Iris Koesen kreeg de kans bedrijfsleider te worden van 't Hart van Boxtel en liet die niet liggen. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Iris Koesen kreeg de kans bedrijfsleider te worden van 't Hart van Boxtel en liet die niet liggen. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

IRIS KOESEN NIEUWE BEDRIJFSLEIDER ‘T HART VAN BOXTEL

‘Krachtig café blijft ontmoetingsplek'

LINDA VAN DE WIEL


In 2016 startte ze achter de bar in café 't Hart van Boxtel. En nu, vijf jaar later, is ze de nieuwe bedrijfsleider van de populaire kroeg aan de Markt. Iris Koesen (22) uit Boxtel heeft heel veel zin in haar nieuwe uitdaging, de opening van de terrassen én het contact met klanten.

,,Het is allemaal heel snel gegaan”, lacht een enthousiaste Iris. ,,Half februari was ik in Australië waar ik een jaar aan het rondtrekken was. Twee weken later vloog ik naar Nederland als bedrijfsleider van de Bips, de populaire naam waaronder ‘t Hart van Boxtel al vele jaren ook bekendstaat.”

De droom een kroeg te beginnen of over te nemen bestond nog niet lang, maar toen de Boxtelse onderneemster hoorde dat 't Hart van Boxtel te koop stond, aarzelde ze geen moment. Iris: ,,Ik werd door verschillende mensen getipt, onder wie mijn vader die zei dat hij deze kans écht wat voor mij vond. En ik dacht: ‘Het is nu of nooit.' Wat ik toen deed? Ik pakte mijn biezen en vloog twee weken later, terwijl ik nog midden in mijn sabbatical zat, naar Nederland. Iedereen was verrast.”

HORECA-ERVARING

Iris heeft aardig wat horeca-ervaring. ,,Tijdens mijn studie personeelswetenschappen aan de Tilburg University werkte ik bij 't Hart van Boxtel achter de bar. Het idee een kroeg uit te baten kwam toen wel bij me op, maar concreet werd die gedachte niet. Ik wilde naar Australië. Daar heb ik overigens ook in de horeca gewerkt, dus het kriebelde echt wel. Maar eerlijk is eerlijk, ik had nooit gedacht dat ik dit zou gaan doen.”

Riekske en William van Dinther, al sinds 1 september 1998 uitbaters van het iconische café aan de Markt, blijven daar nog een half jaar bij betrokken. Iris: ,,We ondersteunen elkaar tijdens deze periode. Op 1 januari neem ik het stokje in zijn geheel over.” Ze vervolgt: ,,Iedereen is blij dat de kroeg blijft en zijn naam behoudt. Het is een krachtig café. Of ik verdere ideeën heb? Poeh, ik heb er heel veel, maar ik ga het komende half jaar eerst rustig aan het werk. Verder ga ik met klanten in gesprek om hun wensen te horen. Het concept blijft waarschijnlijk zoals het is.”

De reacties die de jonge Boxtelse krijgt, zijn tot nu toe louter positief. ,,Iedereen is natuurlijk blij dat de terrassen weer open mogen. Wat betreft de klanten van 't Hart van Boxtel: ik ken al veel mensen uit mijn tijd achter de bar. En de andere bezoekers leer ik heel graag kennen."

Iris vindt het heerlijk dat de terrassen open mogen: ,,Ik kijk uit naar gezelligheid, het creëren van een ontmoetingsplek. En ook al is het op anderhalve meter, we bieden wél een belangrijke sociale functie.”

(Foto: Bas van den Biggelaar).