Afbeelding
Foto: Henk Renders

LEIDINGBREUK HOUDT BRABANT WATER HELE ZONDAG BEZIG

Lekkage zorgt voor weinig waterdruk

PåL JANSEN | RENS VAN DEN ELSEN

Een lek in een waterleiding in de Annastraat zorgde er zondag voor dat bij veel huishoudens in Boxtel minder water uit de kraan kwam. Dat zoveel mensen hier last van hadden, komt volgens Brabant Water door het complexe systeem.

Ter hoogte van Smalwaterhof, het complex met aanleunwoningen bij wijkhuis Simeonshof, borrelde het water zondagochtend in rap tempo omhoog. In korte tijd stond een groot deel van de straat blank. Veel buurtbewoners merkten toen al dat hun waterdruk lager was, maar al snel kwamen dergelijke berichten ook van mensen verderop in de wijk.

Een woordvoerder van drinkwaterbedrijf Brabant Water geeft aan dat het complexe netwerk van waterleidingen er voor kan zorgen dat een groot deel van het dorp last kan hebben als er een lekkage is: ,,In het geval van de Annastraat stroomt er zoveel water uit de leiding dat de totale druk op het hele systeem afneemt. Daarom sluiten we zo snel als mogelijk eerst de leidingen rondom het lek af, zo houden we het gebied waarin mensen hinder ervaren van de lekkage zo klein mogelijk."

OORZAAK ONBEKEND

De exacte oorzaak van de breuk is niet bekend, wel heeft de monteur de hele dag nodig gehad om het probleem op te lossen. Om het leed voor de direct omwonenden wat te verzachten werd er een tijdelijk tappunt geplaatst, zodat er toch water gehaald kon worden.

De monteurs van Brabant Water plaatsen komende donderdag nog een extra afsluiter in de waterleiding. Hiermee wordt het gebied dat bij een volgende leidingbreuk tijdelijk zonder water komt te zitten kleiner, zo meldt de woordvoerder. Tijdens die werkzaamheden komt er ook even geen water uit de kraan. In de Van Hornstraat wordt 's middags een tappunt geplaatst.

p Nadat de leiding zondagochtend was afgesloten, werd het water weggepompt zodat de monteur van Brabant Water het lek kon dichten. Dat duurde tot laat in de middag. (Foto's: Henk Renders).

Bridge

Bridgeclub BReL

Uitslagen Stepbridge dinsdag 4 mei

Ans Kuilman-Kos/Helena v. Dongen        67.26

Masha Kleiss/Edgar Wijnen        60.71

Ton Walbeek/Hans Wolsky        58.93


TWEETAL WIL VERBINDING BRENGEN MET VEGANISTISCHE LEKKERNIJ

Dappere soepfietsers vieren vrijheid

JAN HERMENS

Franka Elshout roert in een grote pan. Ze is deze woensdagmiddag, Bevrijdingsdag, zojuist met een opvallende witte bakfiets gearriveerd bij Herenboeren in het Boxtelse Wilhelminapark. Ze deelt vrijheidsmaaltijdsoep uit.

De Eindhovense is niet alleen. De Bossche Anne Reijnders fietst met haar mee, van de provinciehoofdstad naar Eindhoven via Vught, Boxtel en Best. Het tweetal doet mee aan een actie van Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dat verzorgt in jaren zonder corona vrijheidsmaaltijden. Omdat samen eten mensen verbindt.

Dit jaar echter geen lange eettafels met smullende gasten, maar een alternatief: vrijheidsmaaltijdsoep. Die kan staand gegeten worden, op voldoende afstand van elkaar. Het recept is afkomstig van televisiekok Yvette van Boven. Reijnders: ,,Ik wilde iets doen in 's-Hertogenbosch en Franka in Eindhoven. Maar, dachten we: niet iedereen woont in de stad. Laten we de steden verbinden en op een aantal plekken stoppen."

HERENBOEREN

Reijnders waardeert het concept van Herenboeren en zocht een plek met voldoende ruimte. De Boxtelse coöperatie verzorgt aansluitend aan het bezoek van de soepfiets rondleidingen over het terrein. De deelnemers mogen meegenieten van de lekkernij. Elshout: ,,De soep is veganistisch, dus iedereen kan hem eten."

Het tweetal heeft tevens gesprekskaarten bij zich. Reijnders: ,,Op de kaartjes staan vragen. Aan de hand daarvan kan een gesprek over vrijheid ontstaan. Zo groeit verbinding tussen mensen." Stortbui of niet, de vrouwen stappen om halftwee weer op de pedalen. Elshout: ,,We fietsen in ieder geval tot tien uur vanavond door om ook moslims in de ramadan de kans te geven van deze soep te genieten."

Een monteur van Brabant Water is ter plaatse om de lekkage te repareren.
Franka Elshout warmt soep op. De deelnemers aan de rondleiding over het terrein van Herenboeren schuilen in de tunnelkas tegen de regen. (Foto: Jan Hermens).