Straatnaam

aanvragen?

Zo werkt het!


MARC CLEUTJENS

De roep om een straatnaam voor chirurg Daniël de Moulin (1919-2002) in Boxtel werpt de vraag op hoe dat eigenlijk werkt. In Boxtel beslist het college van B en W over de toekenning van een nieuwe straatnaam. Het gemeentebestuur wordt geadviseerd door de straatnamencommissie waarin naast enkele ambtenaren ook een lid van zowel Heemkunde Boxtel als Kèk Liemt zitting hebben.

De heemkundigen die in de plaatselijke straatnamencommissie zitten zijn Boxtelaar Wim Veekens en Arnold van den Broek uit Liempde. Ze beoordelen alle verzoeken die binnenkomen of zoeken actief - al dan niet samen met een projectontwikkelaar - naar straatnamen in nieuwe bestemmingsplannen, zoals de wijk Heem van Selis of plan Hamsestraat. Vaak wordt gekozen voor toponiemen of flora en fauna die in een gebied voorkomen.

TERUGHOUDEND

Volgens Van den Broek wordt in Boxtel terughoudend omgegaan met het vernoemen van personen, al is het niet uitgesloten. ,,Een belangrijke voorwaarde is dat de persoon in kwestie is overleden. De keuze voor het Pastoor De Beerpad in Selissenwal was een uitzondering.” De straatnamencommissie beoordeelt of de voorgedragen persoon een duidelijke relatie met Boxtel heeft. ,,Ook onderzoeken we of de straatnaam op een plek kan komen die een link met de persoon heeft.”

Volgens een woordvoerster van de gemeente Boxtel zou het vernoemen van verzetsheld De Moulin prima kunnen passen. ,,Omdat het niet zo vaak voorkomt dat een enkele straat wordt toegevoegd in een gebied, kan het wel enkele jaren duren voordat het verzoek gehonoreerd kan worden”, zegt ze. ,,Zo is dat ook gebeurd bij de Boxtelse schilder Pierre Janssen. Die stond al een paar jaar op de ‘wachtlijst’ voordat hij vernoemd kon worden.”

De straatnamencommissie ziet de aanvraag voor een straatnaam voor verzetsheld De Moulin met belangstelling tegemoet, zo liet commissielid Van den Broek deze week weten.