Impressie van de nog te bouwen woningen aan de Rietstok in Gemonde. (Afbeelding: eigen collectie).
Impressie van de nog te bouwen woningen aan de Rietstok in Gemonde. (Afbeelding: eigen collectie). Foto: artist impression

GEMONDENAREN WELKOM BIJ DIGITALE INFORMATIEBIJEENKOMST

Schot in nieuwbouw aan de Rietstok

JAN HERMENS

Er zit schot in de nieuwbouwwoningen in Gemonde die Vrijborg Vastgoedontwikkeling en Van de Ven Bouw en Ontwikkeling in februari 2019 al aankondigden. Veel details kan accountmanager Daniƫlle Melis van Vrijborg niet geven, maar wel dat de verkoop naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar start.

Het plan is 22 duurzame woningen te bouwen aan de Rietstok in Gemonde. Daarnaast komen er volgens Melis nog twee bouwkavels beschikbaar. In het plan zijn negen huizen aangemerkt als levensloopbestendig en dus geschikt voor zowel ouderen als jongeren. De prijzen beginnen bij 235.000 euro voor de tussenwoningen.

,,Komende dinsdag is er een online informatiebijeenkomst voor omwonenden. Wij hebben diverse Gemondenaren uitgenodigd om hen bij te praten over de stand van zaken. Verder moeten we nog met de gemeente in overleg", geeft Melis aan. De sessie is niet bedoeld om woningen te verkopen, maar puur informatief.

PREFAB

Wanneer de eerste steen gelegd wordt, is nog niet bekend, maar als het startsein eenmaal gegeven is, kan het snel gaan volgens Melis. ,,We bouwen prefabwoningen. Als de fundering er ligt, staan de huizen er binnen een week of twee. Maar er gaan wel voorbereidingen aan vooraf, zoals het bouwrijp maken van de grond."

In de verkoop heeft Melis alle vertrouwen. ,,Gezien de huidige woningmarkt verwacht ik dat alles snel verkocht zal zijn."

Nieuwbouw is welkom in het dorp. De laatste woningen die in Gemonde beschikbaar kwamen, waren de zes sociale huurappartementen in voormalig dorpshuis De Kei. In het coalitieakkoord van de gemeente Sint-Michielsgestel staat dat er deze bestuursperiode 25 nieuwe woningen in Gemonde gerealiseerd worden. Als de nieuwbouw aan de Rietstok voor maart 2022 gereed is, dan maken de bestuurspartijen hun voornemen waar.


p Impressie van de nog te bouwen woningen aan de Rietstok in Gemonde. Vrijborg Vastgoedontwikkeling praat dinsdag omwonenden bij over het project. (Afbeelding: eigen collectie).


CLUB WIL SEIZOEN 2022-2023 BEGINNEN IN NIEUWE ACCOMMODATIE

Modern clubhuis in de maak voor Irene

JAN HERMENS

Het clubhuis van de Gemondse voetbalvereniging Irene dateert uit 1972 en is nodig aan vernieuwing toe. Inmiddels heeft de club de planning voor de nieuwbouw met de gemeente Sint-Michielsgestel afgestemd: in de zomer van volgend jaar moeten de voetballers een biertje kunnen drinken in de nieuwe kantine.

Voorzitter Marc Habraken: ,,Het gaat goed met de plannen. We zijn lang in overleg geweest met de gemeente, maar nu ligt er een tijdspad."

De Gemondse voetballers starten het seizoen 2022- 2023 vanuit een nieuw clubhuis, zo is de opzet. Voor het project is een budget van negen ton beschikbaar. Dat was in eerste instantie een miljoen, maar de gemeente Sint-Michielsgestel moest bezuinigen en roomde van alle voorgenomen investeringen 10 procent af. Zo liep ook de nog te realiseren multifunctionele accommodatie in Gemonde tegen een korting aan.

De kosten zijn niet voor de voetbalclub zelf. Habraken: ,,De gemeente is eigenaar en dat blijft ook zo. Wij kunnen zo'n pand niet rendabel maken. Dat redden we niet. In Berlicum wordt eveneens nieuwbouw gepleegd, maar van dat clubhuis maken meerdere verenigingen gebruik. Dan is de situatie anders."

KLEEDKAMERS

In samenspraak met de gemeente en de voetbalbond KNVB is bepaald aan welke eisen het nieuwe onderkomen moet voldoen. Habraken: ,,De KNVB hanteert een rekenmethode om vast te stellen hoeveel kleedkamers er nodig zijn. Dat hangt de bond op aan de grootte van een vereniging. Irene is een kleine club, de KNVB kwam uit op twee kleedkamers. Dat aantal is bijgesteld. Het worden er vijf of zes."

De Gemondse club komt vanaf september, als de coronamaatregelen dit toelaten, met vijf seniorenteams uit in de competitie. Een meer dan afgelopen jaargang. Habraken: ,,Als drie teams op dezelfde dag thuisspelen, dan zou de planning met twee kleedkamers al krap worden. Bovendien voetballen er zowel jongens als meisjes bij Irene."

De komende maanden is er wat nieuwbouw betreft nog geen activiteit zichtbaar. Achter de schermen gaan de voorbereidingen volop door. Habraken: ,,Ik verwacht dat we begin 2022 gaan bouwen."


q Het huidige clubhuis van Irene is verouderd. (Foto: Peter de Koning, 2020).

Het huidige clubhuis van voetbalvereniging Irene is verouderd en maakt plaats voor nieuwbouw. (Foto: Peter de Koning, 2020).