Van links naar rechts: voorzitter Peter-Jan Strüber, gedeputeerde Wil van Pinxteren en eerste locoburgemeester Mariëlle van Alphen kwamen vorige week maandag bijeen voor Ons BC, maar ook voor een gesprek over lokale journalistiek. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Van links naar rechts: voorzitter Peter-Jan Strüber, gedeputeerde Wil van Pinxteren en eerste locoburgemeester Mariëlle van Alphen kwamen vorige week maandag bijeen voor Ons BC, maar ook voor een gesprek over lokale journalistiek. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

STICHTING BRABANTS CENTRUM LANCEERT APP OP 25 MEI

'Kwaliteitscheck op nieuws blijft hoofdzaak'

PÅL JANSEN

Lokale media in Brabant staan onder druk. Journalistieke initiatieven zoals de app Ons BC zijn dan ook welkom, vindt gedeputeerde Wil van Pinxteren. De provinciebestuurder bracht een bezoek aan Boxtel vanwege het nieuwe online platform van Brabants Centrum dat op 25 mei wordt gelanceerd.

Van Pinxteren sprak met eerste locoburgemeester Mariëlle van Alphen en met voorzitter Peter Strüber van stichting Brabants Centrum over lokale journalistiek, de rol van sociale media en het verdienmodel van nieuwsmedia.

Als politicus namens Lokaal Brabant merkte hij het al: in heel Brabant onder de aandacht komen, gaat niet zomaar meer. ,,Met name in het westen van de provincie en dan de meer landelijke gemeenten zijn er weinig nieuwsvoorzieningen. Maar ook in de Brabantse Peel", schetst hij het probleem. ,,Als je een advertentie wilt plaatsen bijvoorbeeld. Dan heb je in sommige gebieden gewoon geen spreiding meer van media." Ook het werk en beleid van de provincie onder de aandacht brengen, wordt lastig als er in de toekomst steeds minder lokale media zijn, weet de gedeputeerde.

Wat dat betreft zit Boxtel nog in een luxepositie met Brabants Centrum en huis-aan-huiskranten De Meierij Boxtel en MooiBoxtel. Daarnaast is ook Brabants Dagblad zeer actief in dit verschijningsgebied. Locoburgemeester Van Alphen telt haar zegeningen: ,,Ik vind het prettig dat de verschillende vormen naast elkaar bestaan. Je bereikt allemaal een ander deel van het publiek."

VERDIENMODEL

De voorbije decennia verdwenen tientallen nieuwsbladen waarvoor je een abonnement moest afsluiten. Ze verloren hun zelfstandigheid, werden opgeslokt door grote mediaconcerns en gingen verder als (gratis) huis-aan-huistitel. Redacties, nodig voor een onafhankelijk verslaggeving, werden deels of geheel uitgekleed.

Ook in de wereld van de huis-aan-huisbladen leeft allang geen hallelujastemming meer in Nederland. De oplage van deze sector daalde van 14 miljoen in 2010 naar 8 miljoen vorig jaar. Net als elders in het land, ontstaan er ook 'witte plekken' in de provincie, ziet Van Pinxteren.

Bij Brabants Centrum heerst het besef dat print alleen niet voldoende is in de toekomst, vertelt voorzitter Strüber van het stichtingsbestuur. Bovendien levert online, met (gratis) nieuws en advertenties, onvoldoende geld op om teruglopende opbrengsten uit de papieren krant op te vangen. Strüber: ,,Als je kijkt naar het bedrijfsmodel, dan is dat niet meer rendabel. Maar we kiezen ervoor om kwaliteit te garanderen. Daarom investeren we naast de krant ook in de digitale toekomst via Ons BC."

Binnen de app staat interactie centraal. Net als op sociale media kunnen mensen reageren en berichten plaatsen. Echter, ook voor overheid en politiek zijn sociale media niet alleen een zegen, maar ook dikwijls een vloek, weet wethouder Van Alphen. ,,Het voordeel is dat je heel direct de verbinding met inwoners kunt zoeken. Het liefst reageer ik wel in een privébericht. Ik wil niet dat een heel platform mijn discussie met iemand anders kan volgen. In dergelijke discussies wil ik me ook absoluut niet mengen."

TELEFOON ROODGLOEIEND

Politici ontwikkelen een dikke huid, maar met name om praktische redenen worstelen overheden met sociale media. Onjuiste berichten op die platformen kosten een ambtelijk apparaat veel tijd. Zo stond de telefoon roodgloeiend nadat een Bossche kunstenaar in mei 2020 een grote, blauwe middelvinger op het plein voor het provinciehuis kalkte. Brabant wilde gaan bezuinigen op haar uitgaven op op kunst- en cultuur. Van Pinxteren: ,,Maar via Twitter en Facebook werd vervolgens geframet alsof de provincie een rode streep trekt door de hele sector. Weliswaar zouden we geen 42 miljoen euro gaan uitgeven aan kunst en cultuur, maar nog steeds 35,2 miljoen euro."

Onjuiste berichtgeving kosten overheden dus tijd en geld. Bovendien zoeken zij de laatste jaren meer de samenwerking op met inwoners. In deze gemeente bijvoorbeeld onder de noemer Meewerkend Boxtel. Negatieve beeldvorming is dan niet handig om inwoners mee te laten helpen. En 't is zonde wanneer het beeld onjuist is, weet Van Alphen: ,,Dan sta je als gemeente al met 1-0 achter."

Kortom: ook al staan lokale media onder druk, journalistieke kwaliteit in een sociale media-samenleving is des te belangrijker geworden, ook voor overheden. Niet voor niets nam Provinciale Staten in november 2018 een amendement aan om de journalistieke structuur in Brabant te versterken. Er werd 150.000 euro vrijgemaakt om de journalistieke structuur in de provincie te versterken. Brabants Centrum ontving uit dat potje in 2019 een bedrag van 22.500 euro. ,,Het geld is met name vrijgemaakt om die onafhankelijke waakhondfunctie bij lokale media te waarborgen", verduidelijkt Van Pinxteren.

REAGEREN EN POSTEN

Van Pinxteren en Van Alphen vragen zich (terecht) af hoe wordt gecontroleerd op juistheid in de app. In Ons BC wordt echter duidelijk onderscheid gemaakt tussen redactionele artikelen en bijdragen die leden zelf schrijven. Bovendien kunnen leden alleen onder hun echte naam reageren en houdt de redactie een vinger aan de pols.

Van Pinxteren en Van Alphen beseffen dat de toekomst voor nieuwsmedia online is. Maar app of geen app: kloppende feiten blijven tot de kern van de journalistiek behoren, vinden beide bestuurders. Een waarheid als een koe. En Brabants Centrum verwacht dat haar leden daaraan een bijdrage kunnen leveren.


p V.l.n.r.: voorzitter Peter Strüber, provinciebestuurder Wil van Pinxteren en locoburgemeester Mariëlle van Alphen kwamen vorige week bijeen voor Ons BC en voor een gesprek over lokale journalistiek. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Gedeputeerde Wil van Pinxteren tijdens een opname van een promotievideo voor Ons BC met redacteur Pål Jansen (links) en videomaker Lieke Faber uit Liempde. (Foto: Bas van den Biggelaar)
Gedeputeerde Wil van Pinxteren tijdens een opname van een promotievideo voor Ons BC met redacteur Pål Jansen (rechts) en videomaker Lieke Faber uit Liempde (links). (Foto: Bas van den Biggelaar)