De rouwauto met het stoffelijk overschot van Piet van den Braak hield gisterochtend even halt bij de Bierpomp in hartje Esch. Naast de muzikanten van blaaskapel De Knoestjes betoonden diverse Esschenaren hier de laatste eer.
De rouwauto met het stoffelijk overschot van Piet van den Braak hield gisterochtend even halt bij de Bierpomp in hartje Esch. Naast de muzikanten van blaaskapel De Knoestjes betoonden diverse Esschenaren hier de laatste eer. Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

OUD-WETHOUDER PIET VAN DEN BRAAK (ESCH) OVERLEDEN

'Meneer? Noem mij maar gewoon Piet'

PåL JANSEN

Met 'meneer Van den Braak' had hij niets. ,,Noem mij maar gewoon Piet", zei hij in 1995 in deze krant tijdens een interview vanwege zijn koperen jubileum als wethouder van de toenmalige gemeente Esch. Het liefst stond Piet van den Braak tussen de Esschenaren. Vrijdag overleed hij, vier weken voor zijn tachtigste verjaardag.

De Esschenaar was op allerlei manieren betrokken bij de gemeenschap. Niet alleen als politicus, ook als verenigingsman. Zo was Van den Braak een van de oprichters prinsenvereniging De Oggelvorsen in 1966 en van hofkapel De Knoestjes in 1971. De eerste repetities van de muzikanten vonden bij hem thuis plaats, rond de keukentafel. Naar aanleiding van het 22-jarig bestaan van de hofkapel, die hem benoemde tot Ereknoest, werd er in 1993 speciaal voor hem en zijn naamgenoot Frans van den Braak (geen familie, maar vanaf de start trombonist en destijds dirigent van het blaasorkest) een lied gemaakt: 'Van den Braak in het Kwadraat'. Het was een compilatie van succesnummers die door de jaren heen waren gespeeld.

TEAMWORK

Van den Braak was als gemeentebestuurder geliefd in Esch. Vanaf 1982 tot aan de herindeling in 1996, met de vorming van de inmiddels weer opgeheven gemeente Haaren, was hij wethouder. In die periode kregen mensen in publieke functies tot zijn teleurstelling steeds vaker de wind van voren. ,,Het is daardoor veel moeilijker om dingen van de grond te krijgen", zei hij in april 1995 in krant. ,,De mondigheid van de burger is zozeer gegroeid, dat het me soms verbaast hoe sommige mensen erin vliegen, zowel binnen als buiten de politiek. Sommigen gaan echt te keer tegen de ambtenaren en dat doet me toch pijn. 'Schreeuw maar tegen mij', denk ik dan. Ik kan daar best tegen."

Van den Braak had teamwork hoog in het vaandel staan. Niet voor niets zette hij zich ook als vrijwilliger dikwijls in voor Esch. In 1995 kreeg hij voor die inzet erkenning van de koningin. Hij ontving uit handen van burgemeester Wim Letschert de gouden eremedaille in de Orde van Oranje-Nassau tijdens de lintjesregen.

Hoewel hij een markante persoonlijkheid was en dat ook uitstraalde, wilde Van den Braak zelf niet graag in de schijnwerpers staan. Als zijn kiezers tevreden waren met het beleid, was dat voldoende: ,,Daar hoeft mijn naam niet zo nodig onder."

Wel wilde hij midden tussen de mensen staan, met ze feestvieren en ze tot steun zijn als er iets treurigs voorviel. ,,De ambtenaren, de mensen van de technische dienst, de Esschenaren zelf, groot en klein, zeggen geen 'meneer Van den Braak' maar gewoon Piet. En zo heb ik dat altijd gewild. Ik heb een hekel aan standsverschillen en vind het prima dat de mensen soms 's avonds om elf uur achterom binnenkomen omdat ze ergens mee zitten", liet hij in 1995 optekenen.

NOG EENMAAL DOOR ESCH

Na een afscheid in een Vughts rouwcentrum, werd het stoffelijk overschot van Piet van den Braak gisterochtend nog eenmaal door zijn geliefde Esch gereden. Bij de Bierpomp brachten diverse dorpsbewoners hem de laatste eer, onder hen de muzikanten van De Knoestjes. Ook bij het huis aan de Dorpsstraat waar Van den Braak zijn hele leven woonde, werd even halt gehouden. Naast zijn vrouw laat hij een dochter, schoonzoon en twee kleinkinderen achter.




p De rouwauto met het stoffelijk overschot van Piet van den Braak hield gisterochtend even halt bij de Bierpomp in hartje Esch. Naast de muzikanten van blaaskapel De Knoestjes betoonden diverse Esschenaren hier de laatste eer. (Foto: Bas van den Biggelaar).


POLITIE GAAT UIT VAN BRANDSTICHTING IN SLOTHOEF GEMONDE

Buurt schiet te hulp bij autobrand

PÅL JANSEN

De bewoners aan de Slothoef in Gemonde beleefden zaterdag een spannende avond. Voor hun huizen stond het busje van een van de buren in de brand. Drie bewoners schoten te hulp, onder wie Tonny Pennings.

,,Er klonk een aantal flinke klappen. Op dat moment lag ik te slapen op de bank", vertelt Tonny. Tijdens de brand, ontploften het reservewiel en enkele anderen banden. Hij ging meteen naar buiten en zag dat de brand al hevig woedde. ,,Dat begon vanaf de achterbank", aldus de Gemondse automonteur. ,,Dat gaat zeker niet altijd zo snel en hevig als hier het geval was."

CAMERABEELDEN

De politie gaat uit van brandstichting en doet momenteel onderzoek naar de aanleiding daarvan. Een van de buren heeft een beveiligingscamera opgesteld. Naar verluidt was op de beelden een persoon te zien die wegrende vlak voordat de brand ontwaakte.

,,De overbuurman had zijn tuinslang al gepakt. Daarna ben ik over mijn eigen schutting gesprongen. Uiteindelijk stonden we met drie buren te blussen. Onder de motorkap was er nog vuur waar wij zelf niet bij konden. Toen de brandweer arriveerde, heeft die de kap opengebroken en de vlammen gedoofd." Tijdens het blussen, bleef de Gemondenaar laag bij de grond. ,,Daarmee voorkom je dat je rook inademt." Hoewel de politie de brandstichting onderzoekt, zijn er vooralsnog geen aanhoudingen verricht, laat een woordvoerder desgevraagd weten. Wel zijn de gemaakte beelden aan de politie overgedragen.

        ...PIET VAN DEN BRAAK...
De bestelbus die uitbrandde op de Slothoef in Gemonde, is waarschijnlijk aangestoken. Een omwonende heeft naar verluidt op camerabeelden vastgelegd hoe een persoon wegrende, vlak voordat de vlammenzee uitbrak. (Foto: Remco Rooijakkers).