Liempde kent een beugelvereniging.
Liempde kent een beugelvereniging. Foto: Gerard Schalkx

OP LIEMT GEMUNT WIL EEN VERZAMELBOEK UITBRENGEN

Stickers sparen bevordert leefbaarheid


Jan Hermens

Op Liemt Gemunt (OLG) werkt aan een nieuw project om de leefbaarheid in het dorp te bevorderen: een verzamelboek. De Liempdenaren hanteren een beproefde formule, waar ze een eigen draai aan geven. Overigens lanceren ze het album nu nog niet, maar na de zomer, mits ze voldoende inbreng vanuit het dorp ontvangen en als de financiën goeddeels rond zijn.

Het uitbrengen van een verzamelboek en de benodigde stickers, kost geld. Martien Roestenburg namens OLG: ,,We zijn bezig met het werven van fondsen en met het verzamelen van materiaal voor het boek. We vragen verenigingen en ondernemers die bij OLG zijn aangesloten, tekstjes en foto's aan te leveren." Van het beeldmateriaal laten de initiatiefnemers stickers maken, die liefhebbers kunnen sparen. Roestenburg: ,,We willen er te zijner tijd ook een ruilbeurs aan koppelen."

Verzamelaars kunnen de plaatjes vergaren door boodschappen te doen bij de ondernemers in eigen dorp die meedoen met OLG. Roestenburg: ,,Het gaat om bestedingen bij de detailhandel, maar ook bij de horeca en andere zaken." De albums, met harde kaft is de bedoeling, kosten vijftien OLG-muntjes. De extra bestedingen die Liempdenaren doen om stickers te bemachtigen, leveren weer muntjes op voor het lokale verenigingsleven en dat komt de leefbaarheid in het dorp ten goede. De inwoners subsidiëren in wezen hun eigen clubs, maar krijgen daar wel een bijzonder boek voor terug.

DERTIEN WEKEN

De actieperiode, die ergens na de zomervakantie ingaat, duurt dertien weken. Een maand of drie dus om alle plaatjes te sparen. Roestenburg: ,,Met dit boek willen we ook de jongere generaties laten zien hoe leefbaarheid en gemeenschapszin in Liempde geworteld zijn én willen we die overdragen aan hen."

Hoewel er wel wat historie in het album aan bod komt, wordt het geen geschiedenisboek, maar gaat het voornamelijk over het Liempde van nu.

Heemkunde Boxtel lanceerde vorig jaar een plaatjesboek. Dit was een enorm succes. Als de Liempdse verenigingen en bedrijven genoeg verhalen en foto's aanleveren en er komt subsidie beschikbaar, dan kunnen verzamelaars over een paar maanden hun hart ophalen.


p Als het verzamelboek verschijnt, past de Liempdse beugelclub daar zeker in. (Foto: Gerard Schalkx, 2019).