Merel Bormans tekende afgelopen weekend een contract voor een seizoen bij de Friese voetbalclub SC Heerenveen. (Foto: eigen collectie).
Merel Bormans tekende afgelopen weekend een contract voor een seizoen bij de Friese voetbalclub SC Heerenveen. (Foto: eigen collectie). Foto:

PROFVOETBALSTER ESCH NAAR FRIESLAND

Merel Bormans verruilt Luik voor Heerenveen


RENS VAN DEN ELSEN

De talentvolle voetbalster Merel Bormans (21) uit Esch zet volgend seizoen haar carrière voort bij SC Heerenveen. Ze tekende afgelopen weekend het contract bij de Friese club, waar ze na de zomer in principe als linksback gaat spelen. Dat betekent wel dat Bormans moet verhuizen, maar dat vindt ze niet erg: ,,Er is onderdak geregeld voor alle topsporters, dus dat is erg fijn."

Voordat ze definitief naar Heerenveen vertrekt, maakt Bormans eerst het seizoen af bij haar huidige club Standard Luik. Daarvoor rijdt ze bijna dagelijks op en neer van Esch naar België, een trip van bijna twee uur. ,,We trainen daar 's avonds, dus dat is nog wel te doen. In Friesland gaan we ook 's ochtends aan de slag, dus dan is zo'n lange reis niet handig."

Er zit dus niets anders op dan deze zomer richting het Abe Lenstra-stadion te vertrekken. Nabij het sportcomplex heeft de club voor haar sporters een aantal huizen, waar Bormans met nog drie andere meiden gaat wonen. Daar kijkt ze erg naar uit. ,,We zijn allemaal topsporters, dus elkaar op deze manier leren kennen is volgens mij alleen maar goed voor het teamgevoel."

PRESTEREN

De Essche ziet de overstap naar Heerenveen met vertrouwen tegemoet. Momenteel staat de club in de eredivisie vrouwen op de zesde plaats, terwijl ze met Standard Luik nu op plek twee staat. Daar speelt ze nog vijf wedstrijden in de play-off. Kampioen worden van België zit er echter niet meer in, daarvoor was koploper Anderlecht dit seizoen ongenaakbaar.

Dat Bormans, die tot haar vijftiende bij Essche Boys speelde, nu naar een club vertrekt die op dit moment wat minder presteert is volgens haar geen verkeerde zet. ,,Heerenveen is een warme club, ze hebben dit seizoen wat pech gehad met blessures bij speelsters, maar normaal gesproken verdient de ploeg een plek in de top vier van de ranglijst."

MEER LATEN ZIEN

Bormans tekende in 2019 voor Standard Luik na een lange revalidatieperiode. Ze speelde toen bij FC Eindhoven, daar vocht ze zich na de zware blessure terug op het veld. Dat wekte de nieuwsgierigheid van de Belgen. Nu, na twee seizoenen, vond ze de tijd rijp voor een transfer. ,,Ik wilde graag weer in Nederland spelen. Dus toen Heerenveen serieuze interesse bleek te hebben, was ik erg blij. We hebben een aantal prima gesprekken gehad en het voelde goed. Ik wil me meer laten zien in Nederland. En daarbij is het vrouwenvoetbal hier toch net iets verder dan in België. Al wint de sport ook daar aan populariteit. Het Nederlands elftal heeft het vrouwenvoetbal echt een boost gegeven. Deze transfer is weer een stap richting mijn droom."

En die droom is om ooit te voetballen op EK's en WK's met de Oranjeleeuwinnen. ,,Bij Heerenveen zal ik me natuurlijk wel eerst moeten bewijzen, want er is zeker concurrentie op mijn positie. Ik speel linksback, maar ik sluit niet uit dat ik nog op een andere positie kom te staan in de toekomst. Ik wil me blijven ontwikkelen en Heerenveen gaat me daarbij helpen."

Merel Bormans tekende dit weekend een contract voor een seizoen bij voetbalclub sc Heerenveen. (Foto: sc Heerenveen).
Merel Bormans tekende dit weekend een contract voor een seizoen bij voetbalclub sc Heerenveen. (Foto: sc Heerenveen).