Afbeelding
Foto: Maarten Melis

SP VRAAGT HUURDERS OM MENING OVER SLOOPPLANNEN JOOST


'Gesprek met bewoners Breukelen is wenselijk'


RENS VAN DEN ELSEN


Er ligt weliswaar nog geen definitief plan voor de sloop van 38 woningen in de wijk Breukelen, maar de gemeente Boxtel acht het wenselijk dat woonstichting Joost het gesprek aangaat met de bewoners van de Hertogenstraat en omgeving. Dat antwoordt het college van B en W op vragen die de SP-fractie onlangs stelde.

De socialisten zetten vraagtekens bij de gang van zaken en wilden van het gemeentebestuur weten of zij ook achter het idee staan om bewoners een stem te geven in de plannen van de woonstichting.

Eind maart heeft Joost het voornemen voor de sloop van woningen in de Hertogenstraat, Jan van Brabantstraat en Van Hornstraat bij de gemeente neergelegd. Direct daarna zijn de huurders geïnformeerd. ,,Het gaat om voornemens, de plannen zijn nog niet definitief", aldus B en W. Desalniettemin vindt het gemeentebestuur het belangrijk dat de woonstichting de bewoners meeneemt in het proces: ,,Maar het initiatief hiervoor ligt bij Joost, zij is eigenaar van de woningen."

MEER, NIET MINDER

De SP wilde ook de mening van het college weten over de mogelijke sloop van de huurwoningen, maar daar doen B en W geen uitspraken over. Wel geven zij aan dat als er een plan wordt ingediend, dit wordt getoetst volgens de normale procedure. Burgemeester en wethouders verwachten daarbij niet dat de nieuwbouw of renovatie zal leiden tot minder sociale huurwoningen dan er nu staan. Joost heeft aangegeven dat er meer sociale huurwoningen beschikbaar komen door de vernieuwingsplannen in de buurt.

Inmiddels zijn de socialisten bij de meeste huurders in de Hertogenstraat en de Jan van Brabantstraat langsgegaan om te vragen hoe zij over de sloopplannen denken. De uitslag laat zich raden. Het merendeel van de 25 ondervraagde bewoners is tegen de sloop, al zijn de meningen in de Hertogenstraat verdeeld. Bovendien wordt de gebrekkige communicatie door Joost vaak aangehaald.

De SP heeft de reacties uit de buurt naar de woonstichting gestuurd en is uitgenodigd om vandaag, donderdag 20 mei in gesprek te gaan met directeur-bestuurder Rob Dekker van Joost. De corporatie geeft in een reactie aan te beseffen dat de communicatie rondom dit plan te wensen overlaat, maar dat ze hier wel aan werkt. ,,Onze medewerkers leggen momenteel huisbezoeken af en zodra het kan plannen we bijeenkomsten, zodat we iedereen goed op de hoogte kunnen brengen", aldus een woordvoerder. De woonstichting geeft ook aan dat er regelmatig contact is met de gemeente, maar benadrukt dat de sloopplannen nog in voorbereiding zijn.

Afbeelding