Afbeelding
Foto: Xaveer van Lokven

VAARTUIG DREEF STUURLOOS ROND

Essche schoolkinderen 'redden' roeiboot Jipsel

RENS VAN DEN ELSEN

Een vaartochtje met de Jipsel liep voor twee meiden uit Esch dinsdagmiddag anders dan zij zich hadden voorgesteld. Bijna was de blauwe roeiboot die iedereen mag gebruiken de Essche Stroom afgedreven. Maar enkele leerlingen van de Willibrordusschool boden hulp.

Dinsdagmiddag werd Xaveer van Lokven, een van de initiatiefnemers van de Jipsel, met een appje erop geattendeerd dat de blauwe roeiboot stuurloos ronddobberde nabij de brug in de Spankerstraat. ,,Toen ik daar arriveerde was een zestal kinderen druk bezig om de boot op de kant te krijgen, maar dat lukte ze niet. Gelukkig had ik een touw meegenomen dat ze gebruikten om de Jipsel op z'n plek te houden", vertelt hij (zie foto links).

Ondertussen waren de twee meiden die de boot hadden achtergelaten, teruggelopen naar 't Haventje aan de Haarenseweg om hulp te zoeken. Toen Van Lokven hen tegenkwam verontschuldigden ze zich voor de situatie. ,,Ze hadden de harde wind onderschat en konden niet meer terugvaren. Tot overmaat van ramp verloren ze ook nog een van de roeispanen. Die hebben we weer teruggevonden, maar de meiden waren best geschrokken."

Op het schoolplein hoorden enkele kinderen dat het roeibootje langzaam wegdreef en zij kwamen meteen in actie. ,,Erg mooi dat zij zich zo bekommerden om de Jipsel, het was een echt avontuur", geeft Van Lokven trots aan.

Het bootje werd drie jaar geleden geïntroduceerd tijdens de feestelijke opening van 't Haventje in Esch. De 17-jarige Jip de Man meldde zich als eerste aan om een muzikaal optreden te verzorgen, maar overleed kort na de aanmelding. Roeiboot de Jipsel is een blijvende herinnering aan hem. (Foto: Xaveer van Lokven).