Afbeelding
Foto: Toof Pet Jetse Offers

TOOF PET de TOVERPET: DE DOLFIJN

VOORLEESVERHAAL | JETSE OFFERS

Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Bente Bom (9 jaar) Toof Pet op.

Het is zondag. Bente hoeft vandaag niet naar de Angelaschool. ‘Als jij je met Toof Pet omtovert in een dier, wat voor een dier zou jij dan zijn?’, vraagt mama Steffie aan Bente. ‘Een dolfijn!’, roept ze zonder dat ze hoeft na te denken.

Bente zoekt samen met mama een plaatje van een dolfijn. Ze zet Toof Pet de toverpet op en kijkt naar een dolfijn op het plaatje. Ze zegt de toverspreuk: ‘Toof opgelet! Voor die dolfijn heb ik jou opgezet.’ PATS BOEM! Ineens is Bente een dolfijn in zee.

‘Hallo Bente', roept Toof op haar kop. ‘Leuk dat je mij hebt opgezet. Je bent nu een tuimelaar.’ ‘Is een tuimelaar een dolfijn?’, vraagt Bente aan Toof. ‘Yep’, antwoordt Toof en vertelt dat er allerlei soorten dolfijnen zijn. ‘De grootste dolfijn is de zwart-witte orka’, zegt Toof ‘Die is negen meter lang, ongeveer zo groot als twee personenauto’s achter elkaar.’

Bente hoort ineens allerlei piepjes. Er komt een aantal dolfijnen naar haar toe gezwommen. Mensen hebben een eigen naam. Elke dolfijn heeft een eigen, heel hoog, piepje. Daarmee roepen dolfijnen elkaar. Mensen kunnen zo’n piepje niet horen. Dolfijnen wel, want die kunnen veel beter horen dan mensen.

Een van de dolfijnen zwemt naar Bente. ‘Hallo, welkom. Jij bent nieuw hier hè’, zegt de dolfijn met allerlei klikgeluiden en piepjes. ‘Ja’, antwoordt Bente die de dolfijn kan verstaan. “Hoe heet jij?’ De dolfijn piept: ‘Tuim, ik ben een stier en jij bent een koe. Een groep dolfijnen is, net als een groep runderen, een kudde.’

Bente kijkt heel verbaasd. ‘Wat knap dat jij, een vis, dat weet’, zegt Bente. ‘Ho, ho, ik zie er wel uit als een vis, maar ik ben een zoogdier. Een zoogdier dat altijd in het water is, maar boven water moet ademhalen.’ ‘Drinken dolfijnenbaby’s dan ook melk bij hun moeder?’, vraagt Bente. ‘Uh, ja en nee. Een kalfje krijgt melk, maar die zuigt dat niet uit de borst van zijn mama. De moeder spuit de melk in de bek van de kleine’, legt Tuim uit.

Toof vertelt dat een dolfijntje ook in de buik van de moeder groeit. Na een jaar wordt het geboren. Het eerste wat de mama dolfijn dan doet, is het babydolfijntje boven water duwen zodat het weet hoe het moet ademhalen.

Dolfijnen hebben geen neus, maar een gaatje bovenop de kop waardoor ze ademhalen. Als ze onder water gaan, doen ze het gaatje dicht. Als er toch water in het gaatje stroomt, dan kunnen ze dat water heel hard eruit omhoog blazen.

‘Kijk, daar zwemt Dolma met haar baby.’ Bente ziet een dolfijn met een heel klein dolfijntje dicht tegen Dolma aan zwemmen. Toof vertelt dat een baby tijdens het zwemmen als een magneet door de stroming tegen de moeder wordt gedrukt. De kleine wordt meegetrokken in de 'slipstream'. Zo heet dat.

‘Slapen jullie?’, vraagt Bente aan Tuim. ‘Wij slapen half.’ Tuim wijst met zijn buikvin naar een oog. ‘De ene keer slaapt dit oog en een andere keer het andere oog.’ ‘Waarom is dat dan?’, vraagt Bente. Tuim vertelt dat, als hij helemaal gaat slapen, hij dan vergeet adem te halen. Ook ziet hij dan de haaien en de orka’s niet. ‘Die willen ons opeten’, zegt Tuim.

‘Wat eten jij en ik?’, vraagt Bente. 'Vis, inktvis en schelpen’, antwoordt Tuim. ‘Ik vind haring het lekkerst.’ Tuim zwemt naar Bente en begint Bente te knuffelen. Dolfijnen zijn heel lief voor elkaar.

Dolfijnen willen zwemmende mensen ook nog wel eens knuffelen vertelt Toof. Tuim knikt. ‘Als een van ons ziek is, dan helpen wij elkaar’, vult hij aan.

‘Dolfijnen zijn intelligent’, zegt Toof. ‘Intelligent? Wat is dat?’, vraagt Bente. ‘Intelligent ben je als je héél slim bent en gemakkelijk kunt leren.’

Ojee, de pet vliegt van Bente’s hoofd. PATS BOEM! Ze is ineens weer thuis bij mama.

‘Mama, ik denk dat ik ook best intelligent ben, net als dolfijnen.’ ‘Absoluut!’, vindt mama.

Mag jouw kanjer Toof Pet ook eens opzetten en zichzelf omtoveren in een dier of beestje in Brabants Centrum? Meld hem of haar dan hiervoor aan op toofpet.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden en je ontvangt het verhaal ter goedkeuring vóór plaatsing. Toof Pet is ook te bestellen als e-book.