Blik op de plek waar Molenwijkseweg kruist met de Parkweg en Eikenlaan. Onder de entree tot het vorig jaar aangelegde parkeerterrein van hockeyclub MEP. De appartementen in Moorwijk worden op het perceel links op de hoek gebouwd.
Blik op de plek waar Molenwijkseweg kruist met de Parkweg en Eikenlaan. Onder de entree tot het vorig jaar aangelegde parkeerterrein van hockeyclub MEP. De appartementen in Moorwijk worden op het perceel links op de hoek gebouwd. Foto: Albert Stolwijk

AANGEPAST BOUWPLAN IN DE MAAK VOOR BOXTEL-NOORD

Moorwijk opnieuw op de tekentafel


HENK VAN WEERT

Zes jaar geleden oordeelde de Raad van State dat terecht een bestemmingplan was tegengehouden voor nieuwbouw in Moorwijk. Met nieuwe eigenaren van de bouwkavels én een gewijzigd voorstel voor het bosgebied in Boxtel-Noord wil het gemeentebestuur nu alsnog bekijken of hier appartementen, seniorenwoningen en vier villa's kunnen verrijzen. Mits de initiatiefnemers eerst met belanghebbenden in de buurt gaan praten.

De te bebouwen percelen zijn inmiddels niet meer van de Eerselse projectontwikkelaar Toon van Esch waarmee het gemeentebestuur in een jarenlang juridisch gevecht was verwikkeld. Cees van de Sande, eigenaar van een aannemingsbedrijf in Lage Mierde, diens zoon Harm en Paul van Esch uit Hilvarenbeek zijn de nieuwe eigenaren van de kavels. Het drietal is voor de plannen in Moorwijk in zee gegaan met het Eindhovense bouwbedrijf Janssen de Jong.

Ten opzichte van het oorspronkelijke bouwplan worden wel wat wijzigingen doorgevoerd. Zo moeten op de hoek Parkweg/Molenwijkseweg niet vier, maar twee appartementencomplexen verrijzen. Het aantal woningen blijft echter nagenoeg gelijk aan dat in de oude opzet en dus worden ze kleiner. Het worden huur- en koopappartementen in de categorie middelduur, naast dure koopappartementen.

KNARRENHOF

Bovendien gaat de ontwerpstudie van de initiatiefnemers uit van de bouw van een 'knarrenhof', een grondgebonden woonvorm met 24 middeldure huur- en koophuizen voor senioren. Stichting Ouderen in Regie lijkt kans te hebben hierbij te worden betrokken. Het college heeft aangedrongen op wederzijds overleg over de woonvorm, aldus verantwoordelijk wethouder Wim van der Zanden. Het oude plan voorzag ook in de bouw van vier villa's aan de Halderheiweg en die zijn in het nieuwe voorstel gehandhaafd.

In hoofdlijnen kunnen burgemeester en wethouders zich vinden in de ontwerpstudie, melden zij in een brief die donderdag naar de gemeenteraad is gestuurd. Maar een definitief standpunt neemt het college pas in als de plannenmakers gesprekken hebben gevoerd met belanghebbenden in de buurt. Die waren in het verleden fel gekant tegen de bouwplannen, met name omdat die in hun ogen te groot van opzet waren en te veel de privacy zouden schenden.


p Blik op de plek waar Molenwijkseweg kruist met de Parkweg en Eikenlaan. Onder de entree tot het vorig jaar aangelegde parkeerterrein van hockeyclub MEP. De appartementen in Moorwijk worden op het perceel links op de hoek gebouwd. (Foto: Albert Stolwijk).


Nieuwe hal Vion tot nader order legaal in gebruik

De omstreden nieuwe vleesverwerkingshal van varkensslachterij Vion is al in bedrijf, ook al loopt er nog een rechtszaak tegen de natuurvergunning. ,,Die is verleend en mag dus conform de daarin gestelde voorwaarden worden gebruikt," aldus een woordvoerder van Vion. De gemeente Boxtel gaf eerder al de benodigde omgevingsvergunning af.

De provincie Noord-Brabant verstrekte de natuurvergunning vorig jaar. Op basis daarvan en op grond van de omgevingsvergunning die de gemeente Boxtel in 2019 afgaf, kon de vleesverwerker de uitbreiding in gebruik nemen.

De rechtszaak over de natuurvergunning kan de slachterij nog wel in problemen brengen. Wanneer het gerechtshof namelijk oordeelt dat Vion door de uitbreiding extra stikstofbelasting op Natura 2000-gebied Kampina veroorzaakt, kan het de vergunning vernietigen. Tijdens de eerste zitting konden drie rechters geen wijs worden uit de cijfers die Vion presenteerde en eisten een nieuw, onafhankelijk onderzoek.

SCHOORSTEEN

De gemeente Boxtel verstrekte de vleesverwerker onlangs een vergunning voor het plaatsen van twee watertanks, nadat die illegaal op hun plek waren gezet. Momenteel ligt er nog een vergunningaanvraag bij de lokale overheid voor een schoorsteen van circa veertig meter hoog, die de stankoverlast van Vion moet verminderen.