Vanaf de stuw (die later wordt verplaatst en vervangen voor een kleinere versie) richting Nergena is te zien hoe de kuip wordt aangelegd.
Vanaf de stuw (die later wordt verplaatst en vervangen voor een kleinere versie) richting Nergena is te zien hoe de kuip wordt aangelegd. Foto: Waterschap De Dommel

VERHOGEN DIJKEN NA HEMELVAARTSWEEKEND ÉCHT VAN START

Meekijken met werk Essche Stroom

RENS VAN DEN ELSEN

Het verhogen van de dijken langs de Essche Stroom vordert gestaag. Na alle voorbereidende taken, gaat het echte werk direct na het Hemelvaartsweekend van start. Zaterdag plaatsten waterschap De Dommel en de aannemer een uitkijkpunt vlakbij het riviertje ter hoogte van De Wertjes. Zo kunnen inwoners de werkzaamheden van een afstandje gadeslaan.

Aannemer Ploegam begon in maart met het weghalen van bomen en struiken die tegen de dijken groeiden. Ondertussen is er bij de meeste woningen aan de Kollenberg beschoeiing aangebracht om de achtertuin wat af te schermen. Ook is er alvast voorbereidend werk gedaan bij De Wertjes.

Daar is nu dus ook een verhoging gemaakt (zie kleine foto), vanwaar mensen het werk aan de dijken en de Essche Stroom kunnen overzien. Dit uitkijkpunt is ter vervanging van de tijdelijke brug die in eerste instantie op dezelfde plek zou komen. In overleg met de aannemer is besloten deze overspanning niet te bouwen omdat het tijdrovend zou zijn en ze toch niet echt van toegevoegde waarde is.

Wie een goed overzicht van de bouwactiviteiten verwacht komt nu nog bedrogen uit. Het meeste werk vindt momenteel namelijk plaats bij de stuw. Volgens een woordvoerder van waterschap De Dommel is later deze maand meer te zien, als er voorbereidingen worden getroffen voor het meanderende deel van de Essche Stroom. In het stuk tussen de Kollenberg en de aftakking naar de Kleine Aa komt meer ruimte voor het water en natuur. Dat is echter onderdeel van het project Bruggelaar, waarbij het water tot aan Haaren wordt aangepakt. Dit start zodra het verhogen van de keringen bij Esch is afgerond.

KUIP UITGRAVEN

Hoewel het werk bij het uitkijkpunt voorlopig wat lastig te volgen is, krijgen Esschenaren binnenkort wel iets bijzonders te zien. De komende week wordt namelijk gebruikt om een stukje van de rivier een poosje droog te leggen. Met tijdelijke damwanden wordt een kuipvorm afgezet in de Essche Stroom, waar Ploegam vervolgens het water uitpompt. Als dat weg is, kan er een kraan staan die de damwanden aan de kant van de woningen de grond induwt. Omdat dit zonder heien of trillen wordt gedaan is een stevige ondergrond noodzakelijk. Werken vanaf een ponton, zoals op de kleine foto is te zien, is dan ook niet mogelijk.

Volgens de woordvoerder van het waterschap verlopen de werkzaamheden volgens planning. Vanaf maandag 17 mei gaat de aannemer aan de slag met het daadwerkelijk verhogen van de dijken. Hij start ter hoogte van de bocht in de Kollenberg en gaat dan langzaam richting de brug in de Haarenseweg. Na de zomervakantie volgt dan het deel van de Essche Stroom tot bij de onlangs vernieuwde overspanning tussen de Spankerstraat en de Groenstraat.


p Vanaf de stuw (die later wordt verplaatst en vervangen door een kleinere versie), kijkend richting Nergena is te zien hoe de kuip in de Essche Stroom wordt aangelegd. (Foto's: Waterschap De Dommel).


BUURTVERENIGING PRIKT AL JAREN AFVAL IN SELISSENWAL

'Zwerfvuil is ontsierend en gevaarlijk'

LINDA VAN DE WIEL

Blikjes energydrank, glas en tegenwoordig heel veel mondkapjes. De vrijwilligers van buurtvereniging Oranjestraat in Boxtel komen van alles tegen tijdens het prikken. Eens per maand komen ze samen om hun wijk Selissenwal te ontdoen van afval.

Zeventien jaar geleden ontstond het idee vuilnis te gaan prikken. ,,Het EK was voorbij en samen met mensen uit de Frederik van Ottostraat ruimde ik alle versiering op”, vertelt Jo van Son, vrijwilliger van het eerste uur. ,,Ik had een aantal prikstokken en besloot daarnaast ook afval te prikken om de straat weer ordelijk te maken.”

Het bleef niet bij een eenmalig initiatief en inmiddels is de buurtvereniging elke laatste zaterdagochtend van de maand actief. John van Griensven, sinds tien jaar betrokken bij Oranjestraat, licht toe: ,,We zijn uitgegroeid tot een flinke club vrijwilligers en inmiddels zijn ook Platform Selissen, woonstichting Joost en de gemeente Boxtel betrokken. De gemeente heeft een grote container voor ons geregeld en maakt deze leeg.”

Joost omarmde het initiatief een klein jaar geleden en ronselde nog meer vrijwilligers. Van Son: ,,Wij als buurtvereniging prikken niet de hele wijk, maar wel een groot gebied. We pakken een deel van de Bosscheweg, de flats van Hof ter Aa en nog een aantal straten. Thierry Farla van de woonstichting bedacht de naam ‘Foetsie’. Waarom die naam? Ik denk omdat wij ervoor zorgen dat het afval verdwijnt.”

VEILIG BUITEN

Van Griensven vindt het belangrijk dat de wijk schoon is: ,,Zwerfafval is ontsierend. Daarnaast spelen veel kinderen buiten en vinden we ook gevaarlijke dingen als afgewerkte olie, glas en blikken verf. Kinderen moeten veilig buiten kunnen zijn.”

Een doorn in het oog van beide vrijwilligers is het plastic afval. Van Griensven: ,,De gemeente haalt dit eens per twee weken op en de zakken mogen pas de ochtend van het ophalen buitengezet worden. Vaak hangen ze echter te vroeg buiten.”

Van Son vult aan: ,,De zakken waaien weg of katten maken ze open. Alles waait dan over straat. Bij de flats in de wijk hangen zakken soms twee weken buiten. We zijn al een flinke poos, samen met de gemeente, de mogelijkheden voor een ondergrondse kliko aan het onderzoeken.”

LEGE BIERBLIKJES

Een ander pijnpunt is het afval dat niet wordt meegenomen: ,,Wanneer er zakken buiten staan waarin geen plastic maar bijvoorbeeld tempex zit, blijven deze staan. Ik begrijp dat de gemeente ze niet meeneemt, maar de mensen die de zak buiten zetten nemen deze niet meer terug naar binnen”, stelt Van Griensven. ,,We maakten ook mee dat iemand structureel lege bierblikjes van het balkon naar beneden gooide. We hebben tijdens het prikken al deze blikken in een vuilniszak gedaan en netjes teruggegeven aan de schuldige.”

Beide vrijwilligers van Oranjestraat zijn vooral tevreden met het resultaat na een ochtend werken. Van Son: ,,Als we klaar zijn, is de buurt weer schoon. We zijn per keer ongeveer twee uur bezig. Daarna is alles… foetsie! Mijn vrouw Frida zet voor we beginnen de koffie klaar. En daar eindigen we ook mee: koffie.”


q Jo van Son (tweede van rechts) en zijn vrouw Frida (geheel rechts) maken elke laatste zaterdagochtend van de maand de buurt schoon met een aantal vrijwilligers. Ook Marria van den Hoven (oranje hesje) en Ans van Griensven (links) helpen regelmatig mee. (Foto: Peter de Koning).

Aan De Wertjes in Esch is een verhoogd platform neergezet voor wie de werkzaamheden aan de keringen wil aanschouwen.
Jo van Son (tweede van rechts) en zijn vrouw Frida (geheel rechts) maken elke laatste zaterdagochtend van de maand de buurt schoon met een aantal vrijwilligers. Ook Marria van den Hoven (oranje hesje) en Ans van Griensven (links) helpen regelmatig mee. (Foto: Peter de Koning).