Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

OUDERS GROEP 7 NEMEN FIETSEXAMEN AF BIJ EIGEN KINDEREN

'Ik moet wel tijdig m'n hand uitsteken'

RENS VAN DEN ELSEN

'Volg de Baanderherenweg tot de rotonde Den Tijber. Sla hier rechtsaf'. Het is een klein stukje van de bijna vijf kilometer lange route die normaal gesproken alle basisschoolleerlingen van Boxtel fietsend afleggen voor het verkeersexamen. Dat gaat dit voor de meeste kinderen niet door, maar de Angelaschool komt met een alternatief...

,,Vorig jaar is het verkeersexamen niet doorgegaan om de bekende reden. Maar geloof het of niet, voor de kinderen is dit onderdeel echt een van de hoogtepunten van het schooljaar. En dus vonden we het jammer als we weer niet op de fiets konden stappen", legt leraar Daan Slaats van groep 7 van de Angelaschool uit.

AANGEPAST

In eerste instantie zou het praktijkexamen voor alle basisscholen in Boxtel op donderdag 27 mei plaatsvinden, maar de gemeente en Veilig Verkeer Nederland besloten dat het niet mogelijk is om iedereen op dezelfde dag rond te laten fietsen. Daarom is de activiteit in aangepaste vorm en hoorden de ouders van de groep 7-leerlingen eind april dat ze zelf de praktijktoets bij hun kinderen mochten afnemen in de meivakantie.

,,Dit hebben we eerst besproken met de leerlingen, die waren meteen enthousiast. De meeste ouders ook, al kregen we logischerwijs ook wel opmerkingen. Sommigen vroegen zich af waarom ze 'ons werk' moesten doen en gaven aan dat zij zelf geen vakantie hebben en dus ook minder tijd", vertelt Slaats. Hij vervolgt: ,,Wie het echt niet lukt om de ronde te fietsen,


nemen we niets kwalijk. Het gaat uiteindelijk om bewustwording in het verkeer."

Ouders hebben vooraf instructies en tips gekregen over hoe het examen afgenomen dient te worden. Zo mogen zij bijvoorbeeld niet ingrijpen als ze hun kind een fout zien maken. Na afloop moet het bijbehorende formulier ingevuld worden en maandag wordt het examen besproken in de klas van meester Slaats. Grappend: ,,En wie het examen niet haalt, mag natuurlijk niet meer fietsen..."

NIET ZENUWACHTIG

Fientje van den Biggelaar legt morgen, op Hemelvaartsdag haar examenrondje af. Ze heeft de afgelopen dagen flink geoefend met haar ouders. Zenuwachtig is ze niet, want: ,,Mijn papa en mama ken ik goed, iemand die langs de weg zit te jureren niet. Dus dit is minder eng."

Haar voorbereiding is gedegen, ze weet al waar ze extra goed op moet letten (,,Bij de dinorotonde is het altijd erg druk") en waar ze nog wat moeite mee heeft (,,M'n hand uitsteken als ik afsla"). Haar theorietoets heeft ze al gehaald dus dat geeft hoop op een positieve afloop.

Het is niet bekend hoe andere basisscholen invulling geven aan het fietsexamen.


p Fientje van den Biggelaar fietst richting rotonde Den Tijber in de Baanderherenweg. Ze wordt gevolgd door moeder Jaantje die haar dochter beoordeelt tijdens het verkeersexamen. (Foto: eigen collectie).

Alicia Swinkels en Jayden van den Boogaard, ook uit groep 7 van de Angelaschool, zijn net klaar met hun ronde voor het fietsexamen. Ze horen maandag of ze zijn geslaagd. (Foto: eigen collectie).