Dorpstapper Gerrie van der Mee tapt de pullen vol gerstenat om de nieuwe inwoners van Esch welkom te heten. (Foto: Gerard Schalkx, 2019).
Dorpstapper Gerrie van der Mee tapt de pullen vol gerstenat om de nieuwe inwoners van Esch welkom te heten. (Foto: Gerard Schalkx, 2019). Foto: Gerard Schalkx

GEEN SAMENKOMST OP HEMELVAARTSDAG

Bierpompfeest Esch verhuist dit jaar van mei naar augustus

PÅL JANSEN

Er is alvast een datum geprikt voor het Esch' Bierpompfeest: zaterdag 28 augustus. Niemand weet hoe de wereld er dan uit zal zien, maar wie weet is er dan toch al wat mogelijk. Frank de Man van de organiserende stichting houdt hoop en wacht ook in spanning af: ,,Ik ben benieuwd of het dan t gaat lukken."

Een van de bezoekers van het Bierpompfeest is niemand minder dan Ronald van Meygaarden, die in 2020 naar Esch verhuisde nadat hij eind 2019 was aangesteld als nieuwe burgemeester van Boxtel. ,,Die vond het een goed idee", weet Frank te vertellen. ,,Hij is er zelf als nieuwe inwoner natuurlijk ook bij."

SLAG OM DE ARM

De organisatie houdt echter een slag om de arm: ook zij heeft geen flauw idee te hebben hoe de maatregelen eind augustus zullen zijn, net als de rest van Nederland. ,,We hebben alvast een datum gekozen in de verwachting dat de vaccinaties tegen die tijd al een flink deel onderweg zijn", legt Frank uit.

,,Michel van de Sande van Ons Café helpt ons met het opstarten. Als het allemaal anders loopt, dan is dat zo: daar is hij flexibel in. Iedereen wil natuurlijk graag dat het door kan gaan."

Maar om flexibiliteit wordt gevraagd, ook van de organisatie zelf. ,,Als we de anderhalve meter niet kunnen waarborgen, zullen we moeten overleggen wat dan wel mogelijk is", legt Frank uit. Momenteel zijn er 21 aanmeldingen. ,,Die kunnen we dan wel kwijt, maar met die anderhalve-meterregel zijn er geen kraampjes en andere feestelijkheden mogelijk."

Oftewel: ja, de organiserende stichting De Essche Bierpomp vindt het hoog tijd voor een samenkomst van Esschenaren. Maar hoe die er precies uit komt te zien, is nog even afwachten. ,,Donderdag 13 mei gaan we wel alvast traditiegetrouw langs de deuren om de pullen uit te reiken. Die moeten de ontvangers in ieder geval goed bewaren", benadrukt Frank.

Wie nog geen uitnodiging van de gemeente Boxtel heeft ontvangen, kan zich nog aanmelden. Dit geldt voor alle inwoners die zich tussen mei 2019 en nu in Esch hebben gevestigd. Neem daarvoor contact op via e-mail: info@deesschebierpomp.nl.

112-nieuws


Schuurbrand Gemonde

Het schuurbrandje aan De Kuilen in Gemonde was vorige week donderdag aan het begin van de avond vrij snel onder controle. Op he terrein van de perceeleigenaar kwam een kleine hoeveelheid asbest terecht.


            ...FRANK DE MAN...