Medewerkster Minke van cadeauwinkel Hebbes aan de Markt (rechts) neemt de reuzensjaal van basisschool De Hobbendonken in ontvangst. Bij het oprollen van de sjaal wordt ze geholpen door leerkracht Gerry van Zanten (midden) en enkele leerlingen. (Foto: Peter de Koning).
Medewerkster Minke van cadeauwinkel Hebbes aan de Markt (rechts) neemt de reuzensjaal van basisschool De Hobbendonken in ontvangst. Bij het oprollen van de sjaal wordt ze geholpen door leerkracht Gerry van Zanten (midden) en enkele leerlingen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

SCHOLIEREN ‘HOBBENDONKEN’ BREIEN SJAAL VAN 82,5 METER

Breiactie Hebbes gaat nog even door

MARC CLEUTJENS

Officieel is de breiactie van cadeauwinkel Hebbes aan de Markt afgelopen. De voorbije weken hebben honderden inwoners van Boxtel onder het motto ‘We breien een eind aan corona’ meegedaan aan een recordpoging die moest leiden tot een minstens 7,2 kilometer lange sjaal. ,,Dat record gaan we niet verbreken, maar omdat iedereen zo enthousiast aan het breien is gaan we gewoon nog even door”, aldus Hebbes-begeleidster Christel Geerts. De breiactie stopt definitief op 11 mei.

Groep 7 van basisschool De Hobbendonken toog vrijdagochtend in optocht naar Hebbes om de door alle leerlingen, leerkrachten en ouders gebreide schoolsjaal af te geven bij Hebbes. Onder regie van conciërge en ‘breicoördinator’ Monique Kosterman werd niet minder dan 82,5 meter gebreid. ,,Vandaag lopen we op anderhalve meter van elkaar naar Hebbes om de sjaal officieel te overhandigen”, straalde leerkracht Gerry van Zanten. De bonte stoet trok langs de route van de Beneluxlaan naar de Markt veel bekijks.

DAK- EN THUISLOZEN

Cliënten Jessica en Minke van Hebbes - een cadeauwinkel die wordt gerund door zorginstelling Cello - namen de reuzensjaal in ontvangst en hielpen met de leerlingen mee om het meterslange breiwerk op te rollen. Begeleidster Geerts onthulde dat de inwoners van Boxtel in totaal zo’n 2,5 kilometer gebreid hebben. ,,We gaan enkele sjaals gebruiken om de twee nieuwe dino’s op de rotonde aan te kleden”, vertelde Geerts. ,,De mooiste dassen doneren we aan Stichting Hulpkaravaan, die zich inzet voor vluchtelingen in Griekenland, en voedselbanken.”

De cliënten van Hebbes blijven intussen breien, maar naaien veel dassen ook aan elkaar. Zo ontstaan kleurrijke warme dekens die in de cadeauwinkel worden verkocht. ,,De opbrengst van de dekens schenken we aan meerdere goede doelen”, legde Geerts uit. ,,Ook worden dekens geschonken aan instellingen die zich inzetten voor de opvang van dak- en thuislozen.” De begeleidster gaf vrijdag aan de breiactie tot 11 mei doorgaat. ,,We merken dat heel veel inwoners nog steeds enthousiast zijn, dus sjaals blijven welkom. We hopen dat iedereen na 11 mei blijft breien, maar dan voor zichzelf of voor een ander.”

VERSLAAFD

De cliënten van Hebbes zijn opgetogen over de breiactie. ,,Ik heb lamme armen van het breien hoor”, grinnikte Jolanda. ,,Ik vind breien rustgevend en doe het elke avond. Ik maak wat meters hoor…” Quiny: ,,Ik vind het heel leuk om mee te doen. Ik denk dat ik elke dag 50 centimeter brei.” De breiteller van Jessica staat al op 17 meter. ,,Mijn oma komt vaak op zorgboerderij ’t Binnenveld in Schijndel. Daar heeft ze met andere ouderen meer dan 50 meter gebreid. Weet je dat ik eigenlijk niet kon breien? Nu ben ik verslaafd!”

De breiactie van Hebbes is ook buiten de gemeentegrenzen populair. Zo heeft conciërge Kosterman van De Hobbendonken een vriendin in Hoofddorp aan het breien gezet. ,,Mijn familie in Limburg doet ook enthousiast mee”, aldus begeleidster Truus Kellens. Hebbes-cliënt Minke, die de schoolsjaal in ontvangst nam, gaf de recordpoging een internationaal tintje. ,,Mijn tante in België breit ook voor Hebbes. Waarschijnlijk in de kleuren van de Belgische vlag.”


p Medewerkster Minke van cadeauwinkel Hebbes aan de Markt (rechts) neemt de reuzensjaal van basisschool De Hobbendonken in ontvangst. Bij het oprollen van de sjaal wordt ze geholpen door leerkracht Gerry van Zanten (midden) en enkele leerlingen. (Foto: Peter de Koning).


ONDERNEMERS IN KERNWINKELGEBIED BLIJ MET ACTIVITEITEN

Centrum in het teken van Moederdag

PÅL JANSEN

Het Boxtelse centrum staat zaterdag en zondag in het teken van Moederdag. Bezoekers kunnen op zaterdag van 14.00 tot 16.00 en zondag van 15.00 tot 17.00 uur met hun moeder op de foto in de Croonpassage. Daarnaast zorgt de organisatie achter Bruisend Centrum Boxtel weer voor gezellige achtergrondmuziek op de terrassen. Het wordt het tweede opeenvolgende initiatief, nadat afgelopen zaterdag weer gestart werd met de wekelijks terugkerende centrumactiviteiten.

Tientallen kinderen waren zaterdag- en zondagmiddag wel even zoet met de diverse springkussens in het Boxtelse centrum. Op de achtergrond klonk een lekker muziekje en de bezoekers klonken tevreden vanaf de terrassen. Bruisend Centrum Boxtel - georganiseerd door het Centrummanagement en Boxtel Vooruit in samenwerking met de gemeente - startte het nieuwe seizoen. Net als vorig jaar is het doel om er de komende maanden voor te zorgen dat ieder weekeinde iets te beleven valt in het kernwinkelgebied.

Met name de komende maanden zullen dat kleinschalige activiteiten zijn vanwege de coronamaatregelen. ,,De events die naar verwachting wat meer publiek trekken, vinden plaats wanneer het echt 'los' mag. Die kunnen nu nog niet worden georganiseerd", vertelt coördinator Jordy van den Boer van Bruisend Centrum.

UIT NIJMEGEN

Dat de 'grotere activiteiten' nog even op zich laten wachten, hoeft niet ten koste te gaan van de sfeer, weet Van den Boer: het hoeft ook niet altijd spectaculair te zijn, zolang mensen het maar naar hun zin hebben. ,,Het centrum en zeer zeker de Markt heeft daarvoor enorm veel potentie. Ook omdat er extra grote terrassen geplaatst kunnen worden. Afgelopen weekeinde sprak ik een stel uit Nijmegen. Dat was echt enthousiast over ons leuke centrum en het mooie plein."

Veel zelfstandigen in hartje Boxtel zijn blij met de activiteiten. Een beetje leven in de brouwerij, ieder weekeinde: welke ondernemer kan daar nou geen voorstander van zijn?

SPANNEND

Spannend vonden met name horeca-uitbaters het wel om weer opnieuw open te gaan, merkte ook Van den Boer tijdens een rondgang vorige week. ,,Dat snap ik ook wel: die zijn vijfenhalve maand dicht geweest." Maar tegelijkertijd merkte hij ook enthousiasme. ,,Ik merk dat iedereen er weer zin in heeft. Ook waren burgemeester Ronald van Meygaarden en wethouder Mariëlle van Alphen meteen aanwezig toen het terras vorige week woensdag openging. Dat vond ik een sterk signaal."

Komende maanden zit er nog veel meer in het vat. Al is het programma wel afhankelijk van de ontwikkelingen met betrekking tot de maatregelen vanuit het Rijk. Van den Boer: ,,Ik hoop dat corona het toelaat, want de wens is ook om niet alleen op de Markt maar ook in de winkelstraten leuke dingen te organiseren."

Een terras, springkussens en een achtergrondmuziekje in het Boxtelse centrum: dat kan een mens al gelukkig maken. Bruisend Centrum Boxtel startte afgelopen weekeinde met de eerste activiteiten van 2021. (Foto: Peter de Koning).