Het horecadeel van het het voormalige bezoekerscentrum bij De Kleine Aarde wordt sinds 2017 geëxploiteerd als brasserie Bonne Vie. (Foto: Albert Stolwijk, 2019).
Het horecadeel van het het voormalige bezoekerscentrum bij De Kleine Aarde wordt sinds 2017 geëxploiteerd als brasserie Bonne Vie. (Foto: Albert Stolwijk, 2019). Foto: Albert Stolwijk

'AFSPRAKEN PASSEN NIET IN TOEKOMSTPLAN'

DKA zegt contract met horecauitbaters op


HENK VAN WEERT

Wil stichting De Kleine Aarde (DKA) zichzelf financieel kunnen bedruipen, dan móeten meer inkomsten gegenereerd worden. Onder meer via de exploitatie van de horeca. Om die reden heeft het nieuwe DKA-bestuur besloten het huidige contract met de uitbaters van brasserie Bonne Vie niet te verlengen. Zowel met hen als met andere geïnteresseerde partijen worden gesprekken gevoerd over een nieuwe opzet.

De fracties van D66 en het CDA in de Boxtelse gemeenteraad stelden eind maart tal van schriftelijke vragen aan B en W over de toekomst van het vroegere milieueducatiecentrum aan het Klaverblad. Beide brieven maakten al gewag van een opzegging van het contract, maar het DKA-bestuur wilde op dat moment alleen zeggen dat ze in gesprek was met de uitbaters.

HOOFDPIJNDOSSIER

Uit de antwoorden op de politieke vragen blijkt dat dat burgemeester en wethouders op de hoogte zijn van het feit dat het contract is opgezegd. Secretaris Theodoor van Leeuwen van het stichtingsbestuur bevestigt dat en hoopt eind mei/begin juni een plan op tafel te leggen dat de gemeente Boxtel moet verlossen van een inmiddels tien jaar oud hoofdpijndossier.

,,Dat kan alleen als we de inkomsten en uitgaven met elkaar in evenwicht weten te brengen. We zijn optimistisch dat dit gaat lukken", zegt Van Leeuwen. Toch blijft hij voorzichtig. Want als uiteindelijk geen handtekeningen worden gezet, kan het alsnog zo zijn dat de plannen van de stichting niet haalbaar blijken.

MEER INKOMSTEN NODIG

De verhuur van de accommodatie voor opleidingen én de horeca moeten ervoor gaan zorgen dat DKA meer inkomsten genereert. Alleen dan kunnen volgens Van Leeuwen - in de geest van de oprichters van De Kleine Aarde - doelstellingen worden behaald op het gebied van duurzaam en circulair leven. Het huidige horecacontract bood daarvoor volgens het DKA-bestuur 'op geen enkele wijze' mogelijkheden en dus werd besloten de overeenkomst - die op 1 september afloopt - op te zeggen.

Inmiddels is het stichtingsbestuur van De Kleine Aarde naar eigen zeggen in gesprek met diverse belangstellenden om de horecaexploitatie over te nemen. Of daar ook Boxtelse ondernemers tussen zitten, wil Van Leeuwen niet zeggen. Wel geeft hij aan dat ook met Marlies van Hamont en Ruud de Wilde, de huidige uitbaters, wordt gesproken.

Van Hamont werkte vijftien jaar als freelance kok op De Kleine Aarde en startte Bonne Vie in 2017 in het voormalige bezoekerscentrum op het terrein. Het is niet alleen een horecaonderneming, maar ook een leerwerkbedrijf voor mensen met een verstandelijke beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt.

Bonne Vie omvat naast een brasserie ook een hostel met veertien eenpersoonskamers.


D66 KAART PREVENTIEAKKOORD AAN

Streven naar gezondere inwoners levert geld op


JAN HERMENS

Om een gezonde levensstijl te promoten, kunnen gemeenten een preventieakkoord afsluiten. Dat betekent dat zij zich in gaan zetten voor een rookvrije samenleving en proberen hun inwoners voldoende te laten bewegen, gezond te laten eten en niet te diep in het glaasje te laten kijken. D66 vraagt het Boxtelse college van B en W zo'n overeenkomst te sluiten. Dit kan de gemeente 40.000 euro opleveren.

Overgewicht, roken en overmatig alcoholgebruik, daartegen strijdt de rijksoverheid. Ze heeft eind 2018 in het nationaal preventieakkoord maatregelen vastgelegd die moeten voorkomen dat Nederlanders gaan roken, te zwaar worden of structureel te veel drinken.

Het Rijk wil die strijd samen met gemeenten voeren. Volgens de democraten hebben diverse lokale overheden al een preventieakkoord gesloten, maar is Boxtel de mogelijkheden nog aan het verkennen.

20 MILLE PER JAAR

Aansluiting kost in ieder geval geen geld, sterker nog, het levert inkomsten op. Het Rijk stelt namelijk middelen beschikbaar aan gemeenten om mee te helpen zwaarlijvigheid, roken en alcoholisme terug te dringen. ,,Wanneer Boxtel geen preventieakkoord sluit, loopt het tot 2023 jaarlijks 20.000 euro mis", aldus fractielid Sohib Hussain van D66 in de Boxtelse gemeenteraad. Enige haast is wel geboden, stelt de politicus. ,,Om aanspraak te maken op het budget voor dit jaar, moet voor 7 juni een aanvraag ingediend zijn."

De fractie vraagt B en W of ze van plan zijn nog dit jaar een preventieakkoord te sluiten en als dat zo is, ziet ze graag dat de gemeenteraad daarbij betrokken wordt.

Wat overgewicht betreft: volgens de meest recente gezondheidsmonitor van GGD Hart voor Brabant (2016), is 46 procent van de inwoners van de gemeente Boxtel tussen 19 en 64 jaar te zwaar. Van de 65-plussers kampt maar liefst 66 procent met wat kilo's te veel.

Roken daarentegen is veel meer een probleem van jongere mensen. 34 procent van de Boxtelaren tussen de 19 en 64 stak in 2016 wel eens een sigaret op, tegen 10 procent van de 65-plussers.

Een pilsje of borrel lusten jong en oud allebei. 7 procent van de ouderen in de gemeente Boxtel nuttigde in 2016 gemiddeld meer dan 21 (mannen) of 14 (vrouwen) glazen alcohol per week. Volwassenen tot 65 dronken net zoveel.

Een op de acht Boxtelaren tot 65 ging zich minstens een keer per week stevig te buiten aan alcohol (vier tot zes glazen per dag). Onder de ouderen lag dat cijfer lager, op zeven procent.

ROOKVRIJE GENERATIE

Landelijk gezien is 2040 de stip op de horizon. De concrete doelen zijn: circa de helft van het aantal volwassen Nederlanders is momenteel te zwaar. Dat percentage moet in 2040 38 procent of minder zijn. Het is de bedoeling dat over negentien jaar het aantal volwassen Nederlanders dat te veel drinkt, gedaald is van 8,8 naar maximaal 5 procent en dat jongeren en zwangere vrouwen geen alcohol meer nuttigen. Het aantal rokende volwassenen moet dalen van 23 naar maximaal 5 procent en is het de bedoeling dat er in 2040 een rookvrije generatie opgroeit: kinderen dus die helemaal niet meer roken.