niet kunnen bedenken dat er zo snel vaccins ontwikkeld konden worden."

NET ALS BIJ ALBERT HEIJN

Locatieverantwoordelijke Waylon van Son, afkomstig uit Boxtel, geeft uitleg over de inrichting van de hal, die vrijdag al open ging: ,,Er zijn meer loketten voor administratieve checks dan prikstraten. De administratie kost namelijk meer tijd dan het inenten zelf." Negen lanen zijn er, gistermorgen waren er drie bezet. Van Son: ,,We hopen dat ze in week 22 of 23 allemaal in gebruik zijn." Na alle checks mogen mensen zelf kiezen naar welke 'straat' ze gaan. Van Son: ,,Net als bij de supermarkt: je pakt de gunstigste rij."

In eerste instantie was De Braken niet in beeld als vaccinatielocatie, maar zochten de gemeente Boxtel en de GGD Hart voor Brabant naar een kleinere ruimte dichter bij het station. Burgemeester Van Meygaarden: ,,Een locatie moet goed bereik-


baar zijn met het openbaar vervoer en er dient voldoende parkeerruimte te zijn. Vandaar dat we ons eerst oriënteerden op de omgeving van het NS-station." Claassen vult aan: ,,Maar toen we doorkregen van het kabinet dat er landelijk opgeschaald werd naar meer dan twee miljoen vaccinaties per week, gingen we op zoek naar een XL-locatie in de gemeente Boxtel. Dat is De Braken geworden."

Ruimte genoeg daar, voldoende mogelijkheden voor veilige looproutes en voor toezicht van beveiligers en EHBO'ers. Het enige knelpunt was de parkeerruimte, maar een naastgelegen weiland biedt nu soelaas. Van Son: ,,Daar zijn tweehonderd parkeerplaatsen, dat is voldoende."

KONINGIN

Mensen die net hun vaccinatie gehad hebben, zitten op stoeltjes een kwartiertje bij te komen. Noodzakelijk of niet, zo zijn de regels. Als Claassen en de burgemeester langslopen, grapt een lolbroek: ,,Wij dachten dat koningin Máxima op bezoek kwam, met Willem-Alexander erachter." Van Meygaarden en Claassen kunnen wel lachen om de kwinkslag.

Sjef van Kessel heeft zijn eerste prik net gehaald. De Gestelaar ondervond er geen hinder van. ,,Het was lang geleden dat ik voor het laatst ben ingeënt. Als militair volgens mij." De burgemeester laat weten ook al gevaccineerd te zijn. ,,Zonder voor te dringen. Waren mijn prikken nog niet gezet, dan had ik me best nu willen laten inenten, voor het beeld." Net als Claassen roept hij burgers op zich toch vooral te laten vaccineren. ,,Informeer uzelf goed, maar haal die prik. Deze campagne is het begin van het einde, de weg uit de coronacrisis."

300.000 PRIKKEN

Sinds 6 januari zijn in het werkgebied van GGD Hart voor Brabant meer dan 300.000 prikken gezet, weet Claassen. ,,Bovenop onze 700 medewerkers hebben we 1.800 collega's aangenomen."

Een deel daarvan is actief in De Braken en zorgt er sinds vrijdag voor dat alles gesmeerd verloopt. Er zijn verkeersregelaars, beveiligers, prikkers en ze werken allemaal volgens heldere protocollen. Al op de eerste dag merkten net gevaccineerden dat de hele prikoperatie loopt als een geoliede machine.

Al op kilometers afstand staan de eerste bewegwijzeringsborden met de tekst ‘GGD’. Direct is helder waar de Boxtelse vaccinatielocatie gevestigd is, je rijdt er zo naar toe. Bij het sportcomplex aan De Braken zelf is alles duidelijk met pijlen, dranghekken en linten aangegeven. Mocht er toch verwarring ontstaan, dan zijn er genoeg medewerkers met geelgekleurde hesjes aanwezig om de loop- of rijroute uit te leggen.

Op de eerste dag van de opening, afgelopen vrijdag, was vaccinatiearts Fons Steur er helemaal klaar voor. ,,Ik heb al op verschillende locaties geprikt, maar ik wilde in mijn woonplaats Boxtel zeker een bijdrage leveren”, vertelde hij voordat hij werd opgeroepen de start van de dag te bespreken.

,,Het is perfect geregeld, ik was meteen aan de beurt”, gaf ook Rina Smits (59) uit Boxtel aan. Zij ontving als een van de eersten in De Braken haar eerste vaccin. ,,Vorige week moest mijn man nog naar de Brabanthallen in Den Bosch voor zijn prik. Mijn moeder is thuis gevaccineerd. Ik ben blij dat ik terecht kan in Boxtel. Ik ben met de fiets”, vertelde ze. ,,Of de prik pijnlijk was? Ik ben geen held, maar ik voelde er helemaal niks van.”

EHBO'ER

Ook Gerrie van der Pasch (66) was snel aan de beurt. ,,Ik ben blij eindelijk dat ik eindelijk ben gevaccineerd." Zij was vrijdag echter niet alleen aanwezig voor een prik, maar stond vrijwel de gehele week ingepland als EHBO-vrijwilliger. De lokale afdelingen van de EHBO, ook die uit Boxtel, hebben zich namelijk aangemeld om iedereen die geprikt is te monitoren. ,,In een enkel geval kan een allergische reactie optreden. Wij handelen dan meteen”, gaf een medewerker aan.

Mirjam Bergmans (57) stond buiten op haar man te wachten, maar mocht zelf nog niet naar binnen. ,,Wij komen uit Haaren en zijn heel blij dat we hier terecht kunnen. We zijn met de fiets gekomen, dat is maar een klein stukje.” De dochter van Bergmans kreeg vrijdag haar prik in Breda: ,,Ze werkt in de zorg en was al eerder aan de beurt. Maar ze wilde niet geen AstraZeneca-vaccin. Daarom krijgt ze Pfizer of Moderna. Welke van de twee maakt haar niet uit.”



p Boxtelaar Waylon van Son (links) is de verantwoordelijke man van de GGD-priklocatie in sportcomplex De Braken. Gisterochtend gaf hij uitleg over hoe het er aan toegaat. (Foto's: Bas van den Biggelaar).

Sjef van Kessel uit Sint-Michielsgestel was gisterochtend een van de mensen die zich liet vaccineren. Er vormden zich geen rijen in De Braken.