Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

JELLE MEELKOP VOORLOPIG NIEUWE UITBATER 'MENEER KLAVER'

'Zit veel potentie in deze zaak'


RENS VAN DEN ELSEN

De horeca heeft het flink te verduren gehad het afgelopen jaar. Uitbater Adrie Nooijens van eetcafé Meneer Klaver merkte al vrij snel dat het beter was om zijn heil voorlopig ergens anders te zoeken en vond in de kantine van de Boxtelse vleesverwerker Vion een vast inkomen. Maar ondertussen stond zijn eigen zaak in Lennisheuvel leeg. Jelle Meelkop (29) uit Eindhoven neemt nu de honneurs waar en beraadt zich op een mogelijke overname.

Het lijkt een vreemd moment om een horecazaak over te nemen, want alleen de terrassen zijn nog open en het was de afgelopen weken niet altijd even goed weer om daar neer te strijken. Toch is Meelkop positief: ,,Ik neem Meneer Klaver nog niet definitief over, ik zorg er enkel voor dat de zaak de komende maanden draait om het verlies te beperken. Zo help ik Adrie een beetje. Zijn contract met pandeigenaar Roeland de Leijer (van de gelijknamige drankenhandel - red.) loopt begin oktober af. Adrie heeft al aangegeven niet door te willen gaan met het eetcafé. Of ik tegen die tijd definitief de sleutel in handen wil krijgen, moet ik nog bekijken."

Die beslissing is afhankelijk van de komende (zomer)maanden. Hoewel er nog steeds veel coronaregels gelden, heeft Meelkop goede hoop dat er snel weer meer mag in de horeca. ,,Dat we vanaf


woensdag al wat langer open mogen is een goed teken. Meneer Klaver moet het namelijk echt hebben van passerende wandelaars en fietsers. Ons terras is, mede door de verplichte anderhalve meter afstand, niet erg groot dus het zit al snel vol. Als straks de regels versoepelen, geeft me dat natuurlijk meer mogelijkheden."

Zeker als straks ook de stoelen binnen weer bezet mogen worden, ziet Meelkop kansen in Lennisheuvel. ,,Gasten kunnen natuurlijk nu al buiten op het terras terecht voor een hapje en een drankje. Als het lukt, ga ik wat meer inzetten op een simpele, maar kwalitatief goede menukaart. Zodat het hier een ideale pleisterplaats wordt voor iedereen."

Meelkop denkt dat er zeker potentie zit in Meneer Klaver, maar zolang koning corona regeert kan hij die niet ten volle benutten. En juist dat is voor hem wel nodig om uiteindelijk de juiste beslissing te nemen. Toch wil hij er de komende maanden vol voor gaan. ,,Als ik ergens instap, kan ik me wel eens verliezen in het werk. Maar uiteindelijk wil ik natuurlijk gewoon ervaren hoe een normaal weekend hier verloopt."

ALTIJD BEZIG

De jonge ondernemer is niet bang om de handen uit de mouwen te steken. De afgelopen drie jaar was hij manager in een Belgisch hotel en daar maakte hij lange dagen. ,,Het werk in een hotel stopt nooit, je bent altijd voor je gasten bezig. Dat gaat in een eetcafé net wat anders. Als je de deur sluit, ben je na wat poetsen ook echt klaar", geeft Meelkop aan.

Het hotel in België moest het vooral hebben van evenementen en daar ontbrak het aan de laatste tijd. Er werd faillissement aangevraagd en dat was voor Meelkop een goed moment om verder te kijken. Via via kwam hij bij Nooijens terecht, dat klikte en zo ging het balletje rollen.

In het weekend na Koningsdag opende Meneer Klaver weer de deuren. En hoewel hij de uren rustig aan opbouwde, was dat toch weer even wennen. ,,Ik had natuurlijk al een aantal maanden niet meer zo hard gewerkt, dus na de eerste dagen lag ik steeds om acht uur al op de bank te slapen", vertelt hij lachend.

JONGE GAST

Nu het enige (eet)café in Lennisheuvel weer wat leven in de brouwerij brengt, komen ook de inwoners een kijkje nemen. ,,Mensen zijn blij dat er weer iets gebeurt, zeker hier in het dorp. Er is hier normaal gesproken genoeg te doen, dus zodra het kan, haal ik natuurlijk de contacten met de gemeenschap aan. Nu al komen bewoners regelmatig even een praatje maken als ze me bezig zien. Ze vinden het alleen maar leuk dat er een jonge gast achter de bar staat", geeft Meelkop met een glimlach aan.

Nooijens zelf is erg blij met het enthousiasme van de jonge Eindhovenaar. ,,Hij doet hartstikke goed. Gelukkig hebben we goede afspraken gemaakt en ik hoop voor hem dat er snel weer meer mag", geeft de voormalige uitbater aan.

Zover is het nog niet. Voorlopig blijft het voor de jonge horecaondernemer bij proeven, uitproberen en dan pas beslissen.


p Jelle Meelkop is het komende half jaar het nieuwe gezicht bij Meneer Klaver. Na de zomer besluit hij of hij het eetcafé definitief overneemt. (Foto: Bas van den Biggelaar).