Afbeelding
Foto: Eigen collectie

DIAMANTEN BRUIDSPAAR SCHAPENDONK

'Al zolang samen, maar nu toch even gescheiden'


RENS VAN DEN ELSEN

Het had eigenlijk een mooie dag moeten worden, maar Jansje Schapendonk (79) denkt er momenteel een stuk minder vaak aan. Dinsdag 25 mei is ze namelijk zestig jaar getrouwd met de zes jaar oudere Frans. Omdat ze beiden onlangs corona hadden, zijn ze al een paar weken niet bij elkaar. Dat doet zeer, maar Jansje houdt zich groot en blijft positief. ,,Hopelijk mag ik snel weer bij Frans op bezoek."

Een diamanten huwelijk wordt steeds zeldzamer, dus Jansje is vanzelfsprekend trots op deze mijlpaal. Toch zit ze op het moment van het interview al dagen alleen thuis, in quarantaine. Haar man Frans ligt zelfs in het ziekenhuis. Hoewel hij inmiddels coronavrij is, wordt hij nog wel in de gaten gehouden. De kranige 79-jarige hoopt van harte dat ze snel weer herenigd wordt met haar man. ,,Laatst vroeg ik nog aan hem: 'Zou je mij weer vragen als je me nu tegen zou komen?'. Weet je wat hij zei? 'Op staande voet!' Lief toch?"

VERDWAALD

Ruim 61 jaar geleden, ze was net 18, leerde Jansje (,,Iedereen noemt me Janske") haar Frans kennen. Hij kwam uit 's-Hertogenbosch en speelde tijdens een open dag trompet bij RKSV Boxtel. Jansje verkocht op dat moment lootjes voor de loterij en was zich er niet van bewust dat Frans al de hele middag een oogje op haar had.

Via de drummer van de muziekclub hoorde ze een paar dagen later dat Frans een keer af wilde spreken. ,,Ik woonde toen in de Sint-Willibrordstraat en was oppas van kinderen uit een gezin. Hij kwam naar Boxtel en we hebben gezellig gekletst. Toen wilde hij een frietje gaan halen, maar was zo lang weg dat ik dacht dat hij ervandoor was gegaan." Drie kwartier later kwam hij echter toch terug. Lachend: ,,Frans was de weg kwijtgeraakt..."

De twee kregen verkering en stapten een jaar later in het huwelijksbootje. Het kersverse echtpaar trok in bij de ouders van Jansje, waar Frans het meteen erg goed naar zijn zin had. Hij was op jonge leeftijd zijn moeder verloren en zijn schoonfamilie was hem dan ook al snel dierbaar. Niet veel later werden hun dochters Jacqueline en daarna Francie geboren.

Frans nam rond die tijd ook het voegersbedrijf van zijn vader over. Inmiddels runt zijn schoonzoon de zaak. ,,Toen de onderneming enkele jaren geleden vijftig jaar bestond, waren we met de hele familie natuurlijk ontzettend trots", vertelt Jansje.

OPA EN OMA SCHAAP

En zo vlogen de zestig jaar huwelijk voorbij. Een geheim hebben de twee niet. ,,In iedere relatie is het wel eens bonje. Het blijft gewoon een kwestie van geven en nemen, dan komt het allemaal goed."

De wijk Selissenwal zijn Frans en Jansje altijd trouw gebleven. Na jaren in de Van der Aastraat te hebben gewoond, huist het echtpaar nu in appartementencomplex Rentmeester aan de Achterberghstraat. De familie is uitgebreid met drie kleinkinderen en evenzoveel achterkleinkinderen. ,,Onze eerste kleinzoon noemde ons opa en oma Schaap. Dat hebben ze nu allemaal overgenomen."

Een feestje zit er nu even niet in. ,,Ik had eigenlijk honderd man uitgenodigd bij De Walnoot, maar heb dat toch maar afgezegd. Het is jammer, maar even niet anders." Ook burgemeester Ronald van Meygaarden van de gemeente Boxtel komt op een later moment keer op bezoek vanwege de coronabesmetting van Jansje en Frans. Lachend vertelt ze: ,,Dat halen we nog wel in, want ik vind het wel leuk als de burgemeester een keer bij ons op de koffie komt."


q Frans en Jansje Schapendonk uit Boxtel zijn 25 mei zestig jaar getrouwd. Een feestje zit er nu niet in, want Frans ligt in het ziekenhuis. Vandaar een foto van enkele jaren geleden. (Foto: eigen collectie).


In Herinnering

Er zijn nog maar enkele kaartjes over voor het theaterstuk In Herinnering die de Boxtelse theatermakers Eric van Overbeek en Mariëlle Geelen in oktober opvoeren in De Franse Eik aan Tongeren. Er zijn twee voorstellingen per avond, om 19.00 en om 21.00 uur. Kaarten à vijftien euro voor 2, 3, 8, 9, 15 en 16 oktober zijn verkrijgbaar via ecacvanoverbeek@gmail.com. Voor de late voorstellingen op 2, 8 en 16 oktober is er nog beperkt plek.

Maak kennis met MEP

Hockeyclub MEP houdt op de zaterdagen 29 mei en 5 en 12 juni gratis kennismakingstrainingen voor de basisschooljeugd. Hiermee hoopt de club nieuwe leden te werven. De trainingen zijn steeds van 09.30 tot 10.30 uur in sportpark Molenwijk. Er zijn hockeysticks aanwezig. Aanmelden kan door naam, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres door te geven via 06-19 66 86 86 of cjj@mhcmep.nl.