Afbeelding
Foto: Peter de Koning

AMBTENARENBEDRIJF MAAKT KADERNOTA

MijnGemeenteDichtbij: een schepje erbovenop


HENK VAN WEERT

Bij het ambtenarenbedrijf MijnGemeenteDichtbij (MGD) moet er een schepje bovenop. Om goed door te ontwikkelen is dit jaar nog ruim drie ton nodig. Dat geld hoeft niet uit de portemonnee van de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel te komen, het zijn centen die in 2020 niet zijn uitgegeven. Dit wordt ingezet onder de naam MGD Next Level. Dat staat in de kadernota die vorige week openbaar werd.

In de nota wordt geschetst hoe in de periode tot 1 januari 2026 de basis van MGD op orde gemaakt kan worden, hoe de kwaliteit van de dienstverlening op peil blijft of verbetert en hoe de ambtenaren met plezier bij MGD werken. Het wringt op onder meer deze drie punten, zo bleek ook uit de artikelenreeks die Brabants Centrum schreef over het evaluatierapport over de eerste vier jaren van het gefuseerde ambtenarenbedrijf. De evaluatie werd uitgevoerd door adviesbureau Berenschot.

VIJF VERBETERDOELEN

Met MGD Next Level worden vijf doelen gesteld om verbeteringen door te voeren. De doelen zijn geformuleerd met de aanbevelingen van Berenschot in het achterhoofd. Zo moet de organisatie onder meer wendbaarder worden. Door eenvoudiger op en af te schalen wil het ambtenarenbedrijf tegemoetkomen aan de roep om gevarieerd werk en wil het piekmomenten in de werkdruk voorkomen. Ook wordt verder gewerkt aan een cultuurverandering onder medewerkers. Het schepje erbovenop bestaat voor MGD voorts uit een heldere strategie, integraal werken en duidelijkere sturing.

'WINKEL BLIJFT OPEN'

De verbeteringen worden gefaseerd doorgevoerd want: 'de winkel moet tijdens de verbouwing open blijven'. Om MGD Next Level te kunnen realiseren is naar verwachting dit jaar zo'n 330.000 euro nodig. De gemeenteraden hoeven daarvoor dit jaar echter geen extra krediet te voteren. Het merendeel van dit bedrag (306.000 euro) werd in 2020 overgehouden en is dus nog beschikbaar: 165.400 euro van Boxtel en 140.400 euro van Gestel. Het restant van 24.000 euro denkt MGD nog wel in de eigen begroting te kunnen vinden.

De doorontwikkeling van MGD leidt op de lange termijn echter wél tot hogere kosten: in totaal zo'n 440.000 euro tot aan 2026.

Het dagelijks bestuur van MGD (de twee colleges van B en W) legt de kadernota voor aan de gemeenteraden van Boxtel en Gestel. De fracties wordt gevraagd voor 1 juni een zienswijze in te dienen.


POLITIEONDERZOEK BIJ PHV STEEDS VOORUIT

Mishandeling honden 'gebeurt niet structureel'

RENS VAN DEN ELSEN

De mishandelingen van politiehonden in opleiding bij PHV Steeds Vooruit uit Gemonde staan volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus van justitie op zichzelf. In de uitzending van het nieuwsprogramma Zembla van 11 maart was te zien dat trainers hun dieren mishandelen met kettingen en (stroom)stokken. Diverse politieke partijen wilden weten of er sprake is van structurele misstanden bij de training van politiehonden, maar dat is volgens Grapperhaus niet het geval.

De minister beantwoordde deze week vragen van onder meer Partij voor de Dieren, VVD en PVV. Hij noemt de mishandelingen 'grensoverschrijdend' en 'onacceptabel', maar geeft ook aan dat het niet om een structureel probleem gaat. Wel laat hij momenteel onderzoeken of het mogelijk is dat de politie een boeteclausule opneemt in het koopcontract met verkopers van de honden. Grapperhaus schrijft in zijn reactie op de Kamervragen dat als blijkt dat een hond met geweld is getraind, er een boete kan worden opgelegd.

AANKNOPINGSPUNT

Naar aanleiding van de Zembla-aflevering onderzoekt de politie in opdracht van het Openbaar Ministerie op dit moment bij PHV Steeds Vooruit of er aanknopingspunten zijn voor een strafrechtelijk onderzoek. Grapperhaus geeft aan dat het om een club gaat en is niet bereid om actief te gaan controleren en handhaven bij alle verenigingen die politiehonden leveren.

Hoewel in de uitzending van Zembla geen naam werd genoemd, kreeg de redactie van deze krant van omwonenden door dat het om Steeds Vooruit ging. Die hoorden regelmatig zwepen knallen en honden janken en maakten in het geheim de beelden die in de aflevering te zien waren. Dat werd ook bevestigd door de politie en de gemeente Sint-Michielsgestel. De KNPV heeft de licentie voor het trainen van politiehonden ingetrokken. Op het terrein aan de Gemondsedijk is het sindsdien stil.


q Op de locatie van PHV Steeds Vooruit aan de Gemondsedijk wordt sinds het begin van de lockdown niet meer getraind. (Foto: Peter de Koning).