FESTIVALORGANISATIE BIEDT ALTERNATIEF IN LIEMPDSE CAFÉS

Limuscene gaat terug naar de kroeg


LINDA VAN DE WIEL

Voor het tweede jaar op rij vindt Limuscene geen doorgang op eerste pinksterdag. Maar de organisatie van het Liempdse pop- en rockfestival zit niet bij de pakken neer en is druk met het plannen van een alternatief. Zaterdag 16 oktober vindt ‘Limuscene back to de kroeg’ plaats. Medeorganisator Henny van den Boom: ,,We gaan met dit festival terug naar hoe het ooit begon.”

Natuurlijk vindt hij het jammer dat Limuscene niet door kan gaan, maar Van den Boom ging samen met Maarten Termeer en de rest van het organiserend comité snel op zoek naar een andere invulling. ,,Limuscene is een vaste waarde in het culturele leven van Liempde. De stichting bestaat uit een flinke club vrijwilligers. Met ons festival bieden wij een podium aan lokale en regionale bands.”

Mede hierdoor gingen de enthousiaste vrijwilligers ondanks de coronacrisis lange tijd door met vergaderen, plannen en positief denken. ,,Het festival bleek uiteindelijk toch een no-go. Als we door zouden gaan met organiseren en het evenement zou alsnog afgelast worden, zouden we veel kosten maken”, vult Termeer aan. ,,We besloten daarom te kijken naar alternatieven en kwamen toen uit bij het begin van Limuscene.”

ENTHOUSIAST

Het festival werd voor het eerst gehouden op 1 november 2008 en vond toen plaats in café ‘t Wapen van Liempde. Van den Boom: ,,De horeca heeft het erg moeilijk en door de Liempdse cafés bij Limuscene te betrekken als locaties, helpen wij hen en zijn wij ook zelf geholpen. Waarmee? Met een hoop lol. We willen mensen de mogelijkheid bieden van kroeg naar kroeg te hoppen.”

De drie horecazaken die zijn benaderd, zijn naast ‘t Wapen van Liempde ook De Durpsherberg en ‘t Huukske. Termeer: ,,Alle uitbaters zijn heel enthousiast. Ze zijn blij dat er weer iets staat te gebeuren. We gaan ervan uit dat in oktober de coronamaatregelen dusdanig zijn versoepeld dat alles weer kan. En zo niet, dan voeren we het plan een andere keer uit.”

Van den Boom vult aan: ,,We hebben het licht en geluid al geregeld en een soort spoorboekje gemaakt, zonder dat de acts al ingevuld zijn.. We willen zoveel mogelijk bandjes laten spelen. We hebben al wat namen, maar nog niks is bevestigd. De komende weken wordt de invulling concreter. De reacties zijn tot nu toe positief, ook bands willen graag optreden.”

BELL-GEDACHTE

Van den Boom onderstreept dat het eendaags festival geen vervanging is van het ‘normale' Limuscene. ,,We maken graag een gebaar. En wie weet is het zó'n groot succes dat het een reprise verdient. We sluiten nooit iets uit. En wat we belangrijk vinden: we proberen de BELL-gedachte uit te dragen. Onder meer door bezoekers uit alle Boxtelse kernen uit te nodigen en lokale acts te programmeren.”


Esch viert met digitale pubquiz Dag van Europa


Eigenlijk zou Esch in de week van Hemelvaartsdag weer in het teken staan van het Europees Trefpunt. Maar vanwege corona zijn alle activiteiten afgelast. Om zondag 9 mei toch stil te staan bij de Dag van Europa, houdt het Charter of European Rural Communities een online pubquiz.

Friends of Europe uit Esch deelt het digitale vragenspel zondag vanaf 20.00 uur via een livestream op de Facebookpagina van het Charter. Spelleider Théo Gambon uit het Franse Cissé leidt de deelnemers door veertig vragen over het continent. Een uur voor aanvang komt het antwoordformulier online. Aan het einde van de avond worden alles direct nagekeken zodat de prijzen nog verdeeld kunnen worden. Na afloop van de quiz is er nog ruimte voor een digitale Europese borrel op het videochatplatform Wonder.