Afbeelding
Foto: Maarten Melis

Boxtel hoopt op extra centen Brabant Water


De gemeente Boxtel wil zich aansluiten bij het verzoek van 17 andere gemeenten aan Brabant Water om jaarlijks dividend uit te keren aan de aandeelhouders. Hiermee hoopt het college van B en W bijna 20.000 euro aan extra inkomsten te genereren. Boxtel lijkt alles aan te grijpen om de portemonnee te vullen, maar is hierin dus niet de enige.

Aanleiding is de brief die de gemeente Halderberge (bij Roosendaal) eind maart naar Brabant Water verstuurde namens een groot aantal collega-gemeenten. Daarin stelde zij dat het voor hen steeds lastiger wordt om een sluitende begroting op te stellen, terwijl het drinkwaterbedrijf volgens de briefschrijvers financieel meer dan gezond is. Er is volgens Halderberge dan ook voldoende ruimte om structureel dividend uit te keren.

OPSTEKER

Als er gehoor wordt gegeven aan het verzoek, dan krijgt Boxtel jaarlijks 1 procent van de omzet van Brabant Water uitgekeerd. Dat komt neer op 19.920 euro. Dat zou volgens het college een opsteker zijn: ,,Wanneer extra inkomsten worden gegenereerd hoeft elders minder bezuinigd te worden", laat het aan de gemeenteraad weten.

HOGERE KOSTEN

Er zitten wel een paar haken en ogen aan het verzoek. Hoewel de financiƫle positie van de drinkwatervoorziener uitstekend is, kan het structureel uitkeren van dividend op termijn leiden tot hogere kosten voor Boxtelaren. De gemeente acht die kans echter klein vanwege de prima solvabiliteit van het bedrijf. Dit is de verhouding tussen het eigen vermogen en het geld dat is geleend en geeft aan in hoeverre een onderneming op eigen benen kan staan. Voor Brabant Water is de solvabiliteit 60 procent, terwijl soortgelijke bedrijven op 35 tot 40 procent zitten. Een jaarlijkse uitkering zal dat percentage iets doen dalen, maar dat nemen de gemeenten voor lief.