Jongeren in Esch willen graag in hun dorp (blijven) wonen, maar er is een groot tekort aan starterswoningen. Reigerskant moet uitkomst bieden, maar daar staan er slechts een handvol gepland.
Jongeren in Esch willen graag in hun dorp (blijven) wonen, maar er is een groot tekort aan starterswoningen. Reigerskant moet uitkomst bieden, maar daar staan er slechts een handvol gepland. Foto: Albert Stolwijk

Boxtel in gesprek over invulling plan Reigerskant

RENS VAN DEN ELSEN


Meer betaalbare woningen in de tweede fase van het nieuwbouwplan Reigerskant in Esch. Dat is de inzet van de raadsfracties van VVD en Combinatie95 in de gemeenteraad van Boxtel. Hoewel wethouder Wim van der Zanden eind maart aangaf dat zijn handen gebonden waren vanwege eerder gemaakt afspraken, verkent hij nu toch de mogelijkheden met projectontwikkelaar Reuvers uit Oss.

In Reigerskant wilde Reuvers aanvankelijk twintig 'goedkope' woningen van 225.000 euro bouwen. In het uiteindelijke plan werd de opzet gewijzigd: er komen zeven huizen extra én slechts acht daarvan worden in de goedkoopste prijsklasse gerealiseerd. Naast zes huizen die 225.000 tot 300.000 gaan kosten en dertien woningen van boven de drie ton. Kort voor haar opheffing op 31 december jongstleden, maakte de gemeente Haaren deze afspraken met de projectontwikkelaar.

'NIET VEEL RUIMTE'

VVD en Combinatie95 vroegen vorige maand of de huidige opzet nog gewijzigd kan worden, bijvoorbeeld door dure woningen te splitsen in twee goedkopere. Deze optie neemt het Boxtelse gemeentebestuur mee in de gesprekken met Reuvers. ,,Ons vertrekpunt zijn de afspraken die met de gemeente Haaren zijn gemaakt, daarbinnen bekijken we welke sturingsmogelijkheden er nog zijn", aldus B en W in hun antwoord op de brief van de twee fracties.

Veel ruimte voor wijzigingen is er echter niet. Eventuele mogelijkheden moeten in breder verband worden beoordeeld, geeft het college aan. Mede omdat het bestemmingsplan al is vastgesteld en nieuwe wijzigingen grote gevolgen kunnen hebben, onder meer voor het aantal parkeerplaatsen en de grondexploitatie.

Jongeren én senioren in Esch staan te springen om betaalbare woonruimtes. Belangengroep Platform Esch' Perspectief liet eerder al weten zich in te zetten om een andere invulling van de tweede fase voor elkaar te krijgen. Startersregelingen of andere manieren om beginners op de woningmarkt aan een koophuis te helpen zijn er momenteel niet.