Op een steenworp van sportcomplex De Braken razen vaak treinen voorbij. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Op een steenworp van sportcomplex De Braken razen vaak treinen voorbij. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

'LEERLINGEN EN GEVACCINEERDEN KOMEN ELKAAR NIET TEGEN'

Vaccinaties én examens in De Braken


JAN HERMENS

Waar De Braken er al maanden verlaten bij ligt, als gevolg van corona, zorgt hetzelfde virus ervoor dat het sportcomplex binnen een week of twee weer bruist van leven. GGD Hart voor Brabant gaat er Covid-19-vaccinaties toedienen. En dat niet alleen, er zitten vanaf half mei ook eindexamenkandidaten van het Jacob-Roelandslyceum te zwoegen op hun toetsen.

,,De examens zijn in de tennishal, gescheiden van de grote sporthal waar de GGD vaccineert", weet Martien Pennings, beheerder van De Braken. Hoe de gezondheidsdienst de zaken de komende dagen verder op poten zet, heeft hij nog niet vernomen. ,,Het sportcomplex voldoet in ieder geval aan alle eisen van zowel de GGD als de school. Wat de vaccinaties betreft, ligt de communicatie bij de gezondheidsdienst."

De schoolleiding van het JRL geeft aan dat ze vorige week nog in De Braken is geweest en gedegen afspraken heeft gemaakt over de eindexamens. ,,De examen- en vaccinatiehal liggen uit elkaar, hebben eigen in- en uitgangen en eigen routes. Op die manier kunnen we erop


vertrouwen dat er rust is in en rond de examenruimte. De leerlingen, medewerkers van de GGD en de mensen die zich laten vaccineren hoeven elkaar niet tegen te komen."

De eindexamenkandidaten zelf zijn niet helemaal gerust op de situatie, zoals op pagina 3 in deze krant te lezen is. Ze vrezen onder andere het geluid van passerende treinen. Volgens de school wordt er gezorgd voor de juiste omstandigheden om prima eindtoetsen te kunnen maken. ,,Dat verdienen de leerlingen, zeker in dit uitzonderlijke examenjaar."

CORONA

De reden dat de eindexamens in De Braken zijn, heeft - hoe kan het ook anders - te maken met corona. ,,We hebben hiervoor gekozen zodat we de toetsen veilig en met voldoende onderlinge afstand kunnen afnemen en het schoolgebouw tegelijk beschikbaar is voor de andere leerlingen. Zo kunnen zij, binnen de maatregelen, les op school krijgen", legt de leiding van het JRL uit.

De GGD Hart voor Brabant start half mei met vaccineren in het Boxtelse sportcentrum. In eerste instantie kunnen er maximaal 1.100 personen per dag geprikt worden. De locatie is zeven dagen per week van 09.00 tot 17.00 uur in gebruik voor inentingen. Mocht het drukker worden, dan kunnen de openingstijden worden verruimd en de capaciteit vergroot.


p Het JRL en De Braken kunnen zo gunstig mogelijke omstandigheden creëren voor de examenleerlingen in de tennishal, maar het treinverkeer stilleggen is onmogelijk. In de aparte sporthal worden coronavaccinaties uitgevoerd. (Foto: Bas van den Biggelaar).