Theo Raaijmakers van Stichting Veteranen Boxtel legde dinsdagavond een krans bij de graven van de RAF-piloten op het Heilig Hartkerkhof. (Foto: Peter de Koning).
Theo Raaijmakers van Stichting Veteranen Boxtel legde dinsdagavond een krans bij de graven van de RAF-piloten op het Heilig Hartkerkhof. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

DORPEN STAAN STIL BIJ DODENHERDENKING: SOBERE KRANSLEGGINGEN IN BOXTEL, ESCH, LIEMPDE EN GEMONDE

Coronabeperkingen onvergelijkbaar met oorlogstijd


RENS VAN DEN ELSEN & JAN HERMENS

Voor de tweede keer op rij had de nationale dodenherdenking een sober karakter. Waar normaal gesproken veel mensen hun respect tonen aan de oorlogsslachtoffers bij de verschillende monumenten in de dorpen, bleef het nu in Boxtel, Liempde, Esch en Gemonde bij een burgemeester, wethouder en de organisatoren.

,,Aan vrijheid moeten we blijven werken”, besloot Wim Ketelaars, voorzitter van Boxtel Vooruit, de dodenherdenking op het kerkhof van de voormalige Heilig Hartkerk. Hij herhaalde daarmee een zinsnede uit de toespraak van burgemeester Ronald van Meygaarden, die duidelijk maakte dat juist in deze coronatijd voelbaar is wat vrijheid betekent, ook al staat de situatie van het afgelopen jaar in geen verhouding tot de beperkingen van de oorlogsjaren.

,,We moeten naar elkaar blijven luisteren en elkaar blijven zien”, aldus de burgemeester, die refereerde aan de verschillende opvattingen die mensen hebben over het coronavirus en de bijbehorende maatregelen.

REGEN

De weergoden werkten in eerste instantie niet mee. De hele dag was het al onstuimig weer en vlak voordat de ceremonie begon, barstte de hemel open en viel er opnieuw een ongenadige regenbui. Desalniettemin kon Omroep Dommelland uitzenden. Overdag bestond even de vrees dat de opnames vanwege de weersomstandigheden niet door zouden kunnen gaan.

Op het moment dat de burgemeester zijn toespraak afsloot was de regen echter alweer goeddeels voorbij, waarna Van Meygaarden een krans legde bij de graven van de RAF-piloten op het Heilig Hartkerkhof. Theo Raaijmakers van Stichting Veteranen Boxtel deed dit eveneens. Eerder op de avond hadden de burgemeester en Raaijmakers al kransen gelegd bij het Indië-monument aan de Koppel.

Trompettist Roel van der Sloot van de Gildenbondsharmonie blies vanuit een kleine open partytent het taptoesignaal en luidde daarmee de twee minuten stilte in. Zijn trompet doorkliefde ook weer als eerste de stilte, met de klanken van het Wilhelmus. Dit keer zonder voorzang.

Het Boxtelse gilde Sint-Barbara & Sint-Joris was met een afvaardiging present. Vendelier Freek Claasen bracht een plechtige groet onder begeleiding van een omfloerste trom die werd bespeeld door Theo Klomp. Tenslotte werden nog bloemen gelegd bij de graven van de slachtoffers van een Duitse V2-bom die in december 1944, toen Boxtel al was bevrijd, in de Mijlstraat dood en verderf zaaide.

NIET VANZELFSPREKEND

In Esch refereerde wethouder Mariëlle van Alphen ook aan de beperkingen van de lockdown. ,,Ook al komt het niet in de buurt van wat de mensen destijds meemaakten, hopelijk brengt het extra besef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is", gaf ze na afloop van de korte herdenking aan. Vlak daarvoor had de wethouder, samen met Marina van Grinsven een krans gelegd bij het monument in het Haventje naast de Haarenseweg.

De bijeenkomst werd wat verstoord door de plensbui die overtrok. Die begon precies op het moment dat Paul van den Dungen de namen voorlas van alle gevallen Engelse soldaten op Esch grondgebied en de slachtoffers uit het dorp zelf. Jan van Gerven van het comité Esch in Oorlogstijd droeg daarna het gedicht 'Levend Verleden' van Leonie Beks voor. Trompettist Rini van Grinsven van muziekvereniging Sint-Willibrordus blies op tijd The Last Post.

Met uitzondering van Lennisheuvel werden dinsdagavond ook in de andere dorpen in het verspreidingsgebied van deze krant oorlogsslachtoffers herdacht. In Liempde was geen vertegenwoordiger van het gemeentebestuur uitgenodigd, maar waren mochten wel bezoekers - op gepaste afstand - welkom in het Concordiapark. In Gemonde sprak burgemeester Han Looijen van de gemeente Sint-Michielsgestel bij het wegkruis op het Kerkeind.



p Foto's boven met de klok mee vanaf linksboven: Theo Raaijmakers van Stichting Veteranen Boxtel legde dinsdagavond een krans bij de graven van de RAF-piloten op het Heilig Hartkerkhof. (Foto: Peter de Koning). In Liempde legden enkele bezoekers van de dodenherdenking rozen bij het oorlogsmonument. (Foto: Gerard Schalkx). De regenbui zorgde in het Haventje in Esch voor wat ongemak. (Foto: Albert Stolwijk). Burgemeester Han Looijen van Sint-Michielsgestel sprak enkele woorden bij de herdenking in Gemonde. (Foto: Bas van den Biggelaar).


t Enkele leerlingen van basisschool De Oversteek in Liempde lazen dinsdagavond een gedicht voor en plaatsen de krans bij het oorlogsmonument David & Goliath in het Concordiapark. (Foto: Gerard Schalkx).

In Liempde legden enkele bezoekers van de dodenherdenking rozen bij het oorlogsmonument. (Foto: Gerard Schalkx).
De regenbui zorgde in 't Haventje in Esch voor wat ongemak. (Foto: Albert Stolwijk).
Burgemeester Han Looijen van Sint-Michielsgestel sprak enkele woorden bij de herdenking in Gemonde. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding