OMWONENDEN OVERWEGEN HOGER BEROEP

Boxtel pakte verlenen vergunning Vion juist aan

PåL JANSEN

Varkensslachterij Vion mag blijven uitbreiden. De gemeente Boxtel maakte geen fouten bij de vergunningsverlening, zo bepaalde de rechtbank Oost-Brabant vrijdag. De groep omwonenden, die zich verenigde onder de naam La Vie en Rose, overweegt een stap naar de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland.

De gemeente verleende in oktober 2015 de eerste vergunning aan de vleesverwerker op bedrijventerrein Ladonk voor uitbreiding van de activiteiten; in september 2019 volgde een vergunning voor de tweede bouwfase. Verschillende omwonenden stapten daarop naar de rechter. Zij ervaren zij al jaren geuroverlast, vrezen ze voor de luchtkwaliteit en voor hun gezondheid. Ook zorgen de ventilatoren, koelinstallaties en vrachtwagenverkeer voor geluidhinder.

Met name bewoners van appartementencomplex Stapelen willen dat de problemen worden opgelost voordat de slachterij wordt uitgebreid. Vion wil niet meer varkens gaan slachten op Ladonk, maar wel meer vlees verwerken. In haar fabriek in Scherpenzeel wordt momenteel het middenstuk van het varken verwerkt; de bedoeling is om deze werkzaamheden naar Boxtel te halen.

Beide vergunningen moeten van tafel vinden de omwonenden, maar de rechter ging er niet in mee. De eerste uit 2015 is onherroepelijk. En om te zeggen dat de gemeente een vergunning moest weigeren omdat klachten uit de omgeving nog niet zijn opgelost, ging de rechter te ver.

De rechtbank schakelde tevens de stichting Advisering bestuursrechtspraak in om onderzoek te doen naar de uitbreiding in relatie tot geuroverlast. Die ziet geen aanleiding dat er meer stank zal komen. De geuroverlast is een gevolg van de slachtactiviteiten. Die worden niet uitgebreid, dus is dat niet relevant, geeft de rechtbank aan.

Ron Lodewijks is woordvoerder namens de omwonenden en denkt ondanks de uitspraak dat er voldoende aanknopingspunten zijn om een beroep bij de Raad van State in te dienen. Of dat gaat gebeuren, moeten de bezwaarmakers nog beslissen.

Vion is blij met de uitspraak van de rechter, maar een woordvoerder geeft ook aan: ,,Wij blijven ons inzetten voor een goede relatie met de omgeving. Hierin past dialoog en samenwerken." Echter, hoewel Vion aangeeft druk te zijn maatregelen te treffen voor de omgeving, wijst Lodewijks erop dat de omgeving eerst resultaat wil zien. Oftewel, eerst minder ruiken en horen, dan pas geloven.

NATUURVERGUNNING

Er loopt nóg een zaak omtrent de uitbreiding. Deze hebben de omwonenden met de Brabantse Milieufederatie tegen de provincie Noord-Brabant ingediend vanwege de verleende natuurvergunning in 2019. Daarbij gaat het om de stikstofuitstoot door de uitbreiding op natuurgebied de Kampina.

De rechter kon tijdens die zitting van twee weken geleden niet uit de cijfers halen hoe het kan dat het aantal verkeersbewegingen toeneemt, maar de stikstofneerslag op de Kampina daalt. Nieuw onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar die cijfers van de provincie.