Tijdens de coronacrisis was het voor medewerkers van de WSD lastiger om met hun cliënten in contact te komen. (Foto: eigen collectie).
Tijdens de coronacrisis was het voor medewerkers van de WSD lastiger om met hun cliënten in contact te komen. (Foto: eigen collectie). Foto: WSD

VERTRAGING IN PLANNEN DOOR CORONA

Goed resultaat voor WSD, Boxtel deelt mee in winst


RENS VAN DEN ELSEN

Sociaal werkbedrijf WSD in Boxtel heeft in 2020 een goed jaar gedraaid, maar heeft moeite met de veranderende regels binnen de participatiewet. Ook de gevolgen van de coronacrisis zorgen ervoor dat het beoogde doel om in 2024 kostenneutraal te werken waarschijnlijk niet wordt gehaald. Dat blijkt maakte de organisatie onlangs bekend.

Voor velen bracht het afgelopen coronajaar veel uitdagingen met zich mee. Zo ook voor de cliënten van WSD. Zij hadden vaker op afstand contact met hun begeleiding en de kans op ziekte of zelfs ontslag lag vaker op de loer. Desondanks draaide het werkbedrijf een positief resultaat van 3.475.000 euro. In opdracht van tien gemeenten (inclusief de gemeente Haaren, die per 1 januari werd opgesplitst) begeleidde WSD ongeveer tweeduizend mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in en naar werk.

WINST

Dankzij het positief resultaat ontvangt de gemeente Boxtel een winstaandeel van 204.500 euro van WSD. Er is namelijk afgesproken dat 50 procent van het bedrijfsresultaat wordt uitgekeerd aan de deelnemende gemeenten. Het is overigens niet zo dat zij dit geld direct op hun rekening gestort krijgen. De centen blijven bij de WSD. Boxtel kan dit alleen inzetten als het ten goede komt aan het sociaal werkbedrijf of haar doelgroepen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een extra opdracht in de vorm van meer inzet op groenvoorziening in de zomer. De gemeente kan de twee ton dan gebruiken als zij daar zelf geen middelen voor heeft.

KLEINE TEGENVALLER

Hoewel de winstuitkering een opsteker is voor zowel Boxtel als WSD, kijkt het werkbedrijf ook naar de toekomst. En daar meldt de organisatie een kleine tegenvaller. In mei 2020 is namelijk, na enkele jaren experimenteren voor de juiste werkvorm, met alle partijen afgesproken dat de organisatie in 2024 kostenneutraal dient te werken en 2.100 mensen moet begeleiden. Op die manier zou WSD de komende jaren verzekerd zijn van een sluitende begroting en moest het bedrijf zich kunnen focussen op het opzetten en uitvoeren van lokale plannen in samenwerking met de negen gemeenten.

Maar er spelen op dit moment nog veel onzekerheden binnen de financiering van de Participatiewet en de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (SW) door het Rijk. In combinatie met de extra kosten die WSD heeft moeten maken vanwege de coronacrisis heeft het bedrijf besloten het streefjaar op te schuiven naar 2025. Het Boxtelse college van B en W heeft daar geen bezwaren mee en gaat akkoord.


JBZ onderzoekt vermoeidheid na Covid-19


Veel mensen die Covd-19 hadden, kampen met ernstige en langdurige vermoeidheid. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) en Amsterdam UMC doen samen onderzoek naar behandeling van deze klachten en zoeken deelnemers die hieraan mee willen werken.

Vermoeidheid waar maar geen einde aan lijkt te komen. Veel mensen kampen met dit probleem na een corona-infectie. Onderzoekers van de twee ziekenhuizen willen te weten komen of cognitieve gedragstherapie leidt tot een afname van de klachten.

Het onderzoek start met een intakegesprek in 's-Hertogenbosch. De verdere behandeling kan online worden gevolgd. Mensen die nog ernstig moe zijn en willen meedoen aan de studie kunnen voor meer informatie kijken op de website www.moenacovid.nl.


VOORSTELLING BIJ 'FRANSE EIK'

Volop animo voor tickets theaterstuk In Herinnering

De kaartverkoop voor de nieuwe voorstelling In Herinnering die de Boxtelse theatermakers Eric van Overbeek en Mariëlle Geelen in oktober opvoeren, gaat hard. Twee derde van de beschikbare plaatsen zijn al vergeven.

Het stuk heeft een heftig thema: hoe iemand reageert op het overlijden van een kind. Van Overbeek en Geelen spelen respectievelijk de vader en de moeder die hun zoon (gespeeld door Teun van Schadewijk) verliezen. Nena Creemers uit 's-Hertogenbosch speelt de dochter van het gezin.

OP TONGEREN

Waar Van Overbeek de laatste jaren alleen op het podium stond in monologen, heeft hij er dit keer voor gekozen om samen te werken met andere acteurs. De locatie van de voorstelling is hetzelfde als voor het stuk Niks dat hij vorig jaar speelde: kwekerij De Franse Eik op Tongeren in Boxtel. Bezoekers zitten nu niet alleen in de kas, maar komen op verschillende plekken op het terrein waar steeds een ander deel van het verhaal wordt verteld.

TWEE VOORSTELLINGEN

Per avond wordt In Herinnering twee keer opgevoerd, om 19.00 en om 21.00 uur voor steeds maximaal twintig toeschouwers. De première op vrijdag 1 oktober is al uitverkocht. Er zijn nog kaarten à vijftien euro, voor 2, 3, 8, 9, 15 en 16 oktober, voor de late voorstellingen op 2, 8 en 16 oktober is er nog slechts beperkt plek. Reserveren is mogelijk via ecacvanoverbeek@gmail.com.


p Eric van Overbeek en Mariëlle Geelen spelen een vader en moeder die hun zoon hebben verloren. In Herinnering is te zien bij kwekerij De Franse Eik op Tongeren. (Foto: Peter de Koning).

Eric van Overbeek en Mariëlle Geelen spelen in het stuk In Herinnering een vader en moeder die hun zoon hebben verloren. De voorstelling wordt gespeeld op verschillende locaties op het terrein van De Franse Eik op Tongeren. (Foto: Peter de Koning).