Bier pullen rond brengen - Stichting de Essche Bierpomp
Fotograaf Prikbord Esch
Bier pullen rond brengen - Stichting de Essche Bierpomp Fotograaf Prikbord Esch Foto: Edwin Diependaal

BIERPOMPCOMITÉ BELT OP HEMELVAARTSDAG TER KENNISMAKING AAN BIJ NIEUWE INWONERS

'Even proeven van wat Esch allemaal te bieden heeft'

RENS VAN DEN ELSEN

De bierpomp in Esch stond er donderdag maar wat verlaten bij. Hoewel er genoeg mensen op de been waren op Hemelvaartsdag, bleef het pleintje onder de bloeiende kastanjebomen op de hoek van de Leunisdijk en de Postelstraat dit jaar leeg. Het traditionele Bierpompfeest, waarbij de nieuwe inwoners welkom worden geheten, is om bekende redenen verplaatst naar zaterdag 28 augustus. De organisatoren besloten echter nog wel íets doen en dus gingen zij langs de deuren om bierpullen uit te delen.

,,Normaal gesproken zie ik er zo niet uit hoor", grapt onbezoldigd biertapper Gerrie van der Mee als hij bij Pieter Oomen aan de Postelstraat voor de deur staat. Hij is gekleed in zijn traditionele kostuum: bordeauxrode baret op zijn hoofd en een flanellen, middeleeuws ogend tenue aan. Een bruin leren schort maakt zijn uitmonstering compleet. In zijn ene hand draagt een grote bierpul en in de andere een wat kleinere versie met daarin een flesje bier en een uitnodiging voor het feest eind augustus.

Wat verrast doet Oomen de deur open, slechts gekleed in fietsbroek, het bovenlijf ontbloot: ,,Ik kom net terug van een rondje fietsen, kan ik even nog een shirt aantrekken?" Als hij na een minuutje weer in de deuropening verschijnt, steekt Van der Mee meteen van wal. Bij iedere nieuwe bewoner weet hij zijn praatje weer net iets anders in te steken. Zo houdt hij het naar eigen zeggen na tien jaar nog fris.

De nieuwe Esschenaar kijkt geamuseerd toe hoe Van der Mee amicaal zijn verhaal brengt. ,,Leuk dat dit zo wordt gedaan hier, dat heb ik nog nergens anders gezien", reageert Oomen na afloop. Samen met zijn vrouw Maartje en de kinderen Samuel (5) en Tirza (2) is hij in december vanuit Maastricht naar Esch verhuisd. Het gezin heeft het er goed naar zijn zin. ,,We wilden graag weer in de buurt van onze familie gaan wonen en kwamen zodoende in deze omgeving terecht. We zochten een plek met een echt dorpsgevoel en dat is hier zeker aanwezig. De sfeer die hier hangt spreekt ons erg aan, al was het even een omschakeling van de stad naar een dorp", vertelt Oomen lachend.

WAT VAN LEREN

Ook bij Hilde en Oscar, die tot oktober vorig jaar in Boxtel woonden, valt de ludieke uitnodiging voor het Bierpompfeest in augustus in goede aarde. Het stel uit de Vinkenheuvel vindt de manier waarop nieuwe bewoners bij het dorp worden betrokken erg origineel. ,,Daar kunnen ze in Boxtel nog wat van leren. Ik heb ook begrepen dat hier regelmatig een straatfeest is, maar ja, corona hè", geeft Oscar aan.

Van de 77 nieuwe inwoners die tussen mei 2019 en nu in Esch zijn komen wonen, hebben zich ruim dertig personen ingeschreven. Volgens Frank de Man van het organiserend comité kan dat aantal nog wel oplopen. ,,We zijn niet heel moeilijk hoor, als iemand zich een dag van tevoren nog meldt, is hij of zij gewoon welkom."

Daar is Ger Pelser uit de Broekstraat blij mee. Hij woont nu goed anderhalf jaar in Esch en had zich al eerder aangemeld voor het Bierpompfeest. Hij was het echter alweer bijna vergeten. Dat de organisatie op Hemelvaartsdag ineens bij hem op de stoep staat, komt dan ook als een verrassing. ,,Ik dacht even dat het de plaatselijke carnavalsvereniging was die kwam collecteren", grinnikt Pelser.

Van der Mee kan dat wel waarderen, maar schiet meteen weer in zijn rol als biertapper: ,,We komen niets halen, maar iets brengen. Hiermee kun je alvast even proeven van wat Esch allemaal te bieden heeft."

BURGEMEESTER

Eigenlijk had het Bierpompcomité nog gehoopt dat ze een pul konden afgeven bij een van de prominentste nieuwe inwoners van Esch: burgemeester Ronald van Meygaarden van de gemeente Boxtel. Maar helaas, hij was tijdens de uitdeelactie niet thuis en dus prikt de organisatie een ander moment om de uitnodiging te overhandigen. ,,Hij wil er in elk geval wel graag bij zijn", laat een gemeentelijk woordvoerder weten.

Daarnaast mag Esch sinds kort nog een bestuurlijk kopstuk tot zijn inwoners rekenen. Gedeputeerde Wil van Pinxteren van de provincie Noord-Brabant heeft begin dit jaar zijn woning in het centrum betrokken. Van hem is echter nog geen aanmelding binnen. De Man grinnikend: ,,Maar die zal nog wel komen."



pu Frank de Man (links) van het Essche Bierpompcomité belde donderdag samen met onbezoldigd dorpstapper Gerrie van der Mee (rechts) aan bij de nieuwe inwoners van Esch. Boven Hilde en Oscar, onder Pieter en zoontje Samuel Oomen (Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch).







Bier pullen rond brengen - Stichting de Essche Bierpomp
Fotograaf Prikbord Esch