Kees de Laat bij zijn ouderlijke boerderij aan de Geelderseweg in de Boxtelse buurtschap Langenberg.
Kees de Laat bij zijn ouderlijke boerderij aan de Geelderseweg in de Boxtelse buurtschap Langenberg. Foto: Henk van Weert, september 2019

Oud-verzetsman Kees de Laat (97) overleden


In de week dat Nederland stilstaat bij zijn oorlogslachtoffers én de bevrijding van het Duitse juk is oud-Boxtelaar Kees de Laat (97) overleden. In september 1944 redde hij vier Amerikaanse Airbornes die met een zweefvliegtuig waren neergestort in een weiland tegenover zijn ouderlijke boerderij aan de rand van natuurgebied De Geelders.

Twee jaar geleden, precies driekwart eeuw nadat hij als twintigjarige de bevrijders uit handen van de nazi's wist te houden, keerde de in Drunen woonachtige De Laat terug naar zijn geboortegrond. In de Boxtelse buurtschap Langenberg haalde hij op uitnodiging van de werkgroep Bevrijding Gemonde herinneringen op aan de laatste weken die restten voordat deze regio werd bevrijd.

,,Er kwamen talloze vliegtuigen over vanuit Boxtel; misschien wel honderd in totaal. Later bleek dat het zweefvliegers waren. Wisten wij veel, we zagen alleen dat er touwkes aan de toestellen zaten", grinnikte De Laat, die ondanks zijn hoge leeftijd twee uur lang kwiek rondstapte in zijn oude buurt. Met die touwtjes doelde hij op de kabels waarmee de zogeheten gliders in de lucht werden getrokken door gemotoriseerde legervliegtuigen. Uit angst dat de laagvliegende toestellen op de boerderij neer zouden komen, verschool het gezin De Laat zich in een sloot. ,,Van daaruit zag ik op een gegeven moment dat zo'n glider tegenover onze boerderij neerstortte in het veld", vertelde hij.

Een van de bemanningsleden was overleden, maar de overige vier inzittenden wist De Laat uit handen van de Duitsers te houden. Hij droeg het kwartet over aan buurtgenoot Martien van der Linden, die de mannen twee weken lang verborgen hield in de bossen van De Geelders. Later belandden ze via een schuilplek in de Gasthuiskamp in Schijndel van waaruit de geallieerde opmars kwam.

'IK BEN BELAZERD'

Kees de Laat was tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst bij de gemeente Boxtel, waar hij werkte bij de distributiedienst en bonkaarten moest uitdelen. Hij kreeg vrijstelling voor de zogeheten Arbeitseinsatz en werd dus niet tewerkgesteld in Duitsland. En dus schrok De Laat zich een hoedje toen hij in juni 1943 toch naar het Roergebied moest. ,,Ik ben op een of andere manier belazerd." De oud-Boxtelaar was er van overtuigd dat hij 'van hogerhand' is verruild met een meer welgestelde plaatsgenoot die eigenlijk tewerkgesteld had moeten worden.

p Kees de Laat bij zijn ouderlijke boerderij aan de Geelderseweg in de Boxtelse buurtschap Langenberg. (Foto: Henk van Weert, 2019).