'Vaste gast' Marie Fick schroeft met wat assistentie het bordje op de gloednieuwe bank. (Foto: Peter de Koning).
'Vaste gast' Marie Fick schroeft met wat assistentie het bordje op de gloednieuwe bank. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

FEESTELIJKE OPENING ‘BOXTELAARBANKJE’ IN CENTRUM

‘Druk met kletsen over alles in het dorp’

LINDA VAN DE WIEL

Ballonnen en hapjes. Ondanks de coronabeperkingen zat er een feestelijk tintje aan de opening van het bankje op de kruising van de Molenstraat, de Rechterstraat en de Stationsstraat in Boxtel. Op de plek waar meerdere ouderen elkaar dagelijks treffen, staat een nieuw straatmeubel. Het is er geplaatst in het kader van centrumplan Boxtel binnen de bruggen.

De opening van het meterslange bankje werd verricht door Henk van der Zee, directeur van stichting Brabants Centrum en actief binnen de werkgroep die zich inzet voor de verfraaiing van de Rechterstraat. Hij legt uit:,,Het vorige bankje stond op de Zwaanse Brug, maar omdat we op dat stuk andere plannen hebben en jullie toch een mooie plek willen geven waar jullie alles in de gaten kunnen houden, kozen we voor deze locatie."

Voorts was het podium voor Marie Fick, al zo’n tien jaar vaste bezoeker van het vorige bankje. Hij had de eer het bordje van het oude zitmeubel, met de tekst ‘Je bent Boxtelaar als’ vast te schroeven op het nieuwe exemplaar. ,,Ja, ik weet dat het even duurt voor ik alle schroeven heb vastgedraaid, maar het is mooi weer en ik heb tijd zat”, lachte Fick. Hij vervolgt: ,,Ik heb al stiekem op het bankje gezeten en ik ben er heel blij mee. We komen hier in wisselende samenstelling met ongeveer vijftien mensen samen en we hebben goed zicht op alles wat hier gebeurt.”

ALTIJD MENSEN

Ook vaste bezoeker Ben Heylen is content met de robuuste bank. ,,Zitten is nu het enige dat we kunnen, maar ook voor het coronavirus uitbrak kwamen we hier samen. We spreken niet af. Wie zin heeft, komt om half twee ‘s middags. We blijven tot ongeveer vijf uur en hebben de onuitgesproken afspraak om tegen half zeven terug te zijn. Er zijn altijd mensen, ook in de winter. Of we ook samenkomen als het regent? Nou, ik blijf dan thuis.”

Als de Boxtelse ouderen samen zijn, praten ze flink bij. Heylen: ,,Op maandag gaat het over het voetbal van het weekend en over wat we gedaan hebben. De rest van de week zijn we druk met kletsen over alles wat er in Boxtel gebeurt.”

Een belangrijk punt van aandacht is er volgens Heylen wel: ,,Er zit geen leuning op het bankje. Dat is lastig voor de oudere mensen die komen buurten, dus we hebben daar bij de gemeente om gevraagd. Ik ben zelf niet oud hoor, ik ben 74 jaar. En ik zit in mijn scootmobiel dus ik heb er geen last van.”


p 'Vaste gast' Marie Fick schroeft met wat assistentie het bordje op de gloednieuwe bank. (Foto: Peter de Koning)


WOONGROEP RIDDER ZORGT VOOR SPORTIEVE ACTIE IN BOXTELS BOS

Keileuke oefeningen in Sparrenrijk

PÅL JANSEN

Doe de Macarena. Spring als een kikker. Of dit pareltje: noem tien Afrikaanse dieren terwijl je op één been staat. Bezoekers van Sparrenrijk komen sinds kort dit soort instructies tegen op felgekleurde stenen. Verantwoordelijk voor deze actie? Nienke van Reen en haar medebewoners van Ridder, een woongroep van welzijnsorganisatie Amarant.

Nienke en begeleidster Lidewij Louvet van Amarant zoeken naar de 'Macarena-steen', een gekleurde steen met de instructie het befaamde dansje te doen. Die is intussen al ergens anders gelegd en lijkt onvindbaar. Totdat enkele tientallen meters verder kinderen een drooggevallen sloot induiken. Nienke gaat polshoogte nemen. ,,Hier is-ie!", roept ze. ,,Ja, ze vallen toch wel op. We kwamen al verschillende mensen tegen die erg enthousiast reageerden", vult Lidewij aan.

De gekleurde stenen zijn geïnspireerd op het initiatief Kei Tof. Mensen van jong tot oud schilderen stenen, verspreiden deze langs wandelpaden en passanten kunnen deze weer meenemen en ergens anders neerleggen. Lidewij, die sportief begeleidster is bij de woongroep van Amarant, was thuis met haar dochter keitjes aan het beschilderen. ,,Zij bracht mij eigenlijk op het idee", zegt Lidewij. ,,Mijn dochter zei opeens: 'O mam, ik ga er bewegingen op zetten'."

Dit is inmiddels enkele weken geleden. Op dat moment zaten de bewoners van Ridder net in quarantaine, legt Nienke uit. Dus ging zij met haar medebewoners aan de slag met de stenen. ,,Sommigen hadden corona. We moesten vijf dagen binnen blijven. Hoe dat was? Ja, klote!" De uitbraak lijkt gelukkig mee te vallen. Intussen zijn twee bewoners alweer negatief getest, de andere twee hebben nog verschijnselen. En intussen mag Nienke ook weer naar buiten terwijl tegelijkertijd het land iets meer van het slot gaat. ,,Gelukkig!", zegt ze opgelucht. In beweging zijn, daar houdt Nienke van. ,,We gaan één keer in de week in Sparrenrijk sporten. Daarnaast korfbal ik zelf nog drie keer per week."

Sport vormt een belangrijk aspect binnen de woongroep, legt Lidewij uit. ,,Tweeënhalf jaar geleden zijn we gestart om sportieve lessen zelf te organiseren. Bij sportscholen merkten we dat dit een uitdaging bleek omdat er extra begeleiding nodig was. Dus hebben we het in eigen beheer genomen."

RUSTGEVEND

De eigen lessen bevallen goed. Met name de activiteiten in Sparrenrijk, vertelt Lidewij. ,,De natuur werkt rustgevend. De uren in het bos zijn erg geliefd onder de bewoners." Er worden vooral speelse oefeningen gedaan, zoals werpen en verplaatsen van takken. Of zoals Nienke het verwoordt: ,,We doen een beetje gek."

Wat dat betreft passen de gekleurde stenen met verrassende opdrachten helemaal bij de bewoners van Amarant. Er staan gewoon keileuke oefeningen op voor jong en oud. En ook voor Lidewij, die danst als een vlinder. Want ja, dat heeft Nienke nou eenmaal op een van de keien geschilderd...


q Lidewij Louvet (links) danst als een vlinder in Sparrenrijk. Deze instructie staat namelijk op een van de keien die bewoners van Amarant aan de Ridder hebben beschilderd. En laat deze steen nou net door Nienke van Reen zijn gemaakt... (Foto: Bas van den Biggelaar).

Sportief begeleidster Lidewij Louvet (links) danst als een vlinder in Sparrenrijk. Deze instructie staat namelijk op een van de keien die bewoners van Amarant aan de Ridder hebben beschilderd. En laat deze steen nou net door Nienke van Reen zijn gemaakt...
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding