...RALPH DIKMANS...
...RALPH DIKMANS... Foto:

Ralph Dikmans komt met nieuwe Anders-Man

RENS VAN DEN ELSEN

De Boxtelse striptekenaar Ralph Dikmans (foto boven) heeft de smaak te pakken. Een jaar na het uitbrengen van het album Anders-Man 'Steak Stickerman' verschijnt deze week het zesde deel over de klungelige superheld Anders-Man. Tegelijkertijd viert Dikmans het vijfjarig bestaan van zijn creatie, daarvoor brengt hij de eerste twee delen als lustrumalbum uit.

Het verhaal van Monumentale Misser, zoals het zesde album heet, gaat verder waar het vorige deel eindigde. Maar wie nu net pas instapt, hoeft niet bang te zijn er niets van te snappen. Het is een op zichzelf staande uitgave, met natuurlijk Anders-Man in de hoofdrol. ,,Het is een verhaal op zich, maar veel personages uit het vorige deel komen hierin terug", vertelt Dikmans.

Hoewel dit stripboek nog officieel moet verschijnen, is de Boxtelaar al druk bezig met deel zeven. ,,Uiteindelijk wordt het een soort trilogie binnen de Anders-Man-reeks, waarin een overkoepelende verhaallijn in zit. Mijn scenarist Peter Busschots weet steeds weer bijzondere scènes te bedenken en laat me steeds een stapje verder gaan. Het is voor mij ook een mooie uitdaging om mijn tekenstijl te verbeteren. Soms loop ik even vast, maar uiteindelijk lukt het me wel."

LUSTRUM

Dat er groei zit in de strips van Dikmans is goed te zien nu Anders-Man zijn vijfjarig bestaan 'viert'. Speciaal voor dit lustrum zijn de eerste twee albums met hardcover uitgegeven en aangevuld met speciale, nooit eerder gepubliceerde tekeningen. ,,Er staat bijvoorbeeld werk in dat ik met potloden heb ingekleurd. Dat is best uniek, zo hoorde ik ooit op een beurs. Ik was de enige die op zijn originele tekeningen kleur aanbracht. Dat heb ik later maar aangepast", vertelt Dikmans.

De lockdowns in het afgelopen coronajaar kwamen voor de striptekenaar eigenlijk als geroepen. ,,Ik had ineens veel meer tijd om te tekenen, ook voor andere opdrachten. Zo ben ik nu ook bezig met het illustreren van een kinderboek dat mogelijk uit gaat komen. Erg leuk om te doen allemaal. Ook willen steeds meer mensen een rolletje in mijn strips. Dat is natuurlijk ook weer goed voor de verkoop", geeft hij lachend aan. Dikmans werkt daarnaast ook nog aan een uitgave van de strip Arie de Boskanarie die nu wekelijks in huis-aan-huisblad MooiBoxtel verschijnt. Dat album, dat hij samen met scenarist Ahmad Resh maakt, moet in het najaar uitkomen.

BUNDEL

Nummer zes uit de Anders-Man-reeks ligt sinds deze week als softcover (zie foto onder) bij boekhandel Bruna in Boxtel en kost 9,99 euro. De luxe jubileumuitgave van deel 1 en 2 met harde kaft kost 29,99 euro. Er is ook een bundel verkrijgbaar, daar zit nog een extra zeefdruk bij en een Arie de Boskanarie-kalender. Bestellen kan via de Facebookpagina van Dikmans of via: info@ralphdikmansdesign.nl. (Foto: archief Brabants Centrum).

Afbeelding