Het oorspronkelijke vlonderpad dateert uit 2012 en was aangetast door houtrot. (Foto: Henk van Weert, 2015).
Het oorspronkelijke vlonderpad dateert uit 2012 en was aangetast door houtrot. (Foto: Henk van Weert, 2015). Foto: Henk van Weert

WATERSCHAP HERPLAATST VOETGANGERSPAD

Vlonderpad Boxtel-Oost van gerecycled kunststof


HENK VAN WEERT

Nog deze maand verwacht waterschap De Dommel te starten met de aanleg van een nieuw vlonderpad op de zuidelijke rivieroever in Boxtel-Oost. Het wordt gemaakt van gerecycled kunststof. Medio juni zouden wandelaars weer van de populaire route tussen de Lange Loop en het Hulzerstraatje gebruik moeten kunnen maken, meldt een woordvoerder.

Het moment waarop de werkzaamheden starten, is afhankelijk van de levering van het materiaal, geeft het waterschap aan. Er is gekozen voor gerecycled kunststof omdat dit materiaal niet alleen een langere levensduur heeft, maar ook minder onderhoud vergt.

Het oorspronkelijke vlonderpad was gemaakt van acaciahout en werd in januari 2012 in gebruik genomen. Vorig jaar oktober werd de stellage ontmanteld omdat deze was aangetast door houtrot waardoor gevaarlijke situaties zouden kunnen ontstaan.

Aanvankelijk dacht het waterschap het wandelpad nog in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw op te kunnen bouwen, maar de aanbesteding van de werkzaamheden bleek wat meer voeten in aarde te hebben dan gedacht.

DRASSIGE BEEMD

Via het voetgangersbrugje in het verlengde van De Kaarsenmaker kun je vanaf de Lange Loop de Dommel oversteken en het vlonderpad bereiken. Het rust op palen die in de bodem van de drassige beemd worden geslagen. Vanaf de visvijver Vorsenpoel vormt het een wandelroute naar onder meer de spoortunnel Duits Lijntje onder de rijksweg A2 waar telkens weer nieuwe kleurrijke graffitikunstwerken zijn te bewonderen.

De voetgangersbrug werd enkele weken geleden door de gemeente Boxtel met een bouwhek afgesloten. Nadat de houten plankiers vorig najaar waren verwijderd, kozen wandelaars ervoor gebruik te maken van een paadje dat door een particulier dennenbosje voert. De eigenaar van dat perceel vreesde aansprakelijk te worden gesteld als passanten zouden vallen of uitglijden.



q Het oorspronkelijke vlonderpad dateert uit 2012 en was aangetast door houtrot. (Foto: Henk van Weert, 2015).


IMKER AD VAN ESCH: 'VREEMDE ZAAK'

Niet gif, maar de koude zorgde voor bijensterfte


RENS VAN DEN ELSEN

Het was geen landbouwgif dat een maand geleden zorgde voor de massale bijensterfte in de kasten van de Boxtelse imker Ad van Esch. Dat blijkt uit het onderzoek van het bijenlaboratorium in Wageningen. Wat het dan wel was waar de insecten dood aan gingen, is gissen: ,,Waarschijnlijk toch het rare weer."

Van Esch baalde als een stekker toen hij eind maart 's ochtends bij zijn bijenkasten op het terrein van biologische boerderij De Schoffel aan de Mijlstraat kwam en duizenden dode bijen zag liggen. Omdat de meesten hun pootjes vol stuifmeel hadden zitten, vermoedde de imker dat ze waren gestorven door landbouwgif. Direct liet hij een controleur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit langskomen, die dezelfde conclusie trok. Om duidelijkheid te scheppen, werden enkele zakjes met bijen naar Wageningen gestuurd voor onderzoek.

IN ZICHT VAN DE HAVEN

Wetenschappers bekeken de bijen en die vonden geen werkzame stoffen, het belangrijkste bestanddeel van bestrijdingsmiddelen. Mogelijk heeft het warme weer, dat ineens omsloeg in kou de bijen de das om gedaan. ,,Ze voelen het aan als het donker wordt of gaat regenen, dan komen de bijen massaal terug naar hun nest. Het kan zijn dat de plotselinge daling van de temperatuur heeft gezorgd dat ze de reis niet overleefden en in het zicht van de haven zijn gestrand", geeft Van Esch aan.

Toch vindt de Boxtelaar het een vreemde zaak: ,,Waarom zo dicht bij de kasten?", vraagt hij zich af. ,,Een andere ziekte kan het niet zijn geweest, want dan vliegen de bijen helemaal niet. Als het nogmaals voorkomt, trek ik direct weer aan de bel."

Door de bijensterfte is de honingopbrengst dit seizoen laag. Toch heeft Van Esch er vertrouwen in dat zijn volken er bovenop komen. ,,De koninginnen leggen nog eitjes, het duurt nu alleen even voor alle kasten vol zitten. De overgebleven bijen moeten nu tot rust komen."

Imker Ad van Esch toonde eind maart een fractie van het aantal dode bijen uit zijn kasten. (Foto: Peter de Koning).