Bewoners van De Blauwverver zijn de grote bomen langs het pad achter hun woningen spuugzat. Links het schoolplein van basisschool De Beemden. (Foto: Henk van Weert).
Bewoners van De Blauwverver zijn de grote bomen langs het pad achter hun woningen spuugzat. Links het schoolplein van basisschool De Beemden. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

BOXTEL WIJST VERZOEK BLAUWVERVER AF

'Gezonde bomen rooien heeft niet onze voorkeur'


RENS VAN DEN ELSEN

Alle klachten ten spijt gaat de gemeente Boxtel de bomen naast het voetpad tussen De Blauwverver en basisschool De Beemden in Boxtel-Oost niet vervangen door exemplaren die minder overlast geven. Omwonenden klagen al langere tijd over onder meer worteldruk, verstopte goten en schaduw die ervoor zorgt dat er geen zonnepanelen op de daken kunnen liggen.

De fractie Balans sprong voor de bewoners van De Blauwverver in de bres en vroeg enkele weken geleden aan het college van B en W naar de mogelijkheid om de betreffende bomen te kappen of te vervangen. Dat gaat volgens het gemeentebestuur te ver. ,,De bomen zijn belangrijk voor de leefbaarheid op het schoolplein van basisschool De Beemden. Het heeft niet onze voorkeur om gezonde bomen te rooien en de aangevoerde argumenten geven onvoldoende aanleiding om ons standpunt te wijzigen", antwoordde het college afgelopen week.

De klacht dat bewoners nooit een reactie kregen op eerdere brieven en mails weerlegt de gemeente. Het ging steeds om individuele vragen en die zijn beantwoord, aldus B en W.

Het dagelijks bestuur van de gemeente Boxtel geeft aan dat er binnen het huidige beleid aan De Blauwverver niet gekapt kan worden omwille van het plaatsen van zonnepanelen. Schaduw is onvoldoende reden voor de kettingzaag. ,,Pas als de bomen aantoonbare behoorlijke schade aan particuliere eigendommen geven, komen we mogelijk tot een andere conclusie."

Dat er onlangs in dezelfde buurt (tussen De Papiermaker en het Apollopad) wel enkele bomen zijn omgezaagd, komt volgens het college omdat deze over en tegen de naastgelegen woningen groeiden en voor schade zorgden. Hier komen in het najaar nieuwe bomen voor terug.

BOMENBELEIDSPLAN

Overigens hoopt het college aan het einde van dit jaar of begin volgend jaar een vernieuwd bomenbeleidsplan aan de gemeenteraad voor te leggen. Dat staat al jaren op de rol, maar het kwam er maar niet van. De reden? Een verschil van inzicht in het vorige college van B en W, onthulde scheidend wethouder Herman van Wanrooij (INbox) in een afscheidsinterview dat deze krant in november vorig jaar publiceerde.


q Bewoners van De Blauwverver zijn de grote bomen langs het pad achter hun woningen spuugzat. Links het schoolplein van basisschool De Beemden. (Foto: Henk van Weert).


GEMEENTE DOET PROEF VAN ZES MAANDEN

Snelle afgifte vergunning met weinig impact

Wie een (bouw)vergunning bij de gemeente aanvraagt, krijgt deze de komende zes maanden sneller toegewezen. De gemeente Boxtel wil de beoordelingstijd van eenvoudige vergunningen verkorten. Hiervoor is per direct een proef gestart waarbij niet de welstandscommissie, maar ambtenaren van de afdeling vergunningen beoordelen of aan alle eisen is voldaan.

De beoordeling gebeurt alleen bij vergunningen met weinig impact, bijvoorbeeld voor het vervangen van een raamkozijn. Hierdoor moet de beoordeling van deze aanvragen sneller gaan. Deze werkwijze wordt gedurende zes maanden uitgeprobeerd. Daarna volgt een evaluatie.

Wethouder Wim van der Zanden hoopt hiermee vertrouwen te geven aan de inwoners van de gemeente Boxtel: ,,Daar staat ons college voor. Deze nieuwe werkwijze is volgens ons fijner voor aanvragers en efficiënter voor onze ambtelijke organisatie.”

De betrokken ambtenaren houden zich bij hun beoordeling aan de criteria van de welstandsnota. Bij twijfel worden aanvragen alsnog voorgelegd aan de welstandscommissie.


NU NOG ACTIVITEITEN ORGANISEREN

Gemeenschapshuizen openen voor dagbesteding van ouderen

HENK VAN WEERT

Gemeenschapshuizen en andere openbare voorzieningen hebben positief gereageerd op de oproep onderdak te verlenen aan dagbestedingsactiviteiten ten behoeve van kwetsbare ouderen. Van de vrijwilligersorganisaties voor ouderen die deze activiteiten op zouden moeten tuigen, heeft welzijnsorganisatie ContourdeTwern nog slechts enkele reacties gekregen. Nu bekend is welke accommodaties beschikbaar zijn, hoopt men op meer respons.

Teamcoördinator Karin van Ditmars van ContourdeTwern heeft vorige week opnieuw diverse vrijwilligersorganisaties aangeschreven die zich bezighouden met ouderen. Medio april verstuurde zij mede namens het gemeentebestuur en de werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel (SOWiB) ook al een brief waarin duidelijk werd dat door een kleine versoepeling van de coronaregels dagbesteding voor senioren op kleine schaal weer mogelijk is. Het moet de eenzaamheid onder deze doelgroep doorbreken.

In Boxtel hebben De Walnoot (Reginahof), de Kinderboerderij (Apollopad), De Rots (Nieuwe Nieuwstraat) en de bibliotheek (Burgakker) aangegeven graag mee te willen werken. In Liempde geven De Kloosterhof (Dorpsstraat) en D'n Liempdsen Herd (Barrierweg) aan bezoekers te willen ontvangen.

Van Ditmars verwacht dat dit een stimulans zal zijn voor ouderenorganisaties om laagdrempelige activiteiten te gaan organiseren. ,,Het hoeft niet groots of ingewikkeld te zijn. Het komt nu vooral aan op ‘de kleine dingen die het doen!' Een ontmoeting of gesprek met een kopje koffie kan de dag voor mensen al opfleuren", aldus de teamcoördinator van ContourdeTwern. Ook een boek voorlezen, samen naar muziek luisteren of naar foto's kijken behoren tot de suggesties.

TIPS ZIJN WELKOM

Veel kwetsbare ouderen hebben na de lange corona-isolatie behoefte aan contact. Niet iedereen zal dat melden. ContourdeTwern wil een inventarisatie maken en mensen naar de locaties en de activiteiten leiden, aldus Van Ditmars. Wie mensen kent die behoefte (kunnen) hebben aan dagbesteding maar de stap moeilijk kunnen zetten, kan dat doorgeven via e-mail: karinvanditmars@contourdetwern.nl of telefonisch: 06-41 90 18 04.