Violiste Sophie de Rijk (links) en zakelijk leider én componist Hilke Bressers willen met hun Carnaval der Bedreigde Dieren bijdragen aan het bewustzijn over klimaatverandering. (Foto: Willemijn van Harskamp).
Violiste Sophie de Rijk (links) en zakelijk leider én componist Hilke Bressers willen met hun Carnaval der Bedreigde Dieren bijdragen aan het bewustzijn over klimaatverandering. (Foto: Willemijn van Harskamp). Foto: Willemijn van Harskamp

COMPOSITIEDEBUUT VAN HILKE BRESSERS

Poëtisch openluchtconcert voor behoud diersoorten


HENK VAN WEERT

Geïnspireerd op het bekende Le Carnaval des Animaux van de Fransman Camille Saint-Saëns wordt deze zomer op vier plekken het openluchtconcert Carnaval der Bedreigde Dieren uitgevoerd. Hiermee debuteert Hilke Bressers als componist. De oud-Boxtelse is ook initiatiefnemer en zakelijk leider van de productie, die onder meer te zien is op landgoed Bleijendijk, net over de Boxtelse grens in Vught.

Met het Carnaval der Bedreigde Dieren vragen vier bevlogen musici (zang, viool, cello en harp) op originele en positieve manier aandacht voor klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. Daarom hebben ze samen met een aantal bekende dichters, waaronder Hans Dorrestijn en Judith Herzberg, muzikale en poëtische odes geschreven aan diersoorten die met uitsterven worden bedreigd. Al wandelend door de natuur zijn begin september op het Vughtse landgoed de nieuwe composities en gedichten te horen.

REFLECTIE EN ACTIE

Bressers studeerde in 2004 af aan de Rijksuniversiteit Groningen op kunst & kunstbeleid. Ze omschrijft zichzelf als een betrokken maker, projectmanager en onderzoeker met veel ervaring in de (professionele) muziekeducatie en community arts. Haar hart gaat uit naar het leiden van projecten waarin verschillende partijen samenwerken om tot betekenisvolle kunstzinnige en/of duurzame projecten te komen. Naast dat ze optreedt als zangeres, legt ze zich sinds enkele jaren ook toe op het zelf schrijven van muziek.

Met Carnaval der Bedreigde Dieren staat Bressers voor het eerst op een professioneel 'podium'. In dit geval de bossen van landgoed Bleijendijk ten oosten van de rijksweg A2, aan de oever van de Essche Stroom. ,,Ik wil het concert dolgraag ook op mijn geboortegrond, in Brabant dus, laten horen. Op Bleijendijk werden we gastvrij en enthousiast ontvangen toen we met ons idee aanklopten", vertelde Bressers gisteren vanuit haar woonplaats Utrecht.

,,Dagelijks bereiken ons treurig stemmende nieuwsberichten en beelden over klimaatverandering. Wij kiezen voor de weg van schoonheid en verwondering, een benadering die bij uitstek is weggelegd voor de kunsten, om het publiek te raken en op een andere manier aan te zetten tot reflectie en actie”, aldus de in Veghel geboren, maar in Boxtel opgegroeide initiatiefnemer.

CROWDFUNDING

Financieel is het Carnaval der Bedreigde Dieren echter nog niet helemaal rond en daarom is een crowdfundingscampagne gestart. Violiste en artistiek leider Sophie de Rijk daarover: ,,We zijn al een eind op weg met de financiële realisatie van de tournee, mede dankzij de bijdragen van culturele fondsen. Daar zijn we heel blij mee. Maar om echt van start te kunnen gaan, is meer nodig. Daarom zijn we een crowdfundingcampagne op Voordekunst gestart. Voor elke 750 euro die we aan donaties binnen krijgen, kunnen we een diersoort in de spotlights zetten.”

Het Carnaval der Bedreigde Diersoorten wordt 4 en 5 september uitgevoerd op landgoed Bleijendijk. Eerder is de voorstelling al te zien en te horen in Hengelo (14 en 15 augustus), Assen (21 en 22 augustus) en Doorn (28 en 29 augustus).


Wie mee wil helpen om bedreigde dieren een podium te geven, kan doneren via: https://www.voordekunst.nl/projecten/12082-carnaval-der-bedreigde-dieren-1. Meer informatie over de (geheel coronaproof) concerten is te vinden op: www.carnavalderbedreigdedieren.nl.




Violiste Sophie de Rijk en zakelijk leider én componist Hilke Bressers willen met hun Carnaval der Bedreigde Dieren bijdragen aan het bewustzijn over klimaatverandering.