Downhill mountainbiker Fedde Noordhoff demonstreert zijn fietskunsten op het kleine circuit dat de hij samen met zo’n twintig leeftijdsgenoten heeft aangelegd op het talud van A2-viaduct Heult. (Foto: Peter de Koning).
Downhill mountainbiker Fedde Noordhoff demonstreert zijn fietskunsten op het kleine circuit dat de hij samen met zo’n twintig leeftijdsgenoten heeft aangelegd op het talud van A2-viaduct Heult. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

• BREDE STEUN VOOR PETITIE BOXTELSE MOUNTAINBIKERS • ONBEKENDEN SLOPEN ZELFGEMAAKT PARKOERS

Boxtelse mountainbikers downhillen tussen Ketting en Heult

MARC CLEUTJENS

Het talud van A2-viaduct Heult in Boxtel is sinds enige tijd het domein van een enthousiaste groep downhill mountainbikers. Nadat de freestylers eerder weggestuurd waren nabij de spoortunnel van het Duits Lijntje in Boxtel-Oost, hebben ze nu hun stekkie gevonden in de bosjes tussen De Ketting en Heult. Na enige aarzeling en gesteund door een breed gedragen petitie, kunnen de mountainbikers nu rekenen op steun van de gemeente Boxtel, die hun aanwezigheid op Heult gedoogt.

Ruim driehonderd sympathisanten hebben de door Fedde Noordhoff (17) gelanceerde petitie ‘Save The Ketting Jumps’ inmiddels ondertekend. De Boxtelse tiener is de spreekbuis van de ongeveer twintig downhill mountainbikers die zich elke dag op Heult verzamelen om hun favoriete sport te beoefenen. ,,We zijn hier elke middag vanaf een uur of drie en blijven soms tot tien uur. We zijn écht heel blij met deze plek.”

Fedde is zaterdagmiddag present met Pepijn, Cas, Bask, Daan, Tijs, Lenn, Bram en Chris en laat graag zien waartoe ze in staat zijn. ,,Veiligheid voor alles”, onderstreept de student. ,,Iedereen moet verplicht een helm dragen. Onder onze kleren dragen we ook body protection, zodat we bij een val niet geblesseerd raken.”

Fietsend of lopend beklimmen ze het talud van het viaduct over de A2 en crossen ze een voor een naar beneden over een gap. Dat is een schans die alle mountainbikers over een diepe kuil laat vliegen. Op verzoek van de gemeente hebben ze die inmiddels dichtgemaakt met boomstammen omdat het gevaar op ongelukken te groot was.

IN GOED OVERLEG

Downhill mountainbike is een populaire sport die vooral in heuvelachtige en bergstreken wordt beoefend, zoals het Sauerland of de Alpen. ,,Daar vind je soms parkoersen van wel tien kilometer”, weet Cas. ,,In Nederland zijn circuits te vinden in Waalwijk, Groningen, Spaarnwoude en natuurlijk Limburg”, gaat Fedde verder. ,,Maar het is nóg leuker als we onze sport in Boxtel kunnen beoefenen. Op Heult ontdekten we dit bosje waar al een parkoers lag dat in de winter wordt gebruikt door snowboarders.”

Fedde vertelt dat hij met zijn fietsmaten aan het werk is gegaan om een klein circuit voor downhill mountainbikers aan te leggen. ,,In goed overleg met enkele omwonenden en gebruikers van het gebied, blijven we weg bij de vennen aan de andere kant van De Ketting. Dat is een natuurgebied waar mountainbiken te veel schade zou aanrichten.” Met behulp van kaphout, boomstammen, pallets en enkele kubieke meters zand is inmiddels een klein circuit aangelegd. Afval, zoals blikjes en verpakkingen van chips en koekjes, verdwijnt in een vuilniszak en gaat mee naar huis.

ALLES KAPOTGEMAAKT

Na een eerder bezoek van twee boa’s is Fedde met de andere mtb'ers in gesprek gegaan met de gemeente Boxtel. ,,In eerste instantie leek het erop dat we weer weggestuurd zouden worden, zoals eerder bij het Duits Lijntje-viaduct. Daarom zijn we met een petitie gestart. Nu hebben we samen met enkele ouders regelmatig contact met de gemeente en worden we gedoogd”, vertelde de mountainbiker zaterdagmiddag.

Twee dagen later was alles anders en bleek het mountainbikeparkoers compleet vernield. ,,Alles wat we hebben opgebouwd, is kapotgemaakt. Ook alle schansen zijn weg, net als de pallets en het zand”, reageerde Fedde maandagmiddag onthutst. Hij en zijn fietsmakkers hebben geen idee wie erachter zit, maar het leek werk van professionals. ,,Omdat we niet weten wie dit gedaan heeft, gaan we niemand beschuldigen. Maar we laten ons niet zomaar wegjagen.”

IN NAUW CONTACT

Volgens een woordvoerster van de gemeente Boxtel wordt onderzocht wie de crossbaan heeft ontmanteld. ,,We bekijken ook hoe de eigendomssituatie in het gebied is. De grond is van de gemeente of Rijkswaterstaat, dat is nog niet helemaal duidelijk.”

Ze geeft aan dat de gemeente in nauw contact staat met de crossers en ook deze week met de ouders overlegt. ,,We hebben geen officieel groen licht gegeven voor de crossbaan, maar gedogen de aanwezigheid van de mountainbikers.”


PLANNING: EERSTE PRIKKEN OP 14 MEI

Extra parkeerruimte bij vaccinatielocatie Boxtel

Nabij De Braken is deze week een weiland ingericht als extra parkeerruimte. Dat is nodig, want GGD Hart voor Brabant begint vrijdag 14 mei met vaccineren in het Boxtelse sportcomplex. ,,Dat is in ieder geval de planning", weet beheerder Martien Pennings.

De honderden mensen die er hun anticoronaprik krijgen willen graag ergens hun auto kwijt. Een stuk grasland dat grenst aan het perceel van het sportcomplex biedt uitkomst. ,,Dat is van een projectontwikkelaar", weet Pennings. ,,De GGD regelt alle zaken rondom het gebruik van de wei en de inrichting van de parkeerplaatsen. Maar wij hebben wel meegedacht. Deze oplossing is heel praktisch."

Bezoekers kunnen de extra parkeerplaatsen bereiken via de normale inrit van het sportcomplex aan de straat De Braken. Zij kunnen vervolgens het weiland weer uit via een uitrit van halfverharding die eveneens uitkomt op De Braken, maar dan een stukje verderop. Inkomend en uitgaand verkeer zit elkaar dus niet in de weg.

Stalen rijplaten in de wei moeten voorkomen dat auto's het gras kapotrijden. Bouwhekken begrenzen het deel van het veld waar de komende tijd talloze 'heilige koeien' zullen staan.

Ook op het terrein van het sportcomplex zelf zijn de nodige parkeerplaatsen. Al enkele weken zijn delen daarvan afgezet met roodwit lint, met het oog op de komst van de GGD. Al was de overeenkomst vorige week pas echt rond. Pennings: ,,In coronatijd is hier 's avonds niemand. We willen voorkomen dat crossers gaten in de parkeerplaatsen rijden."


Gisteren werd met het plaatsen van bouwhekken en het leggen van stalen rijplaten een weiland bij sportcomplex De Braken ingericht als parkeerterrein voor de coronavaccinaties.(Foto: Bas van den Biggelaar).