Blik op de huurhuizen met oneven huisnummers in de Jan van Brabantstraat. De twee meest linkse blokken worden op termijn gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. (Foto: Rens van den Elsen, 2020).
Blik op de huurhuizen met oneven huisnummers in de Jan van Brabantstraat. De twee meest linkse blokken worden op termijn gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. (Foto: Rens van den Elsen, 2020). Foto: Rens van den Elsen

OPHEF IN BUURT NA INGEZONDEN BRIEF


Joost sloopt zes huizen in Jan van Brabantstraat

HENK VAN WEERT

In de rubiek Vrije Tribune van Brabants Centrum verscheen donderdag 6 mei een ingezonden brief naar aanleiding van de plannen van woonstichting Joost om woningen in de wijk Breukelen te slopen dan wel te renoveren. Uit de brief zou je af kunnen leiden dat ook huizen aan de even kant van de Jan van Brabantstraat (met onder andere de huurwoning van de briefschrijver) gesloopt worden. Dat is evenwel niet waar, benadrukt Joost.

De ingezonden brief zorgde in de buurt voor enige commotie. Zo vreesde de buurvrouw van de briefschrijver dat haar huis veel minder op zou brengen; ze had de woning net te koop gezet. Joost gaf daags erna in een reactie aan dat in de Jan van Brabantstraat alleen zes rijtjeswoningen met oneven huisnummers worden afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw.

HUUR- ÉN KOOP

Toine Coffeij en Ieneke Steenbakkers wonen samen in een van die woningen. Zij tonen de brief die zij van Joost hebben ontvangen. Daaruit blijkt dat de eerste twee van in totaal zeven blokken huizen (nummers 17 tot en met 27) worden afgebroken. ,,Wel jammer, want we wonen hier met veel plezier", gaf Ieneke zaterdag aan. Dat de overige blokken aan dezelfde kant van de straat blijven staan heeft er alles mee te maken dat daar naast huur- ook koopwoningen zijn te vinden, verduidelijkte Toine.

De twee-onder-een-kapwoningen aan de overkant, met even huisnummers, zijn veelal koophuizen. Maar niet allemaal. Zo woont de briefschrijver, een huurder van Joost, onder één kap met de eigenaar van zo’n koophuis. Met uitzondering van de twee eerste blokken met oneven huisnummers worden alle huurhuizen in de straat gerenoveerd benadrukt een woordvoerder van Joost. De tweekappers zijn volgens de woonstichting kwalitatief beter dan de oneven rijtjeswoningen aan de overkant van de straat. Maar twee van dezelfde woningen om de hoek, in de Van Hornstraat, worden weer wél afgebroken: het zijn de huisnummers 67 en 69.

'NIET MINDER WAARD'

De projectconsulent van Joost heeft de buurvrouw van de briefschrijver inmiddels gesproken. En heeft het verhaal ook rechtgezet. ,,Het is zeker niet zo dat bewoners van de koopwoningen nu bang hoeven zijn dat hun woning minder waard wordt”, liet de woordvoerder van de woonstichting vrijdag weten.

In de Hertogenstraat gaan alle huizen plat. Enkele blokken met dezelfde soort rijtjeswoningen in de Van Ranststraat en Ridder van Cuijkstraat worden gerenoveerd. In totaal gaat het om 68 woningen waarvan een deel gesloopt en een aantal gerenoveerd wordt. De huizen zijn eind jaren veertig gebouwd. De plannen voor vernieuwing van de buurt werden twee weken geleden bekend.

De tweekappers aan de Jan van Brabantstraat zijn deels huur- en deels koopwoningen. Van sloop is aan deze kant van de straat geen sprake; wel worden de huurhuizen gerenoveerd door woonstichting Joost.