Een balletje hooghouden, dat kunnen tennissers minstens zo goed als voetballers.
Een balletje hooghouden, dat kunnen tennissers minstens zo goed als voetballers. Foto: Jan Hermens

What's Up, tennissers?

Acht kinderen proberen welgemikte forehands en backhands over het net te krijgen. Trainer Pascal de Jager geeft ze les op twee banen van tennisvereniging De Merletten in park Molenwijk. Valerie de Hair uit Boxtel, Robin Zandbergen en Sander van Dijk uit Lennisheuvel (allen tien jaar), vertellen over hun favoriete sport.

Valerie, ik heb begrepen dat jouw hele gezin van tennis houdt? ,,Ja, dat klopt. Mijn vader en moeder tennissen, mijn broers en ik ook. Ik speelde ook al in Eindhoven en sinds ik in Boxtel woon tennis ik bij De Merletten."

Wat vinden jullie leuk aan tennis? Robin: ,,Dat je lekker ballen kunt slaan." Sander vult aan: ,,En dat ik mijn energie erin kwijt kan."

Tennis kent allerlei verschillende slagen: forehand, backhand, service, smash, volley. Wat is jullie favoriete slag? Valerie: ,,Ik vind de backhand het leukst, maar de forehand kan ik het best." Sander: ,,Ik vind de backhand ook het leukst, dat is mijn beste slag." Robin: ,,De volley, die speel ik het liefst, maar mijn forehand is het best."

Tijdens de training speelden jullie samen. Wat vinden jullie leuker, dubbelen of enkelen? Robin: ,,Dubbelen, dan werk je een beetje samen." Valerie is het daarmee eens: ,,Je vormt een team, dat is gezellig." Sander houdt meer van enkelspel: ,,Dan loopt je teamgenoot je niet in de weg en je kunt je eigen keuzes maken."

Nadal, Federer, Bertens: de tennissport kent grote helden. Volgen jullie ook spelers op tv? Sander: ,,Ik kijk meer voetbal dan tennis, er is geen speler die ik speciaal volg." Robin: ,,Soms zie ik een wedstrijd van Nadal of Federer." Valerie: ,,Ik houd niet van sport op tv. Alleen als thuis toevallig sport op staat, kijk ik wel eens mee."

Beoefenen jullie nog andere sporten? Sander schiet behendig een tennisbal tussen de benen van de verslaggever door. ,,Ik voetbal ook", zegt hij. Robin: ,,Ik speel alleen tennis." Valerie: ,,Ik zit ook op voetbal."


t Van links naar rechts: Robin, Valerie en Sander houden een balletje hoog. Dat kunnen tennissers minstens zo goed als voetballers, maar ze gebruiken er wel 'gereedschap' bij. (Foto: Jan Hermens).