De demontage van het orgel in de voormalige Heilig Hartkerk.
De demontage van het orgel in de voormalige Heilig Hartkerk. Foto: Henk Renders

NIEUWE BESTEMMING VOOR INSTRUMENT

Kerkorgel Heilig Hart naar Poolse parochie


JAN HERMENS

,,Ik ben blij dat het orgel een goede bestemming heeft gekregen en niet op de schroothoop is beland." Boxtelaar Thed van den Aker bespeelde 44 jaar het hoofdorgel van de Heilig Hartkerk. Het instrument is onlangs gedemonteerd en vrijdag naar een rooms-katholieke kerk in het Poolse Krasnik gebracht.

Henk Renders, die tegenover de Heilig Hartkerk woont en zowel het gebouw als het kerkhof beheert, belde Van den Aker over de aanstaande verhuizing van het hoofdorgel. ,,De laatste eucharistieviering in parochiekerk van Breukelen was op 4 januari 2015. Het orgel was toen al enkele jaren buiten gebruik vanwege mankementen. Herstel was volgens het kerkbestuur te duur."

Met het kerkgebouw kocht de nieuwe eigenaar, Michel de Groot, ook het orgel. In het voormalige godshuis komen appartementen, waardoor het instrument niet op zijn plek kon blijven. Renders: ,,De Groot heeft na een lange zoektocht de locatie in Polen gevonden. Een Nederlandse en een Poolse orgelbouwer hebben het orgel in twee weken tijd ontmanteld, af en toe met mijn hulp."

Naar schatting bevatte het orgel 2.500 pijpen. Renders: ,,Vrijdag werd alles in een veertien meter lange vrachtwagen en een paar bestelauto's geladen en vertrok het geheel naar Krasnik. Het monteren in de nieuwe kerk gaat langer duren. Wellicht is het orgel pas weer in 2022 bespeelbaar."

INWIJDINGSCONCERT

Van den Aker ging vrijdag een kijkje nemen. Hij kent het Verschueren-orgel als zijn broekzak en heeft al een uitnodiging ontvangen om te zijner tijd in Polen het inwijdingsconcert te verzorgen. Op zijn beurt legde hij contact met oud-leden van het vroegere Heilig-Hartkoor.

,,Het plan bestaat om daar de mis van Perosi te zingen, zoals we dat ook hebben gedaan in 2019 met oud-leden van jongenskoor Cantasona, voorafgaand aan de Heilig Bloedprocessie en een week later in het Belgische Hoogstraten."

Of er daadwerkelijk een groep Boxtelse koorzangers naar Krasnik afreist en wanneer, is nog onduidelijk. Van den Aker: ,,Er moet voldoende belangstelling zijn, het is een behoorlijke reis, we zullen moeten repeteren. Er zitten dus nog wat haken en ogen aan. Ik ga sowieso om het orgel te bespelen."

De Poolse parochie heeft serieuze plannen met het instrument. Van den Aker: ,,Er worden twee registers aan toegevoegd, in het pedaal. Die maken het orgel completer. Zo'n uitbreiding is niet goedkoop, de investering is een goed teken. Ik heb foto's van de Poolse kerk gezien, een modern gebouw, ik denk dat het instrument er heel goed tot zijn recht komt."

Het demonteren van het elektro-pneumatische orgel was een heel karwei. ,,Neem alleen al de mixtuur: dat register omvat voor elke toets meerdere pijpen." Wanneer al die pijpen weer op hun plek staan, weet Van den Aker niet. ,,Ik begreep dat er een aanbesteding loopt in de Poolse parochie om te bepalen welke orgelbouwer het instrument mag monteren. Ik verwacht dat het nog wel een poosje duurt voor ik er het eerste concert kan geven."

De Boxtelaar nam als jongen van dertien voor het eerst aan de speeltafel plaats en groeide uit tot een ervaren organist die het Heilig Hartkoor in menig eucharistieviering begeleidde. ,,In Nederland raak je kerkorgels nauwelijks meer kwijt. Het doet me echt deugd dat het in Polen zijn functie terugkrijgt."


p De demontage van het Verschueren-orgel in de voormalige Heilig Hartkerk. Het instrument bevindt zich nu, in onderdelen, in Polen. Daar wordt het te zijner tijd weer opgebouwd. (Foto: Henk Renders).

         ...THED VAN DEN AKER...