De vloer van de muziekkiosk in het Liempdse Concordiapark is in 2017 aangebracht en een jaar later moesten al beschadigingen hersteld worden. Het ganzenbordspel is opnieuw beschadigd. (Foto: Gerard Schalkx).
De vloer van de muziekkiosk in het Liempdse Concordiapark is in 2017 aangebracht en een jaar later moesten al beschadigingen hersteld worden. Het ganzenbordspel is opnieuw beschadigd. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

HENK VAN WEERT

Op de vloer van de muziekkiosk in het Liempdse Concordiapark is vier jaar geleden door vrijwilligers een ganzenbordspel geschilderd. Maar al snel bleek de kunstzinnige creatie niet goed bestand tegen slijtage. Anderhalf jaar later werden beschadigingen hersteld en zorgde het Boxtelse schildersbedrijf Joosten voor extra bescherming door een nieuwe laklaag aan te brengen. Het heeft niet mogen baten...

Opnieuw komt op plekken de betonnen ondergrond in beeld. Gidi Kroonen van het projectbureau Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL), destijds opdrachtgever om het kunstwerk aan te brengen, meldt dat haar organisatie geen geld heeft voor een nieuwe opknapbeurt. Ze vertelt dat het ganzenbord is gemaakt met subsidie van de provincie in het kader van Kloppend Hart van Het Groene Woud. Maar dat project is inmiddels afgesloten en daarmee is het kunstwerk overgedragen aan de gemeente Boxtel.

Plaatselijk kunstenaar Leo de Beer, bedenker en maker van het ganzenbordspel in de kiosk, vindt dat respectloos met de beschildering wordt omgegaan en is van mening dat een structurele oplossing moet worden bedacht. ,,Tal van vrijwilligers hebben er vol overgave en met veel liefde aan gewerkt in 2017. En ook het herstel in 2018 vergde twee weken werk."

SLOFFEN HELPEN NIET

Probleem is volgens De Beer de halfverharding op de paden die naar de kiosk leiden. De kiezeltjes die gaan in schoenzolen zitten en zorgen voor krassen op de kioskvloer. Op zijn initiatief worden in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan mensen die daar pionnen afhalen om te ganzenborden ook sloffen uitgereikt. ,,Maar dat blijkt in de praktijk toch ook niet te helpen tegen beschadiging." De paden verharden en op de traptreden van de kiosk matten plaatsen, zou wellicht soelaas kunnen bieden, denkt De Beer. Tot tweemaal schreef hij een brief naar de gemeente Boxtel, maar daarop heeft hij naar eigen zeggen nooit antwoord gekregen.

MENSEN VERBINDEN

Het idee achter het ganzenbord is mensen verbinden, benadrukt de kunstenaar. ,,En het spel hoeft niet alleen op de kiosk gespeeld te worden. Ik heb ook drie meter grote prints laten maken die bijvoorbeeld uitgerold kunnen worden bij een terras. Zodat er in Liempde wat meer leven in de brouwerij komt." Hij is met de prints al enkele keren naar basisschool De Oversteek geweest en zag daar hoe de jeugd het heerlijk vond om met het spelletje bezig te zijn.

De gemeente Boxtel is gevraagd of er ideeën zijn om de beschadigingen te herstellen. Bij het ter perse gaan van deze krant was daarover nog geen reactie ontvangen.


Liempde


Collecte Zonnebloem

De Zonnebloem houdt van dinsdag 25 tot en met zaterdag 29 mei haar jaarlijkse collecte. De Liempdse afdeling maakt met 28 vrijwilligers sociale en recreatieve activiteiten mogelijk voor mensen met een fysieke beperking: een picknick, duo-fietsen, spelletjesmiddag, kerstviering et cetera. Ook worden zieken thuis bezocht. De activiteiten worden mede gefinancierd uit de opbrengst van de collecte.




Gemondenaar in de prijzen om foto van wisenten

Herman Schellekens uit Gemonde is met zijn foto in de prijzen gevallen bij een fotowedstrijd van Team de Maashorst in Heesch. Een deskundige jury heeft van de 67 deelnemers de vijf beste inzendingen aangewezen, Schellekens was er daar een van.

De Gemondenaar maakte een foto van een kudde wisenten (Europese bizons) met kalfjes in natuurgebied Maashorst tussen Oss en Uden. De wedstrijd was in april uitgezet door Team de Maashorst omdat het die maand vijf jaar geleden was dat de bijzondere runderen werden uitgezet.

Hij viel weliswaar net buiten de hoofdprijzen, maar mag toch een Maashorst informatiepakket in ontvangst nemen. Er komt nog een expositie als de regels dat weer toelaten. Wel zijn alle inzendingen te zien op www.allemaalmaashorst.nl.