Een vertrouwd beeld is terug op de Markt: terrassen met bezoekers, borrelende fonteintjes en een aangename lentezon. Er is weer leven in de brouwerij. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Een vertrouwd beeld is terug op de Markt: terrassen met bezoekers, borrelende fonteintjes en een aangename lentezon. Er is weer leven in de brouwerij. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

‘SAMEN ONS GEZOND VERSTAND GEBRUIKEN'

Alle terrassen in Boxtel stromen razendsnel vol


MARC CLEUTJENS

Met een flesje Gouden Carolus, een pijpje Bavaria 0.0 en een schaaltje bitterballen hebben burgemeester Ronald van Meygaarden en wethouder Mariëlle van Alphen de terrassen in Boxtel gistermiddag om klokslag twaalf uur officieus geopend. Op het terras van café Becoloth aan de Rozemarijnstraat waren Van Meygaarden en Van Alphen nét iets eerder dan een stoet vaste klanten. ,,Het is fijn dat de terrassen weer open zijn, maar het voelt dubbel”, gaf de burgemeester aan.

Veel Boxtelse horecaondernemers stonden al enkele dagen te popelen om de terrassen te openen. ,,We hebben alles grondig gepoetst en ervoor gezorgd dat de tafels en stoelen coronaveilig opgesteld staan”, vertelt kroegbaas Martijn Voets van Becoloth. Ook hij heeft ‘gemengde gevoelens' bij de openstelling van de terrassen. ,,De zorg is nog steeds overbelast waardoor je je afvraagt of het veilig is. Vanuit ons oogpunt is het fijn dat we weer aan het werk mogen en mensen gastvrij kunnen ontvangen.”

Burgemeester Van Meygaarden kwam met zijn eerste pilsje een eerder gedane belofte na. ,,In de lockdownperiode heb ik een bezoek gebracht aan Becoloth en de uitbaters een hart onder de riem gestoken. Ik heb toen toegezegd dat ik bij hen het eerste biertje zou komen drinken.” Van Meygaarden benadrukt dat de coronacrisis nog niet ten einde is. ,,Het is goed dat de horeca weer enig perspectief heeft en het publiek nu kan genieten. Iedereen is het zat, ik ook. Maar we moeten samen ons gezond verstand gebruiken en voorzichtig zijn.”

Wethouder Van Alphen vergezelde de burgemeester als portefeuillehouder Economische Zaken. ,,De coronacrisis heeft grote gevolgen, ook voor de horecabedrijven in onze gemeente. Als gemeente voeren we veel gesprekken met ondernemers en willen we altijd bereikbaar zijn om mee te denken over oplossingen. De openstelling van de terrassen is goed gecoördineerd en daarom proost ik vandaag graag op een mooi zomerseizoen.”

VERTROUWEN

Kort na het middaguur stroomden de terrassen in het centrum van Boxtel gisteren vol. ,,Het is fijn dat we weer open mogen zijn”, glundert Iris Koesen, die per 1 januari 2022 het nieuwe gezicht van café 't Hart van Boxtel aan de Markt is en ook vandaag al meehelpt in de bediening. ,,We zijn goed voorbereid en ik zie dat iedereen zich prima aan de terrasregels houdt. Wat ik het leukst vind? Al die vertrouwde gezichten terugzien.”

Ingrid van Veen van Bij d'Ingens geniet ervan dat ook op haar terras een gezellige bedrijvigheid heerst. ,,Iedereen in de horeca heeft een hele donkere periode achter de rug. Je snapt dat ik heel blij ben dat mijn lunchroom weer open is. Natuurlijk hebben we afhaal- en bezorgmaaltijden geleverd om in beweging te blijven, maar hier doe je het voor.” Van Veen heeft de laatste dagen benut voor flink wat poetswerk en een tapinstallatie geïnstalleerd. ,,De lockdown hebben we gebruikt om te verbouwen. Daarmee laten we iedereen zien dat we vertrouwen hebben in de toekomst.”


Pagina 3: 'Keuvelen in de zon met koel glas bier'.


q Heel wat Boxtelaren streken gisteren neer op een terras in eigen dorp, nu het eindelijk weer kan. (Foto: Bas van den Biggelaar).