PLANNEN ZIJN VANAF EIND JUNI WELKOM

Beweging in huisvesting van arbeidsmigranten


JAN HERMENS

Initiatiefnemers kunnen vanaf eind juni plannen indienen voor het realiseren van tijdelijke huisvesting voor arbeidsmigranten. Dan heeft de gemeente Boxtel in juridisch opzicht de weg vrijgemaakt en ook alle regels en eisen opgesteld waaraan projecten moeten voldoen. Dat maakte wethouder Mariëlle van Alphen dinsdag duidelijk.

In november vorig jaar stelde de gemeenteraad het beleidsplan vast waarin staat dat Boxtel binnen drie jaar achthonderd arbeidsmigranten een net, schoon en veilig tijdelijk onderkomen biedt. Het liefst in complexen voor honderdvijftig tot vierhonderd mensen aan de rand van bedrijventerreinen. Die panden bouwt de gemeente niet zelf, dat laat ze aan particulieren over. Ze mogen echter maar tien jaar blijven staan omdat Boxtel gebruikmaakt van de kruimelgevallenregeling. Daardoor kan de gemeente lange procedures omzeilen, maar zijn vergunningen slechts tijdelijk.

STIL

Aanvankelijk was de planning dat initiatieven al in het eerste kwartaal van dit jaar gemeld zouden kunnen worden. De SP Boxtel riep drie weken geleden nog dat er te weinig beweging in de kwestie zat, het bleef stil sinds november. Aan dat zwijgen maakte wethouder Mariëlle van Alphen dinsdag een eind. Ze zette de stand van zaken op een rijtje.

De eerstvolgende stap om daadwerkelijk tot wooncomplexen te komen, is aan de gemeenteraad, op 8 juni. Dan staat de verordening op de agenda met daarin de juridische haken en ogen. Als het college van B en W vervolgens de kwaliteitseisen heeft behandeld, kunnen initiatiefnemers met voorstellen komen. Van Alphen: ,,De beoordeling daarvan neemt naar verwachting zo'n drie maanden in beslag." In september of oktober volgt dan de vergunningverlening, waarna zienswijzen kunnen worden ingediend. Volgens de wethouder is er al belangstelling voor het ontwikkelen van dergelijke huisvesting.

Burgemeester Ronald van Meygaarden: ,,We willen arbeidsmigranten een goed en veilig onderkomen bieden en slechte woonomstandigheden voorkomen. Daarnaast krijgen we hen in de nieuwe situatie beter in beeld. Nu blijven zij soms onzichtbaar."

De gemeente controleert wel op wantoestanden, bijvoorbeeld huizen waarin veel meer arbeidsmigranten wonen dan is toegestaan, maar alleen als zij klachten ontvangt. Van Meygaarden: ,,Wij ondernemen alleen gerichte stappen als wij signalen doorkrijgen."

IN GESPREK

De burgemeester realiseert zich dat mensen die in de omgeving wonen van een plek waar mogelijk een 'polenhotel' verrijst, wellicht weerstand voelen. Hij stelt dat er, voor er plannen verwezenlijkt worden, eerst goed met omwonenden gesproken moet worden. ,,Het zou het mooist zijn als we mensen mee konden nemen naar complexen elders, om te laten zien hoe het er daar aan toegaat. En hen in gesprek laten gaan met buurtbewoners. Dat zou vermoedelijk al veel bezorgdheid wegnemen."







































Vrees voor extra stank van Vion

De watersilo's die vleesverwerker Vion onlangs zonder vergunning plaatste, doen de fractie van PvdA-GroenLinks vrezen voor meer stankoverlast van de slachterij.

Zij baseert zich op een ingezonden brief van Joost van der Pluijm in Brabants Centrum van vorige week. Daarin wordt gerept van mogelijke gasvorming in de tanks. Als die lucht ontsnapt, zou stank kunnen ontstaan, vermoeden de sociaaldemocraten.

,,Waarom plaatst Vion geen actief koolfilter op de ontluchting van de silo's", vraagt fractievoorzitter Mirjam Bemelmans het college van B en W nu. Zij waarschuwt voor extra geurhinder en wil van burgemeester en wethouders weten of zij kunnen garanderen dat er niet meer stankoverlast ontstaat.

AL VERSTREKT

De fractie had de vragen willen stellen vóór de vergunningverlening, maar die heeft de gemeente Boxtel inmiddels al verstrekt. Ook bij de procedure hieromtrent zetten de sociaaldemocraten vraagtekens.